Kryptovalutor bidrar till problemen där utpressningsprogram används för att attackera företag och organisationer.

Säkerhetsföretaget Sophos har publicerat information som baserar sig på cyberattacker där Sophos Rapid Response-team har hjälpt till att undersöka och ta hand om cyberangrepp. De senaste 18 månaderna har 79 procent av attackerna handlat om utpressningsprogram där programmet Conti var det vanligaste med 16 procent av attackerna, medan Ryuk, REvil och Ragnarok tillsammans stod för 28 procent av attackerna.

Enligt Sophos säkerhetsexperter är en stor förändring att de kriminella, i stället för att attackera organisationer och företag med egenutvecklade program, i stället utvecklar utpressningsprogram och erbjuder dem som en tjänst (ransomware-as-a service eller RaaS) till kunder som är intresserade av att göra attacker.

Ett stort mörkertal

Per Söderqvist, säkerhetsexpert på Sophos, säger i ett pressmeddelande att ”Det här är ytterligare bevis för hur ransomware kommit att bli det dominerande cyberhotet och vi ser i princip dagligen hur företag och andra verksamheter drabbas. Samtidigt finns det ett stort mörkertal vi aldrig hör talas om i media.”

Kryptovalutor ska vara en av anledningarna till att kriminella att arbeta med ransomware i stor skala, främst för att kryptovalutorna är synnerligen svåra att spåra och därmed ger de kriminella goda förutsättningar att komma över lösensummor utan att kunna bli spårade.

Skriv ett svar

Skriv din kommentar
Ange ditt namn här