Funktionsrika, brusreducerande, lurar med vissa balansproblem
I samband med lanseringen av Oneplus 11 så lanserade företaget även sina senaste trådlösa, brusreducerande, i-örat hörlurar kallade Buds Pro 2. Modellen marknadsförs som funktionsrika Hi-Res kapabla lurar med möjlighet till personlig ljudprofilering och dynamiskt surroundljud som utvecklats tillsammans med Google och Dolby.
Bekväma kvalitetslurar
Buds Pro 2 finns i tre färger: Arbor Green, Obsidian Black och Misty White där vi testat den förstnämnda. Modellen består av ett klassiskt laddfodral som har ett lite mer rektangulärt format och som är lite större jämfört med såväl Samsungs, Apples och Huaweis motsvarigheter men som trots detta enkelt glider ner i fickan. Fodralet mäter 61 x 50 x 25,4 millimeter och väger 47,3 gram och har utrustats med ett batteri på 520 milli amper.
Lurarna, som väger 4,9 gram och mäter 24,3 x 20,9 x 32,2 millimeter, har en tvådelad design med en övre del där elementen placeras som är har en mattgrön färg och en undre metalldel som är den är i en grön nyans men som har en mer just metalliskt blänkande look. Öronsnäckorna har ett batteri på 60 milli amper vilket, enligt Oneplus, räcker i mellan sex och nio timmar beroende på volym och om ANC är aktiverat. Med fodralet så är motsvarande siffra mellan 25 och 39 timmar. Vi kan sedan snabbladda fodralet där tio minuter ger upp till tio timmar. Motsvarande laddtid för bara lurarna ger oss upp mot tre timmar. Detta så klart när vi laddar med Typ-C anslutning. För den som önskar så stöds även QI laddning men då tar laddningen längre tid.
Vid våra tester så skulle vi säga att en snittid för musiklyssnade ligger på strax över fem timmar med ANC vilket sjunker till tre och en halv timme när vi pratar i telefon. Med tio minuters laddning av snäckorna så nådde vi dryga en timmes användning medan laddning och fodral plus snäckor nästan gav tio timmar vilket således var den mest korrekta siffran.
Snäckorna kompletteras, som oftast, med silikonbaserade kuddar längst ut. Dessa finns i tre storlekar och ska vi vara lite petiga här så hade vi gärna sett att fler gick över till fyra eller fem storlekar för att nå en än bättre passform. Trots detta så är Bud Pro 2 riktigt bekväma att använda och de sitter på plats med bibehållen vinkling oavsett om vi är stilla eller mer aktiva vilka är ett klart plus. Vi upplever även att snäckornas form skapar en bättre passiv ljuddämpning än liknande lösningar. Värt att nämna är även att snäckorna är IP55 klassificerade medan fodralet är IPX4 klassad.
Bra tryck i basen
Ser vi närmare till snäckorna så har dessa utrustats med tre mikrofoner. En av dessa, som är placerad längst ner på själva pinnen, fångar upp vår röst under samtal medan de övriga två, som placeras på den yttre och den inre delen av själva snäckan, är till för att neutralisera omgivande ljud och förstärka brusreduktionen. Detta ger oss en bra stomme för tydliga samtal och vi måste säga att Bud Pro 2 gör ett mycket bra arbete när vi befinner oss inomhus där omgivande röster effektivt tas bort. Men när vi är utomhus så finns det fortfarande lite att arbeta med. Är det omgivande ljudet mer statiskt så lyckas lurarna ta bort det mesta, men när vi stöter på tillfälliga ljud, som en bil som gasar på precis bredvid oss eller ljudet från varningen när bommarna vid järnvägsövergångar går ner så släpps en del ljud igenom och kan störa samtalet.
Vänder vi på detta och kikar på hur mycket av ljudet som filtreras bort för vår egen skull när ANC aktiverats så ska lurarna kunna ta bort upp till 48 decibel enligt Oneplus. Detta då i det mest kraftfulla av de tre lägen som erbjuds i form av Svag, Smart och Extrem. Brusreduktionen är utan tvekan den bästa som vi upplevt med Oneplus med trots detta så når de inte riktigt ända fram till topptestade enheter. Då kan vi nästan tycka att det svaga läget är att föredra, framför allt när vi är inomhus då detta läge tar udden av omgivande samtal och vi kommer ifrån den nivå som oftast stör samtidigt som vi kan lyssna in om vi behöver.
I det adaptiva läget, smart, så anpassar sig lurarna efter omgivningen vilket fungerar helt ok men här kommer i stället nästa problem och det kopplat till ljudet. Varje gång som lurarna ska anpassa sig och justera brusreduktionen så skapas en form av störning eller felaktig synkning mellan de båda snäckorna vilket gör att vi får en obalans i det vi lyssnar på vilket i förlängningen blir störande. Det var även så att vi vid ett par tillfällen helt tappade den ena snäckan som förblev tyst vid dessa växlingar så här hoppas vi på en uppdaterad firmware.
Ser vi i övrigt till just ljudkvalitén så drivs Bud 2 Pro av dubbla element med en elva millimeters bashögtalare samt en sex millimeters diskanthögtalare. Denna lösning har skapts tillsammans med danska Dynaudio och ger tillsammans med funktionen melodierna MelodyBoost ett kännbart tryck i musiken som är perfekt när vi tränar, ser på film eller spelar spel. Men de dubbla elementen ger oss även kristallklara höga toner och ett brett mellanregister som när Blåtands kodeken LDHC används optimerar latenser och skapar en harmoniks ljudbild.
Som nämnts ovan så har Oneplus även inkluderat flera smarta lösningar i lurarnas app och där vi bland annat kan använda Audio ID2 för att skapa en mer personlig ljudbild genom att skanna av våra öron och genomföra ett lyssningstest. Till dessa så har Oneplus lagt till mängder av andra funktioner där vissa är tillgängliga för alla mobiler medans vissa är optimerade för Oneplus egna mobiler. Den funktion som vi imponerades mest av var Android Spatial Audio som verkligen lyfte upplevelsen av omgivande ljud på ett naturligt och äkta vis och som faktiskt gav oss en nära koncertlikande upplevelse vid rätt typer av musik eller video.
Sammantaget så är Bud Pro 2 ett klart lyft från föregående modell inom i princip samtliga områden vilket sett till den inte allt för stora prishöjningen definitivt gör dem till ett bättre val. Vi får även ett för prisklassen bra ljud som via appen kan justeras och optimeras ytterligare. Däremot så är vi som sagt inte helt nöjda med brusreduktionen och dess lite ojämna agerande samt att vi hoppats på än bättre batteritid.
SPECIFIKATIONER
- Tillverkare: OnePlus, www.oneplus.com
- Cirkapris: 1 990 kr inkl. moms, 1 592 kr exkl. moms
-
Vikt snäckor: 4,9 gram
-
Vikt fodral: 47,3 gram
-
Mått snäckor: 24,3 x 20,9 x 32,2 mm
-
Mått fodral: 61 x 50 x 25,4 mm Drivenhet: 11mm woofer + 6mm tweeter
-
Frekvensrespons: 10Hz~40KHz
-
Mikrofoner: 3st per snäcka
-
Brusreduktion: ANC upp till 48 decibel
-
Ljud codecs: LHDC/AAC/SBC/LC3
-
Anslutning: BT5.3
-
Skydd: IP55 för snäckor, IPx4 för fodral
-
Batteri snäckor: 60 mAh
-
Batteri fodral: 520 mAh
-
Laddning: SUB-C eller Qi
-
Kontroller: På snäckorna