Fråga

Hej. Min dator (Windows 7) slutade fungera när jag gjorde en systemåterställning. Medan återställningen var igång råkade jag stänga av datorn. Vilket kan ha gått sönder, moderkortet eller hårddisken? Hur kan jag fixa det?

Nippe

 Svar

Jag tror inte att vare sig moderkort eller hårddisk har gått sönder, rent fysiskt. Däremot har det med största säkerhet blivit skrivfel på hårddisken, så att Windows inte längre kan starta.

Om du har en originalskiva med Windows åtgärdar du detta enklast med en reparationsinstallation. Ställ in datorns BIOS att starta från skivläsaren och kör igång med Windows-DVD:n på plats. Välj att göra en reparation – Windows 7 har väldigt enkla och tydliga funktioner för detta.

Om datorleverantören bara har försett dig med en återställningsskiva är det lite värre. Du kan fortfarande använda den för att få igång Windows, men du riskerar att bli av med personliga data från hårddisken. I det fallet kan det vara värt besväret att först försöka med en nedladdad reparationsskiva. Du kan hitta sådana här:

32-bitsversionen: http://korturl.se/zcng
64-bitsversionen: http://korturl.se/zbei

Föregående artikelGnisslande dator
Nästa artikelVar är ljudet?
Anders Reuterswärd
Anders har skrivit för Datormagazin sedan 1988. När tidningen lades ned blev det i stället High Score och därefter PC Hemma. Så småningom tillkom tidningen PC+, som efter några år slogs ihop med PC Extra och blev Datormagazin igen - cirkeln sluten. Anders är på flera sätt tidningens äldsta medarbetare och har försörjt sig på heltid som frilansare i över 20 år. Från och med 2019 arbetar han dock bara halvtid - andra halvan tillbringar han som pensionär och trivs med det.

Skriv ett svar

Skriv din kommentar
Ange ditt namn här