Samsung Smart Monitor M7 är skärmen som inte kräver en dator för att du ska kunna arbeta. Dessutom får du tillverkarens TV-operativsystem på köpet.

Till och från presenterar Samsung nya lösningar på ett beprövat koncept. Smart Monitor M7 är verkligen ett utmärkt exempel på det, enheten kombinerar en traditionell skärm med trådlös mobilanslutning som via ett inbyggt appsystem låter oss både köra Samsungs smarta Hub (precis som från en TV) men som även låter oss ansluta till företagets dator för åtkomst till Office 365 utan en lokal dator. Men som oftast med det som är nytt så finns här vissa barnsjukdomar och därmed förbättringspotential.

Fungerar med mus och tangentbord

Tittar vi till Smart Monitor M7:s yttre rör det sig om en modell med en klassisk, enkel design. Vi får ett mindre, platt, bordsställ som via en lätt vinklad stålstomme fäster i skärmens baksida. Detta gör att den vare sig kan justeras i höjdled eller vridas. Däremot kan den vinklas mellan -2 och +22 grader. Vi kan även använda de integrerade Vesa 100×100-fästena för en extern lösning som låter oss montera den på väggen, eller på en skärmfot som hjälper oss med de ergonomiska delarna.

Anslutningarna är ganska intressanta. Här finns dubbla HDMI-portar samt dubbla USB-portar och en USB-C-port med stöd för 65 watts laddning. Till skillnad från normala skärmar som har en USB-genomgång till en dator så kan dessa även användas direkt av skärmen för en mus och ett tangentbord, mer om detta snart.

Smart Monitor M7 har både Dex- och Airplay 2-stöd

På insidan av enheten finns även trådlösa anslutningar i form av Bluetooth 4.2 och Wi-Fi 5. Detta ger oss dels möjlighet att ansluta olika tillbehör trådlöst, men framför allt stöder skärmen Apple Airplay 2 och kan fungera som en andra skärm till din Apple-dator (trådlöst alltså) eller som en större skärm till din mobil. Men den del som vi verkligen älskar är Wireless Dex. Detta är Samsungs egen lösning för att använda vår Samsungmobil som en bärbar dator, men som vi nu slipper ansluta via kabel. För alla som använder en Samsung-mobil med stöd för Dex är detta något vi verkligen rekommenderar att testa, för det förändrar direkt sättet att arbeta. Självklart kan vi även spegla mobilen till skärmen på vanligt sätt eller lätt beröra mobilen mot skärmens kant för att börja spegla.

Dex integration
Bland flera smarta lösningar finns här stöd för både fjärråtkomst till extern dator, Airplay 2 och trådlös Dex-integration.

Bra molnintegration

Till skärmen medföljer även en fjärrkontroll, vilket är samma modell som används för Samsungs TV-apparater. Denna används dock inte för att växla till ett TV-läge men däremot har skärmen Samsungs TV OS Tizen installerat från start vilket gör att vi kommer åt samma Smart hub-lösning som vi får på företagets TV-apparater. Detta gör att vi kan komma åt delar som Netflix, Apple, TV, Youtube, Disney+ och mycket mer helt utan extern box eller dator. Och tack vare fjärrkontrollens integrerade mikrofon tillsammans med Samsungs digitala assistent Bixby går det äve att prata med skärmen för att spela upp innehåll eller hantera andra delar av Samsungs smarta hem-lösning.

Smart monitor – Hubb
Skärmen är laddad med Samsungs Tizen-baserade operativsystem vilket gör att vi kan använda samma smarta funktioner och hubblösningar som på företagets TV-modeller.

Till detta får vi även möjlighet att ansluta till en fjärrdator via RDP för Windows eller VNC för Mac. Anslutningen använder dessvärre inte VPN utan skyddas av Samsungs egen lösning Knox. Hur denna står sig säkerhetsmässigt mot ett mer traditionellt alternativ har vi inte tittat närmare på denna gång. Oavsett vilket ger lösningen oss direkt anslutning till exempelvis vår kontorsdator när vi är hemma vilket är extremt användbar i dessa tider.

Smart Monitor M7 funkar fint med Office 365 i molnet

Vi kan även använda skärmen direkt mot molntjänsten Office 365. Genom att ansluta ett tangentbord och mus till skärmen kan vi logga in på vårt Office-konto för direktåtkomst till våra filer helt utan dator. Vi kan även lägga till andra molntjänster baserade på vilka tjänster som stöds, men här är skärmen aningen mer begränsad sett till hårdvaran och vi kan bara lägga till ett visst antal. Vi ska även tillägga att skärmen kan anslutas till lokala mediaenheter för att spela upp bilder, filmer och musik vilket ger Smart Monitor M7 en än större bredd.

remote access
Via Remote Access kan vi ansluta till en fjärrdator eller direkt till vårt molnbaserade Office 365-konto.

Trevlig skärm med begränsningar

Vi kommer så till skärmen i sig. Som namnet antyder handlar det om en 32 tums modell som använder ett 16:9-format och har en högsta upplösning på 3840 x 2160 pixel. Skärmens yta är 697,31 x 392,23 millimeter och den är helt platt. Panelen som används är av VA-modell och har en typisk ljusstyrka på 250 cd/㎡ och den stödjer HDR10 samt använder en högsta uppdateringsfrekvens på 60 hertz.

Vad innebär då detta i verkligheten? Jo, sitter vi rakt framför skärmen, som vi oftast gör när vi jobbar eller ser på film och är själva så fungerar den riktigt bra. Men när övriga i familjen också vill titta, och sitter från mer ”vinklade” områden så blir bilden inte lika bra. Ljuset har en tendens att blöda igenom på svarta områden, vilket kan vara en del av paneltypens beteende.

Läs också
Jämförande test: Svängda skärmar

En annan del vi inte är helt nöjda med var den adaptiva ljusstyrkehanteringen i Smart Monitor M7. Denna ska känna av omgivande ljus och hela tiden optimera skärmen baserad på detta. Men sensorn verkar aningen känslig eller dum då vi flera gånger märkte förändringar från den centerplacerade högtalare som vi hade under skärmen vilken verkade störa själva sensorn av någon anledning, så tipset här är att ha det helt tomt under själva skärmen vilket fungerade bättre.

Skärmen har en svarstid på åtta millisekunder och har även ett specifikt Ultrawide Gameview-läge för spelande, men vi skulle inte säga att det är något spelskärm. Vi saknar även funktioner som PiP (bild i bild) eller PbP (bild intill bild) vilket hade gett oss än mer skärm för pengarna. Vi måste tillägga att Smart Monitor M7 även har integrerade högtalare som faktiskt, med tanke på priset, är riktigt bra med ett rent och tydligt ljud. De fungerar perfekt för både filmer och musik så länge du inte är för kräsen.

Samsung Smart Monitor M7
4 / 6 Betyg
4 300 krPris
För
Kompakt skärm, USB-C-port, Samsungs smarta Hubb-integration, möjlighet att ansluta till fjärrdator eller molntjänster utan dator, fjärrkontroll, trådlös integration med Dex och Apple Airplay 2.
Emot
VA-panelen har vissa svagheter, hade varit trevligt med en Thunderbolt-anslutning, ingen VPN, vi hade älskad PiP och PbP.
Rekommenderas till
Detta är en mycket allsidig skärm som är ett perfekt val för dig som jobbar allt mer hemma.

SPECIFIKATIONER Samsung Smart Monitor M7

 • Tillverkare: Samsung, www.samsung.com
 • Cirkapris:  4 300 kr inkl. moms, 3 440 kr exkl. moms
 • Skärmstorlek: 32 tum
 • Upplösning: 3840 x 2160 pixel
 • Ljusstyrka (snitt): 250 cd/㎡
 • Uppdateringsfrekvens: 60 Hz
 • Smarta tjänster: Bixby, Smartthings hub, DLNA, Fjärr-access
 • Anslutningar: 2 st HDMI, 2 st USB 2, USB-C, Wi-Fi 5, Bluetooth 4.2
 • Integrerat ljud: Ja
 • VESA fäste: 100 x 100
 • Mått: 716,1 x 517 x 193,5 mm
 • Vikt 6,5 Kg

I samarbete med PriceRunner

Hårdvaruexpert med djupt IT-kunnande inom en mängd områden som tidningen täcker. Arbetar sedan årsskiftet som huvudredaktör och affärsutvecklare.

2 KOMMENTARER

 1. Om denna Samsung är lika smart som den Samsung 65 tums ”smart-tv” som hänger på min vägg i vardagsrummet så kommer många bli väldigt besvikna. Jag tror inte Samsung, LG, Sony och de andra har någon aning om vad ordet smart betyder. För det ordet och produkterna som går under benämningen ”smart” har inget med varandra att göra. Det är direkt pinsamt att kalla tv-apparater, bildskärmar eller för den delen telefoner för smarta. Fast det är klart om tillverkarna kallar dem för smarta så bevisar det bara hur låg intelligens tillverkarnas ingenjörer har.

 2. Ja, graden av ”smarthet” i smarta TV-produkter kan diskuteras? Men just denna Samsung-modell verkar ju enligt testen faktiskt vara en hybrid som passar i ett litet rum eller på en arbetsplats. Skulle fungerat bra för hemmakontoret om det funnits en hyfsad kamera? Det smarta kanske annars är att man kan prata med den, synd bara att Bixby inte förstår vad man säger här i Sverige.. ../Bertil

Skriv ett svar

Skriv din kommentar
Ange ditt namn här