Nu kan du uppdatera din Ipad och Iphone med Ipad OS 15 respektive IOS 15. Här är de viktigaste nyheterna.

Tillbaka
Nästa

Största nyheterna i IOS 15

Apple IOS 15

Här listar vi några av de största nyheterna i IOS 15, flera av dem gäller även Ipad OS 15. Vissa av funktionerna stöds endast av nyare telefoner och plattor.

Facetime – funkar äntligen via webbläsaren

Apple IOS 15 – Facetime
Gruppsamtal via Facetime blir mer lättöverskådliga.

Nu kan du som vill ”fejstajma” med släkt, vänner och kollegor som inte använder Apple-enheter äntligen bjuda in dem till en konversation och låta dem ansluta via en webbläsare.

Gruppsamtalsfunktionen har även fått en vy som visar upp till sex personer samtidigt i lika stora rutor på skärmen. Något som antagligen efterfrågats av många.

ANNONS: Kolla in Iphone 13 på Webhallen

I appen finns även bättre blockering av bakgrundsljud och stöd för en funktion Apple kallar rumsligt ljud. Den sistnämnda ska göra att det låter som att rösten från dina samtalspartners kommer från det håll de visas på skärmen.

Apple inför även en funktion som släpper in röster i bakgrunden vilket ska göra samtalskvaliteten bättre om ni är flera som pratar via en och samma enhet. Lite som en motsats till blockeringen av bakgrundsljud med andra ord. Det finns även ett nytt porträttläge som kan göra bakgrunden oskarp.

Fokus – anpassa mobilen efter vad du gör för stunden

Nya så kallade fokuslägen låter dig filtrera notiser beroende på vad du gör för stunden. Du kan anpassa lägen för arbete, träning, bilkörning, sömn med mera. Även innehållet på hemskärmen kan justeras så att de passar för det aktuella läget.

Du som vill kan visa din aktuella status i meddelande-appen så att de som messar dig kan se att deras meddelande inte kommer att aviseras. Funktionen lär högst troligt endast fungera mellan Apple-enheter.

Kartor – med trafikrapporter och filinformation

Apples kartor har fått fler detaljer och ska nu kunna visa höjd över havet, träd, byggnader, övergångsställen och ge dig information om vilken fil du bör använda vid navigation. Vissa funktioner rullas ut löpande med start i städer som Los Angeles, New York och London.

Kartan ska även visa aktuella trafikförhållanden och tillgång till avgångar i kollektivtrafiken. Hur väl funktionerna fungerar i Sverige vet vi inte i skrivande stund.

Safari – fler flikar åt folket

Apples webbläsare har uppdaterats ganska rejält. Bland annat har adressfältet flyttat till appens underkant vilket gör den enklare att komma åt. Du växlar enkelt mellan öppna flikar genom att svepa åt höger eller vänster över adressfältet. Det finns även en tydligare översikt över alla öppna webbplatser. Nu ligger de i en rutnätsvy istället för att vara staplade på varandra, ungefär som i mobilversionen av Google Chrome.

Wallet – stöd för digitala nycklar

Apples digital plånbok får stöd för digitala hem-, kontors- och hotellnycklar. Stöd finns även för bilnycklar med Ultra wideband. ”Fjärrfunktioner för nyckellös öppning innebär att du kan låsa, låsa upp, tuta, förvärma bilen eller öppna bagageluckan på en bil som stöds.” skriver Apple.

Hälsa – håller koll över tid och ger dig trendrapporter

Telefonen kan nu rapportera olika hälsotrender över tid. Det handlar till exempel om ditt dagliga genomsnitt av gång- och löpdistans, sömn och puls. Vissa av funktionerna kräver en Apple Watch.

Övrigt – gratis extrautrymme i Icloud

Bland övriga nyheter finns bland annat nya funktioner för återställning. Du kan till exempel ange återställningkontakter som kan hjälpa till om du inte kommer åt ditt konto. Apple ser även till att utöka ditt lagringsutrymme på Icloud så att du kan skapa en tillfällig säkerhetskopia av din enhet i samband med att du skaffar en ny. Datan ska sparas i upp till tre veckor.

Tillbaka
Nästa
Föregående artikelTest: Glue Smart lock pro – uppgradera din ytterdörr
Nästa artikelSå här kan du bygga en egen dator från grunden
Anders Öhman, chefredaktör Har arbetat på diverse IT-tidningar sedan (det senaste) sekelskiftet. Innan dess läste han journalistprogrammet i Sundsvall efter ett år som frilans på lokaltidningen hemma i Värmland.

Skriv ett svar

Skriv din kommentar
Ange ditt namn här