Sound Blaster G3 är en extern lättvikts-DAC för alla former av gaming och ljudoptimering. Men varför är den så plastig?

Efter en lite lugnare tid har Creative under det senaste året lanserat ett stort antal nyheter. Senast in i testlabbet är den lilla externa USB-C-baserade DAC-förstärkaren G3. Enheten är liten med ett yttre mått på bara 210 x 39 x 15 millimeter och en vikt, med sladd, på 36 gram.

Den första tanken som slår oss när vi packar upp enheten är att den känns lite som en billig leksak. Sound Blaster G3 är extremt plastig både i konstruktionen och i känslan i sig. Det gäller även enhetens knappar och rullhjul, vilket är riktigt trist. Vi förstår delvis Creatives tanke med att hålla priser nere, G3 kostar knappa 700 kronor, men vi hade ändå föredragit en mer solid konstruktion.

Fungerar till både datorer och spelkonsoler

Ser vi vidare till det yttre är G3 enkel att använda. Vi ansluter den via USB-C eller medföljande Typ-C-adapter, alternativt en optisk anslutning eller Bluetooth, till Playstation 4, Nintendo Switch, PC eller även en Mac och vi är redo att köra direkt. Ingen speciell mjukvara behövs, även om det finns.

På enda långsidan sitter ett volymhjul och en så kallad Gamevoice Mix-switch. Med denna kan vi styra både ljudet i sig men även chattljudet.

LÄS OCKSÅ – Test: Creative Sound BlasterX G6

På andra sidan hittar vi en mute-knapp och ett reglage för mikrofonen. På ovansidan finns slutligen en större runt knapp som, när den aktiveras, förstärker fotsteg i spel och gör det lättar att höra varifrån fiender kommer smygande.

Sound Blaster G3 har kraft nog att driva hörlurar på mellan 16–300 Ohm

På undersiden hittar vi separata 3,5 millimeters anslutningar för mikrofon och hörlurar. Sound Blaster G3 har kraft nog att driva hörlurar på mellan 16–300 Ohm och levererar ljud på upp till 24 bitar vid 90 kilohertz. Även mikrofoningången använder sig av upp till 24 bitar med 90 kilohertz.

Sound Blaster G3 blir bättre med en applikation

G3 bjuder på ett rent och klart imponerade ljud som definitivt höjer nivån jämfört med de flesta integrerade lösningar. Tillsammans med Sound Blasters Command-app kan vi optimera ljudet för olika spel eller manuellt justera EQ-inställningar. Enheten lyfter även upp kvaliteten för både musik, film och normala samtal, även om detta inte är den primära funktionen. Sammantaget är G3 en trevlig lösning som med ett annat chassi kunde varit en fullpoängare.

Creaative Sound Blaster G3
5 / 6 Betyg
700 krPris
För
Smidigt format, lättanvänd, multiplattformstöd, bra ljud, bra prisnivå, gott om anslutningar.
Emot
Billig/plastig konstruktion, både hjul och reglage känns ömtåliga.
Rekommenderas till
Ljudmässigt är Sound Blaster G3 ett perfekt tillbehör för den inbitna gamern, oavsett plattform.

Specifikationer Creative Sound Blaster G3

  • Cirkapris: 699 kr inkl. moms, 559 kr exkl. moms
  • Mått: 210 x 39 x 15 mm
  • Vikt: 36 gram
  • Hörlursförstärkare: 16-300 Ohm
  • DNR: 100 dB
  • Uppspelningsupplösning: PCM 16-bitars/48,0, 96,0 kHz, PCM 24-bitars/48,0, 96,0 kHz
  • Mikrofoningång: 24-bitars / 48,0, 96,0 kHz
  • Primär anslutning: 1 x 3,5 mm hörlursuttag, 1 x 3,5 mm mini Toslink Optisk/Line-in kombouttag, 1 x 3,5 mm för en extern mikrofon

Skriv ett svar

Skriv din kommentar
Ange ditt namn här