Fråga

Min dator med Windows 7 vill inte installera uppdateringar. Jag har förstått att detta är et vanligt problem och att det ofta beror på att Software Licensing Service (Slsvc.exe) inte körs. Jag kan inte hitta att jag har det programmet i min dator.

När jag köpte datorn fanns ingen skiva med Windows med, men däremot uppmanades jag att göra en reparationsskiva, vilket jag gjorde. Kan jag använda den för att lösa problemet? Jag vill inte att något förstörs i datorn. Självklart har jag säkerhetskopior, men jag vill inte hålla på och ladda in alla program igen.

Stig Hansson

 

Svar

Det hade varit enklare om du angivit vilket eller vilka felmeddelanden du får av Windows Update och vad som händer. Men eftersom du har hittat att det kan bero på tjänsten Software Licensing Service kanske det möjligen kan handla om felkod 80070426? Nu är det så att det inte är konstigt att du inte hittar Software Licensing Service, eftersom denna tjänst inte existerar i Windows 7. Där används i stället ett annat system.

Problem med Windows Update är vanliga och kan ha alla möjliga orsaker, inte alltid helt lätta att åtgärda.  Men jag skulle rekommendera att du börjar med att kör det automatiska Fixit-program som Microsoft tillhandahåller här: http://support.microsoft.com/mats/windows_update.

Om inte det löser problemet kan det mycket väl fungera med en reparation, som du föreslår. Frågan är då om det är en reparationsskiva du har skapat, eller om det handlar om den klassiska återställningsskivan som alla datortillverkare tillhandahåller. I det senare fallet är det mindre lämpligt att använda den, eftersom du då kommer att återställa datorn till ursprungsskicket och ta bort alla dina inställningar och installerade program.

I det fallet kan du dock skapa dig en egen reparationsskiva med hjälp av Windows. Öppna ”Säkerhetskopiering och återställning” i Kontrollpanelen och klicka på ”Skapa en systemreparationsskiva” i panelen till vänster. Sätt i en tom skiva i din CD/DVD-brännare och klicka på ”Skapa skiva”.

Denna skiva kan du sedan använda att starta datorn med och får då tillgång till olika reparationsalternativ. Godkänn språk, tid och valuta samt tangentbord eller inmatningsmetod och klicka på Nästa. Klicka på ”Reparera datorn”. Sökningen efter operativsystem tar en stund. I dialogrutan Systemåterställningsalternativ klickar du sedan på operativsystemet du vill reparera och därefter på Nästa. Om reparationen lyckas uppmanas du att starta om datorn.

Om inte kan du i stället välja alternativet ”Visa avancerade alternativ för systemåterställning och support”. Sex alternativ visas. Startreparation innebär samma sak som du redan provat. Systemåterställning är den vanliga återgången till ett tidigare sparat tillstånd. Du har också möjlighet att återställa från en systemavbildning om du någon gång skapat en sådan med Windows inbyggda säkerhetskopiering.

Alternativet Kommandotolk är också användbart. Där kan du utföra samma kommandon som om du körde den från Windows. Du kan till exempel köra en systemfilskontroll med kommandot

sfc /scannow

Alla systemfiler genomsöks då och funna fel rättas automatiskt. Förhoppningsvis kan någon av dessa metoder lösa ditt problem.

Skriv ett svar

Skriv din kommentar
Ange ditt namn här