Jämförande test: Svängda skärmar

Vi testar sju skärmar som ger dig en omslutande upplevelse.

0

Dessa bildskärmar ger en mer omslutande upplevelse och de har utvecklats snabbt. Numera har de större användningsområden och kan tilltala många. Vi har testat sju stycken ultrabreda.

I TESTET:

 • AOC – Agon AG352UCG
 • Asus – ROG Strix XG35VQ
 • BenQ – XR3501
 • Dell – Ultrasharp U3417W
 • LG – 34UC88
 • Philips – Brilliance 349X7
 • Samsung – CF791

 

Jmf test datormagazin 2 2018 produkter

Så testade vi

Att testa bildskärmar kan göras på väldigt många olika sätt beroende på syftet och deras användningsområde. Gäller det uteslutande grafiskt arbete är kalibreringen och färgäktheten viktiga, medan fokus hamnar på lägsta möjliga responstid och en flimmerfri upplevelse för en renodlad spelskärm.

Efter detta lät vi sju olika personer, som normalt spenderar mycket tid framför skärmen … ge ett subjektivt betyg

Då vår målsättning var att hitta bästa möjliga allroundskärm valde vi en matchande approach. De sju bildskärmarna fick utstå olika användning i form av kontorsarbete, webbsurfning, arbete med Adobes program, arbete med CAD/CAM-program, FPS-spel, racingspel och filmvisning.

Efter detta lät vi sju olika personer, som normalt spenderar mycket tid framför skärmen, tillbringa samma tid framför varje skärm, och för varje scenario fick de sedan ge ett subjektivt betyg vilket kompletterades med skriftliga synpunkter.

Dessa betyg har vi sedan vägt ihop och kompletterat med våra egna synpunkter på skärmarna. Likaså har vi vägt in möjlighet till bra ergonomi, den plats som skärmarna upptar på ett skrivbord och hur de fungerar som ensamma skärmar respektive i kombination med ytterligare bildskärmar. Vi har även bedömt kabelhantering, placering av portar, konstruktion och byggkvalitet samt effektförbrukning. Dessutom har vi vägt in medföljande program för hantering av skärmens inställningar och eventuella tilläggstjänster. Till sist lade vi även prisbild och garantitid till ekvationen.

Samtliga tester har utförts från två i det närmaste identiska datorer, där den enda skillnaden var grafikkortet. Den ena datorn hade ett Nvidia-baserat grafikkort och den andra var byggd kring AMD och deras Freesync. De båda datorerna sattes samman för att representera det övre mellanskiktet. Detta med tanke på den användarprofil som förmodligen attraheras av den här typen av bildskärmar.

Använda systemkomponenter:

 • Moderkort: Asus Prime X370-Pro
 • Processor: AMD Ryzen 5 1600 3,2 GHz
 • Internminne: Crucial Ballistix Elite DDR4 16 GB
 • Lagring: Samsung 960 Evo
 • Grafik: Asus Radeon RX 580 Strix OC 8 GB / Asus Geforce GTX1070 Strix OC 8 GB

Din personliga nedladdningslänk av PDF:en blir tillgänglig så snart din betalning verifierats. Det sker direkt om du betalar med PayPal/kort, men manuell hantering krävs för dig som betalar med Swish, vilket innebär att du får vänta till dess att vi behandlar din beställning. Nedladdningsfunktionen är under utveckling, tveka inte att höra av dig till datormagazin@datormagazin.se om du stöter på eventuella problem. Du som är prenumerant kan läsa samtliga e-tidningar via Ztory, läs mer här: https://www.datormagazin.se/e-tidningen


Uppskattar du vårt arbete?
Donera gärna en slant till redaktionen.

Donera till Datormagazin


Hårdvaruexpert med djupt IT-kunnande inom en mängd områden som tidningen täcker. Arbetar sedan årsskiftet som huvudredaktör och affärsutvecklare.

Skriv ett svar

Skriv din kommentar
Ange ditt namn här