QHora-301W från Qnap är en genomtänkt och kraftfull SD-Wan Router för både Wi-Fi 6 och dubbla 10 GbE.

DMZ Rekommenderar
DMZ Rekommenderar

Att Qnap kan göra NAS:ar av hög kvalitet det känner de flesta till. Men företaget har fler produkter i sin portfölj och en av de kanske mest intressanta är enheten med det (för oss svenskar) lite annorlunda namnet QHora-301W. Detta är en kompakt router med mängder av godbitar och funktioner som definitivt kommer att underlätta för den ständigt växande skaran av personer som numera jobbar hemifrån.

Enkel, lättplacerad design

Med tanke på att denna produkt i första hand inte är tänkt att sitta dold i ett serverrack på ett företag eller kontor måste vi säga att Qnap har valt en smart väg när det kommer till enhetens design. Modellen som helhet mäter 250×180×48 millimeter och väger knappa två kilo. Hela chassit är vitt med en ren front med nio minimala LED:er som ger oss en snabb överblick över enhetens anslutningar över såväl LAN- som WAN-portar samt Wi-Fi och ström. Förutom att dessa redan från start är mycket diskreta kan vi dessutom justera ljusstyrkan via enhetens grafiska gränssnitt, för att på bästa sätt få den att smälta in i vald placerad miljö.

vi märkte redan efter dryga två veckors testande att damm börjat sätta sig på undersidan, så den bör kontrolleras och rengöras regelbundet

På de båda kortsidorna finns förhållandevis stora lufthål som skapar en naturlig luftpassage för de relativt stora kylflänsarna på insidan vilka ser till att hålla enhetens arbetstemperatur under kontroll även vid maximal belastning. För att ytterligare öka på luftflödet är cirka 80 procent av undersidan försedd med enklare luftgaller. Modellen förlitar sig med andra ord enbart på passiv kylning vilket även gör den nästan helt ljudlös vilket är tacksamt när vi har den stående framme. Det vi däremot kan sakna är någon form av dammfilter, för vi märkte redan efter dryga två veckors testande att damm börjat sätta sig på undersidan, så den bör kontrolleras och rengöras regelbundet.

QHora-301W Back
Enheten erbjuder en flexibel lösning där vi kan styra hur de fyra gigabit och dubbla tiogigsportarna används.

Vi roterar runt till baksidan vilken är klart mer intressant. Här finner vi fyra gigabitportar, dubbla tio-gigabitsportar och dubbla USB 3-anslutningar samt en WPS-knapp. Det som gör denna uppsättning så intressant, förutom det faktum att vi får just dubbla tiogigsportar, är att vi via enhetens gränssnitt kan styra hur portarna ska användas och vi kan lika gärna välja att koppla en tiogigsport till en NAS som till en WAN-anslutning. Detta gäller även den vanliga gigabitportarna.

Självklart kan vi även använda dessa för olika former av subnätverk eller VLAN-konfigurationer, däremot upplever vi att hanteringen av teaming inte är helt flexibel. Till portarna får vi även en integrerad Wi-Fi 6-lösning vilken använder åtta interna antenner för en teoretisk maximal bandbredd på 3 600 megabit per sekund.

Hade vi fått önska något lite ytterligare här så vore det möjlighet att använda externa antenner, åtminstone för 5-gigahertzbandet som i denna lösning har en viss begränsning sett till avstånd.

Enhetens båda USB-portar kan med fördel användas för att ansluta olika typer av lagringsenheter eller skrivare, men vi saknar möjlighet att ansluta säkerhetskameror eller någon form av GSM-lösning via USB sticka som ”fallback”. Detta kan bero på att vi har en tidig firmware när vi testar och troligen kommer allt fler enheter att stödas med tiden.

SD-Wan för massorna

QHora-301W drivs av Qualcomms fyrkärniga IPQ8072A Hawkeye 2-processor som körs i 2,2 gigahertz. Till denna får vi en gigabyte RAM och fyra gigabyte eMMC-lagring vilket är en relativt normal konfiguration för en lite kraftfullare router. För att konfigurera enheten  använder vi Qnaps eget gränssnitt Qurouter som är ett lättanvänt, logiskt och kraftfullt gränssnitt varifrån vi uppgradera enhetens firmware, vilket är att rekommendera då det uppdateras frekvent med konstanta nyheter och förbättringar, men även borttagning av funktioner som inte fungerar optimalt.

QHora-dashboard
Det är enkelt att konfigurera enheten i det grafiska gränssnittet.

Det är även från detta gränssnitt vi kan hantera funktioner som nätverksinställningar, Wi-Fi-konfiguration och föräldrakontroll samt sätta upp grunderna för en VPN-lösning. Den mest intressanta lösningen här är däremot företagets Quwan SD-Wan-lösning som automatiskt och prenumerationsfritt låter oss sätta upp ett lättanvänt mesh-liknande fjärr-VPN-nätverk som automatiskt distribuerar anslutna WAN-tjänster och VPN-platser och som kan sättas upp mer eller mindre helt utan förkunskaper. Detta gör QHora-301W till en av de mest intressanta lösningar för alla som i någon form behöver ställa om till distansarbete. Allt som behövs är att göra grundkonfigurationen i routern och sedan installera QVPN-klienten på en dator eller mobil enhet.

QHora-VAP
Från gränssnittet kan vi enkelt styra delar som vAP och gästnätverk samt inaktivera WPS för ökad säkerhet.

För den mer avancerade användaren eller lite större organisationen finns dessutom QuWAN Orchestrator vilket enkelt utryckt är en instrumentpanel för att övervaka och administrera multipla enheter oavsett var i världen de är placerade. Allt sker dessutom med en hög säkerhetsintegration i flera nivåer.

Sammantaget får vi med QHora-301W en multifunktionell router som kan användas på tre primära sätt:

En stomme för ett höghastighets-LAN där tiogigsportarna används för NAS och interna switchar medan gigabitportarna används för exempelvis redundant internetanslutning. Vi kan även välja att använda två enheter på olika kontor och sedan binda samman dessa via var sin tiogigsport vilket underlättar funktioner som delad lagring eller filutbyte. Slutligen  har vi möjligheten att använda multipla gigabitportar för ett optimal Mesh-VPN som stöder funktioner som länkade portar, redundans eller belastningsutjämning. Och i alla lägen har vi dessutom en stabil Wi-Fi 6 baserad trådlös integration för hemmets eller kontorets trådlösa enheter.

QHora-301W portkonfiguration
Tack vare enhetens flexibla portkonfiguration kan routern användas i multipla baskonfigurationer.

Qnap QHora-301W
5 / 6 Betyg
3 390 krPris
För
Smidigt format, dubbla tiogigsportar och fyra gigabitportar vilka kan konfigureras helt efter behov, mycket bra gränssnitt, stabilt Wi-Fi, dubbla USB 3-portar.
Emot
USB-portarnas funktionalitet kunde varit bredare, vi saknar vissa delar i gränssnittet som QoS, lite kort täckning via femgigahertz-bandet, bitvis vissa problem vid 160 megahertz bandbredd.
Rekommenderas till
Söker du en mer komplett router med flexibel LAN/WAN-hantering och mycket enkel SD-WAN-integration är QHora-301W ett av de bästa alternativen i skrivande stund.

SPECIFIKATIONER QHora-301W:

 • Tillverkare: Qnap, www.qnap.com
 • Cirkapris:  3 390 kr inkl. moms, 2 712 kr exkl. moms
 • CPU: Qualcomm IPQ8072A Hawkeye 2
 • Ram: 1 GB
 • Flash: 4 GB eMMC
 • Portar: 2 st 10 GbE + 4 st GbE
 • WiFi: Wi-Fi 6 via åtta interna antenner
 • USB-portar: 2 st Gen 3.2
 • Säkerhet: TCP, UDP, ICMP, TCP+UDP, FTP ALG, PPTP ALG och SIP ALG
 • VPN: L2TP, OpenVPN och QBelt
 • Mått: 250×180×48 mm
 • Vikt: 1,9 kg

 

Hårdvaruexpert med djupt IT-kunnande inom en mängd områden som tidningen täcker. Arbetar sedan årsskiftet som huvudredaktör och affärsutvecklare.

Skriv ett svar

Skriv din kommentar
Ange ditt namn här