Fråga

Hej, Experten. Jag har fått tag på ett lite äldre minne, 512 megabyte, 266 megahertz, PC2100 DDR DIMM, som jag ska ha till en likaledes lite äldre dator. På paketet står också Non-ECC.

Men jag vill ju gärna ha så mycket minne som möjligt, så jag skulle gärna vilja kombinera det med det befintliga minnet, 128 megabyte, 266 megahertz, DDR DIMM. Det finns inga andra märkningar på detta minne, så jag vet inte om det är PC2100 och Non-ECC.

Kan de fungera ihop och vågar jag prova?

Svar

PC2100 betyder normalt just 266 megahertz. Men samma hastighet är inte heller alltid ett krav för att minnen ska kunna användas tillsammans. Det beror på så många faktorer. Dina minnen kan fungera utmärkt ihop – eller inte. Det enda sättet att få reda på det är att prova.

Den här typen av frågeställning är ganska vanlig och svaret är just det – kör på och se hur det går. Det finns egentligen inget sätt att i förväg utröna om det kommer att fungera. Vill det sig inte är det ju bara att avsluta försöket.

Det enda att tänka på är att verkligen hårdtesta. Det kan till en början verka som om allting är OK och datorn kan rulla på som den ska i timmar, tills något extra krävande körs och konstiga effekter uppträder.

Långtidstesta alltså, och kör gärna några krävande testprogram. Ett bra program för att testa enbart minnet är Memtest, ett Linux-program om körs från en startdiskett:
www.mem test86.com

Skriv ett svar

Skriv din kommentar
Ange ditt namn här