Fråga

Hej! Finns det program som testar varje del i datorn? Det är nämligen något som gnisslar i min dator. Den låser sig också oregelbundet och grafiken går sönder när jag spelar. Windows kan börja flimra och så går ingenting att göra. Jag får också en massa felmeddelanden i Windows XP.

Om jag lämnar min dator på reparation tar det flera dagar. Jag vill se var felet ligger och gå och köpa det som är trasigt.

Markus Kortesalmi

 

Svar

Det finns program som kan testa datorn. Ett av de bättre är gratisversionen av Sisoftware Sandra: www.sisoftware.net. Det finns dock inget program i världen som kan tala om för dig vad det är som gnisslar. Det får du försöka lyssna reda på själv. Öppna datorn och stoppa ned örat. Så mycket som kan gnissla finns inte i en dator – hårddiskar och fläktar är väl i princip det enda.

Ett hårddiskfel skulle väl möjligen kunna ge upphov till de övriga problemen också. Men det är ju tänkbart att det handlar om ett krånglande grafikkort. Det bästa sättet att felsöka är oftast att byta en pryl i taget. Låna tillfälligt från en annan dator i familjen eller från någon kompis tills du hittar den del som krånglar. Sedan är det som du säger bara att gå och köpa en ny del.

Skriv ett svar

Skriv din kommentar
Ange ditt namn här