Skära linjer på skärmen

Publicerad

Fråga


Det har hänt något mycket konstigt på min dator. Plötsligt när jag satt och surfade kom det bara upp att rosa streck rakt över min skärm. Efter en halv minut blev allt som var under strecket helrosa! Skärmen under strecket flimrade. När jag hade Windows på bytte den färg till grön/blå, men bakgrundsfärgen var fortfarande rosa.

Jag stängde av datorn och lät den vila i någon minut, sedan satte jag på den och då var strecket och det rosa borta. Sedan stängde jag av den igen. Efter några timmar satte jag på den, då var strecket och det rosa tillbaka. Jag provade med de olika bildskärmsinställningarna tills jag kom till upplösningen, då bytte jag till en lägre upplösning och problemet försvann. Kan det ha med upplösningen att göra? Varför har det blivit så nu? Kan jag göra något så att jag kan få tillbaka den högre upplösningen utan att strecket kommer tillbaka?

Maja

 

Svar


Du skriver ju tyvärr inte vad det är för dator och grafikkort du har, men jag skulle gissa att problemet är grafikkortet. Är det en gammal dator? För säkerhets skull kan du prova med en annan bildskärm och kabel för att helt utesluta fel på skärmen.

En trolig möjlighet är att grafikkortet har givit upp och behöver bytas. Prova först med att installera de allra senaste grafikdrivrutinerna från tillverkaren. Med tanke på hur felet yttrar sig skulle jag gissa att det är ett Nvidia-lort du har? I så fall hittar du drivrutiner på www.nvidia.com. Om det är AMD/ATI, gå i stället till www.amd.com.

Hjälper inte det, ta tillbaka datorn till leverantören om du har garanti kvar. Ta annars ur kortet och prova det om möjligt i en annan dator. Fungerar det som det ska där finns det något annat problem i din dator, kanske med strömförsörjningen. Kontrollera alla kablar och kortet sitter ordentligt på sin plats och inte glappar.

Är det samma problem med kortet i en annan dator är det tyvärr bara att köpa ett nytt.

On
Off

0 kommentarer

Läs mer

 • Senaste
 • Mest läst
 • Mest kommenterat

Kom in i diskussionen

Detta innehåll är skapat av Datormagazins besökare

Windows 10 nu rekommenderad uppdatering

4 kommentarer

Andreas Rejbrand: @Reuter: Tack för länken! Det var hoppfull läsning, och ett tänkbart alternativ i framtiden. Dock är jag ändå väldigt nöjd med min nuvarande Windows 7-maskin, och jag har på senare år börjat tro...

Månadens fråga

 • Vad är ditt förhållande till IT?

Artikelkommentarer

Nyhetsbrevet Uppsnappat

Uppsnappat har i över tio år levererat de senaste IT-nyheterna till tiotusentals läsare. Som prenumerant får du nyhetsbrevet varje tisdag och torsdag.
Uppsnappat är helt gratis, så varför inte teckna en prenumeration redan idag?För dig som vill veta mer: prenumerera

Datormagazin är datortidningen för dig som vill veta mest. Vår ambition är att göra en tidning med djupare och mer avancerade artiklar än vad du hittar i andra datortidningar. Samtidigt väjer vi inte för att på ett handfast sätt förklara hur saker och ting fungerar. Du ska alltid känna att du har nytta av tidningen.
Välkommen till Sveriges största tidskrift för avancerade datoranvändare!

Beställ prenumeration och betala direkt online

 • Datormagazin 1-2016

 • Datormagazin 12-2015

 • Datormagazin 11-2015

 • Datormagazin 10-2015

 • Datormagazin 9-2015

 • Datormagazin 8-2015

 • Datormagazin 7-2015