MSI MEG CoreLiquid S280
5 / 6 Betyg
3 275 krPris
För
Effektiv kylning med låg ljudnivå, imponerade IPS-skärm, enkel installation, bra mjukvara.
Emot
Kylaren är lite väl högt prissatt, pumpfläkten kan orsaka viss problematik på vissa moderkort beroende på konstruktion.
Rekommenderas till
Har du plats för radiatorn och planerar att använda en mer krävande, överklockad processor, så är detta helt klart ett intressant alternativ.

MEG Coreliquid S280 från MSI är en högeffektiv processorkylare med grym LCD. Och givetvis ett högt pris.

DMZ Rekommenderar
DMZ Rekommenderar

Från att för lite drygt ett decennium sedan vara en ”kylform” som bara mer extrema entusiaster vågade ge sig på har vattenkylare nästan blivit lika vanlig som luftbaserade alternativ, i varje fall när vi ser till överklockade och mer högpresterande system. Under en period kunde vi även se en tendens att dessa olika slutna vattenkylare började sjunka i pris vilket så klart bidrog till den ökade användningen. Men för några år sedan började flera tillverkare inkludera allt fler funktioner, som olika typer av RGB-integration i både fläktar och pumpar och avancerade LCD-skärmar i pumpens övre del. I samband med detta  började prisnivån att återigen öka, något som vi får ett tydligt exempel på med MSI:s senaste system kallat MEG Coreliquid S280, ett av de snyggaste slutna system vi testat med som ligger precis på gränsen till att vara ett för dyrt alternativ även för entusiaster.

Lite större och effektivare

Vi börjar med enhetens radiator som, precis som namnet antyder, har en lite bredare form med ett yttre mått på 314,8 x 140 x 27 millimeter vilket gör att den rymmer dubbla 140 millimeters fläktar. Radiatorn har en bas i aluminium med en kylplatta i koppar. Den stora kylarean och de stora fläktarna gör att de sistnämnda ofta kan jobba med en låg rotationshastighet för en lägre ljudnivå jämfört med andra system.

MSI MEG CoreLiquid S280 – hela systemet
MSI MEG CoreLiquid S280 är en en effektiv, tystgående vattenkylare som passar de flesta moderna plattformar inklusive Intels senaste LGA1700.

I kanten på radiatorn mynnar dubbla gummibaserade tuber på vardera 400 millimeter ut. Dessa har en yttre flätad skyddande strumpa som både underlättar tubernas placering eller vinkling samtidigt som de ger ett lite mer exklusivt utseende. Som fläktar har MSI valt att använda de nyutvecklade Gale P14-modellerna som har skapats med fokus på att skapa ett jämt statiskt tryck med låg ljudnivå.

MSI MEG CoreLiquid S280 – Gale P14-fläkt
Kylaren använder dubbla 140 mm tystgående Gale P14-fläktar.

Fläktarna som är PWM-baserade har ett yttre mått på 140 x 140 x 25 millimeter och roterar med en hastighet på 0–1800 varav per minut och skapar ett högsta luftflöde på 82,27 CFM vid en högsta ljudnivå på 24,9 decibel. I vårt testchassi, med en toppmonterad placering, var de knappt hörbara i en normal miljö. Systemet kan så klart placeras på alternativa platser beroende på chassi, men med tanke på att MSI valt att inte använda RGB-fläktar är troligen grundtanken att de ska placeras i överkant där vi inte ser eventuella LED-effekter på samma sätt som om vi placerar enheten i datorlådans front eller sida.

LÄS OCKSÅ:
Test: MSI MPG Z690 Carbon WiFi
Test: Gigabyte Z690 Aero G
Test: Asus Rog Maximus Z690 Hero

Visa temperatur på pumpen – ute eller inne

Vi kommer så till enhetens pump som mäter 95 x 95 x 54 millimeter och vars fästen passar såväl Intels nya LGA1700-plattform som merparten av nyare system från både AMD och Intel. Pumpen har en smart konstruktion med en gedigen kopparplatta som täcker processorn. Över denna finns en vattenkammare med en bra genomströmning för en effektiv kylning. Ovanpå pumpdelen har MSI inkluderat en 60 millimeters fläkt vilket ytterligare hjälper till att transportera bort värme från både pumpdelen och närliggande komponenter.

Denna del kan dock både vara ett plus och ett minus. Vi testade nämligen kylaren på ett mITX-kort med höga, kompakta kylflänsar runt om och på detta kort pressades luften ut från pumpen och leddes runt mot minnesbankerna där temperaturen på närmaste minnesbank blev ett par grader högre, vilket i sin tur försämrade möjligheten till överklockning för minnet.

MSI MEG CoreLiquid S280 – CPU-del
Ovanpå pumpdelen har MSI placerat en fläkt som effektivt pressar bort överflödig värme. Tyvärr kan denna lösning i vissa lägen leda till en ökad värme på minnesbankerna.

Högst upp, som ett lock över pump och fläkt, finns sedan en typ av omgivande sköld med en toppmonterad 2,4 tums IPS LCD vilken kan konfigureras för att visa olika typer av hårdvarurelaterad information som CPU-temperatur eller fläktarnas rotationshastighet. Men vi kan även använda skärmen för att visa annan information som väderprognoser eller  egna GIF/MP4-videos eller foton, vilket ger vår rigg en helt unik touch.

MSI MEG CoreLiquid S280 – LCD-skärm
Högst upp på pumpen finns en tydlig och ljusstark IPS-skärm som kan visa olika typer av information eller egna bilder eller filmer.

Bättre mjukvara än någonsin

Även om motsvarande lösning funnits på tidigare av MSI:s vattenkylare har både mjukvaran i form av MSI Center och displayen i sig blivit klart bättre och mer lättanvänd. Det är även från detta programgränssnitt som vi styra och konfigurera fläktarnas rotation kopplat mot belastning och värmeutveckling.

Ser vi avslutningsvis till enhetens kylprestanda så testade vi denna både på Intels nya plattform men framför allt på tidigare socklar från både Intel och AMD, för att på detta sätt få en bredare bas att jämföra mot.

MSI MEG Coreliquid S280 är tyst som få

MSI-kylaren presterar här överlag i partiet med andra toppmodeller där vi i vissa fall uppnår likande kylkapacitet som vissa 360 millimeters lösningar, men där vi överlag hamnar mellan en 240- och 360-kylare. MSI:s kylare är dock märkbart tystare jämfört med de större 360-kylarna vi har i vårt testbatteri. MEG Coreliquid S280 har även full kapacitet att hantera Intels senaste i9-12900K överklockad till 5,2 gigahertz över samtliga prestandakärnor. Men som sagt, sedan har vi prislappen som ligger ett par hundralappar för högt för att vi ska vara helt nöjda.

MSI Center
Via programmet MSI Center kan vi justera både LCD och fläktarnas hastighet med mera.
MSI MEG CoreLiquid S280
5 / 6 Betyg
3 275 krPris
För
Effektiv kylning med låg ljudnivå, imponerade IPS-skärm, enkel installation, bra mjukvara.
Emot
Kylaren är lite väl högt prissatt, pumpfläkten kan orsaka viss problematik på vissa moderkort beroende på konstruktion.
Rekommenderas till
Har du plats för radiatorn och planerar att använda en mer krävande, överklockad processor, så är detta helt klart ett intressant alternativ.

SPECIFIKATIONER MSI MEG CoreLiquid S280:

  • Tillverkare: MSI, www.msi.com
  • Cirkapris:  3 275 kr inkl. moms, 2 620 kr exkl. moms
  • Mått radiator: 314,8 x 140 x 27 mm
  • Mått Pump: 95 x 95 x 54 mm
  • Mått fläktar: 140 x 140 x 25 mm
  • LCD display: 2,4 tum IPS 320 x 240 pixel
  • Tublängd: 400 mm
  • Fläktar: 2 st 140 mm Gale P14
  • Sockelstöd: LGA 1150/1151/1155/1156/1200/1700, LGA 2011/2011-3/2066, AM4/FM2+/FM2/FM1/AM3+/AM3/AM2+/AM2

 


Uppskattar du vårt arbete?
Donera gärna en slant till redaktionen.

Donera till Datormagazin


Hårdvaruexpert med djupt IT-kunnande inom en mängd områden som tidningen täcker. Arbetar sedan årsskiftet som huvudredaktör och affärsutvecklare.

Skriv ett svar

Skriv din kommentar
Ange ditt namn här