Åtta svenska hemsidor avslöjade av Kaspersky som bluffhemsidor med avsikt att lura av besökarna personlig information och pengar.

En pandemi kan vara en utmärkt täckmantel för nätfiske. Det visar siffror framtagna av säkerhetsföretaget Kaspersky. Enligt företaget nådda mängden coronarelaterade bedrägerier sin topp i mars 2021 med en mindre nedgång i juni. Mellan mars 2020 och juli 2021 kunde företaget identifiera fler än 5000 hemsidor som använda pandemin som täckmantel för bedrägerier. 300 av dessa var europeiska hemsidor och åtta var svenska.

De vanligaste metoderna för att försöka lura av besökarna både personlig information och pengar var falska betalningserbjudanden och rabatterade COVID-19-tester, bedrägerierna omfattade även försäljning av förfalskade QR-koder och vaccinationsintyg.

Enligt Kaspersky brukar bedragarna skapa trovärdiga webbplatser vars enda avsikt är att locka till sig och invagga besökare i falsk säkerhet, för att sedan lura dem att antingen hämta och installera ett program på datorn eller en app i mobilen, få användare att fylla i personliga uppgifter i tron att få viktig information skickad till sig eller helt enkelt sälja falska produkter eller bara ta pengarna utan att skicka något.

 

 


Uppskattar du vårt arbete?
Donera gärna en slant till redaktionen.

Donera till Datormagazin


Skriv ett svar

Skriv din kommentar
Ange ditt namn här