Test: Urbanista London

– true wireless till bra pris

4

Vi stoppar Urbanista London i öronen och konstaterar att tillverkaren lyckats skapa ett par riktigt intressanta i-örat-lurar. De låter bra, har aktiv brusreducering och en prislapp som är riktigt trevlig.

Urbanista grundades för cirka tio år sedan, och under den tiden har vi testat merparten av företagets headset. För att göra en lite grov generalisering kan vi sammanfatta företagets hörlurar som relativt snygga till ett godkänt pris men med en ljudkvalitet som inte alltid varit så komplett som vi kanske önskat. Men till senaste modellen, kallad London, har Urbanista verkligen slagit samman all sin kunskap från tidigare modeller samt adderat nya tekniska lösningar för ett resultat som höjer sig över tidigare produkter.

Perfekt passform

Urbanista London är lite elakt utryckt ännu en av alla Airpods-kopior som ploppar upp från höger till vänster, men till skillnad från många andra erbjuder London både en passform och ljudkvalitet som ger konkurrenterna en match. Modellen kommer i flera färgalternativ där vi har testat den svarta. I samtliga fall kommer de trådlösa snäckorna med ett laddfodral i samma färg.

Utmarkelse rek webb 1
DMZ Rekommenderar

Själva snäckan baseras på en del som vi sätter i örat och en liten pinne som både ser till att hålla enheten på plats och som agerar tryckkänslig kontroll. Passformen kommer givetvis att varje från person till person, men vår lilla panel bestående av fem personer ansåg samtliga att den var mycket bra eller helt perfekt. De små plastpluttarna längst ut både ser till att stänga ute ljudet samtidigt som de är följsamma i örongången.

Passar som handen i handsken

Urbanista lyckas porta ljudet snudd på optimalt och läget som vi placerar respektive snäcka i behålls under flera timmars användning, även om vi skulle ta en löptur eller gå på gymmet. London är vattenskyddade men inte är IP-klassificerade, men detta känns inte som något större problem då vi lyckades pricka in tre ordentliga regnskurar under våra träningspass utan att lurarna tog något märkbar skada.

ANNONS: Se aktuellt pris på Webhallen

Utsidan av snäckorna är som nämnts försedda med en tryckkänslig yta varifrån vi svarar på samtal, hanterar musikuppspelningen med mera. Hanteringen är oftast mycket enkel med bra gensvar. Det enda vi upplevde som lite negativt med Urbanista London var att de även var känsliga för viss berör från omgivande material. Exempelvis hade vi en krage på en jacka som, nästan, varje gång vi vred på huvudet gick emot lurarna som då stängde av musiken eller avslutade pågående samtal. Detta var inte något större problem då vi visste om det, och det var bara vissa plagg som var ”inkompatibla” med lurarna.

Urbanista London levererar mycket bra ljud

London har integrerade batterier på 45 milliampertimmar per hörlur och ett 400 milliampertimmar batteri i laddfodralet. Detta ger oss strax under fem timmars lyssning per laddning eller totalt cirka 25 timmar total användning. Vi kan ladda fodralet antingen via USB-kabel eller använda en valfri QI-godkänd trådlös laddare.

Ljudet är det överlägset bästa Urbanista tagit fram i sina i-örat-lösningar. Vi får en bred ljudbild med höga och klara toner, ett rikt mellanregister och en bas som harmoniserar med både musik, film eller spel på ett naturligt sätt. Detta oavsett typen av musik vi lyssnar på eller vilka filmer vi tittar på.

Aktiv brusreducering till ett lågt pris

Skulle vi sedan störas av omgivande ljud kan vi enkelt aktivera brusreduceringen som även denna är riktigt bra för klassen och som omedelbart stänger ute merparten av omgivande ljud. Om vi i nästa läge vill underlätta en konversation eller få en tydligare ljudbild från vår omgivning kan vi på samma sätt aktivera Ambient Sound Mode.

Det här är ett par lurar som borde tilltala alla typer av både Iphone- och Androidanvändare

Ytterligare ett plus är den integrerade ”ear detection”-teknologin som direkt pausar eller sätter på musiken baserat på om vi har snäckan i örat eller inte. Vi ska här lägga till en liten brasklapp då två personer ur vår testpanel upplevde att denna detektering var aningen överkänslig och att den kunde pausa ljudet av misstag. Självklart kan vi även använda London tillsammans med antingen Google Now eller Siri för enkel röststyrning.

LÄS OCKSÅ – Test: Huawei Freebuds 3i

Lägger vi sedan till att priset för Urbanista London ligger på knappa 1 500 kronor, måste vi säga att Urbanista gjort ett mycket bra jobb. Det här är ett par lurar som borde tilltala alla typer av både Iphone- och Androidanvändare – även om vi gärna sett lite längre batteritid.

SPECIFIKATIONER Urbanista London

 • Tillverkare: Urbanista, www.urbanista.com
 • Cirkapris:  1 499 kr inkl. moms, 1 199 kr exkl. moms
 • Anslutning: Bluetooth 5
 • Elementstorlek: 10 mm
 • Dynamiskt frekvensomfång: 20 – 20 000 Hz
 • Bluetooth-profiler: HSP, HFP, A2DP, AVRCP
 • Digital assistent: Google + Apple Siri
 • Batteritid: knappa 5 timmar
 • Batteritid med fodral: ca 25 timmar
Urbanista London
5 / 6 Betyg
1 499 krPris
För
Bra passform, enkel hantering, godkänd batteritid, bra ljud och bra aktiv brusreducering.
Emot
Batteritiden per laddning kunde vara längre, lite känslig tryckyta och "ear detection"-funktion.
Rekommenderas till
Detta är ett par smidiga brusreducerande lurar med en ljudbild som passar de flesta användare oavsett mobil.

i samarbete med PriceRunner

 

Hårdvaruexpert med djupt IT-kunnande inom en mängd områden som tidningen täcker. Arbetar sedan årsskiftet som huvudredaktör och affärsutvecklare.

4 KOMMENTARER

 1. Köpte i fredags dessa lurar efter er rekommendation. Hoppade direkt därefter in i ett plan och flög ner till kontinenten.

  Tycker ljudet är bra och brusreduceringen riktigt bra. Det blir tyst från flygplansmotorerna när jag slår på funktionen. Jag störs inte heller av utropen i flygplanet, måste dock ta ur lurarna när jag pratar med flygvärdinnan.

  Använt lurarna för ett mobilsamtal och det var mycket bra. Dessa lurar fungerar perfekt som handsfree i bilen.

  Det som jag uppfattar som negativt är dessa styrfunktioner. Höja eller sänka volymen leder oftast till att något annat händer. Uppfattar det som att sensorerna inte känner av mina fingrar. Hade helst velat styra lurarna med en app.

  Det framgår inte, i manualen eller någon annanstans, hur lång tid det tar att ladda lurarna i fodralet. Batteritiden är, för mig, det mest stressande. En flygresa till kontinenten tar för mig oftast 5-8 timmar ibland 10-12 med byten i Frankfurt/Munchen eller Amsterdam/Paris.

 2. Uppdatering. Tycker lurarna är riktigt bra avseende ljud och mobilsamtal. Brusreduceringen är ypperlig.
  Har dock inte lyckats få dessa så kallade styrfunktioner att fungera tillförlitligt. Trycker en gång och ingenting händer fast ljudet skall minska eller öka. Trycker igen och luren stängs av eller något annat oförklarligt händer. Önskar att det hade varit riktiga tryckknappar istället för dessa känsliga sensorer. De är inte kapabla att känna av mina torra medelåldersfingrar.

 3. Ytterliggare en uppdatering.

  Höger propp tystnade fast den var fulladdad. Körde återställningsfunktionen. Då tystande vänster propp men höger blev okay. Återställde igen men ingen skillnad.
  Blev irriterad och lade boxen i ett hörn på skrivbordet. Efter en vecka behövde jag flyga så tänkte att jag provar skiten igen. Då fungerade båda propparna utmärkt.
  De tar bort allt störande ljud i planet. Hör knappt när personalen skall tala om för folk hur man sätter på sig ett säkerhetsbälte. Mycket utmärkt.
  Batteritiden är dock lite kort och jag har inte klurat ut hur länge propparna måste ligga i fodralet för att bli laddade.
  Inte heller gillar jag dessa touchknappar. En liten microswitch som ”klickar” när man trycker hade varit guld. Att försöka svara i mobilen är omöjligt med dessa touchknappar.
  Skapa en app så kanske kontrollen blir bättre.

Skriv ett svar

Skriv din kommentar
Ange ditt namn här