Fråga

 

Min bank ska byta inloggningsrutin till en som kräver Mobilt BankID. Jag har ingen smartphone eller datorplatta så jag får problem. Appen ska gå att köra på en datorplatta, utan mobilabonnemang, och finns för Android, IOS och Windows Phone 8. Jag undrar, går det att, via någon emulator eller liknande, köra appen i Windows 7 (eller XP)?

A Månen Lundqvist

 

Svar

 

Det verkar föreligga flera missuppfattningar här. För det första kräver Mobilt BankID internetåtkomst, eftersom appen måste kommunicera med BankID-servern. För det andra känner jag inte till någon bank som går över helt till Mobilt BankID och inte behåller någon annan möjlighet. Det vore helt orimligt att helt utesluta alla som inte har en smart telefon eller platta.

Du nämner inte vilken bank det handlar om, men jag vet att till exempel Nordea snart kommer att sluta tillåta inloggning med e-legitimation. Däremot behåller man den gamla möjligheten att logga in med e-kod, det vill säga dosan, utöver Mobilt BankID.

Du kan med all sannolikhet fortsätta att logga in på din bank via datorn.

Men bortsett från detta, visst finns det emulatorer. Android SDK, utvecklingsverktyget för Android, innehåller till exempel en emulator (http://developer.android.com).  Andra alternativ för Android är Bluestacks (www.bluestacks.com) och Android-x86 (www.android-x86.org).

Det finns emuleringsmöjligheter även för IOS och Windows Phone, men de är lite knepigare att använda på grund av att dessa system är mer låsta än Android. Huruvida det går att köra Mobilt BankID i en emulator, oavsett operativsystem, vågar jag inte uttala mig om.

Föregående artikelReparation utan SP1
Nästa artikelUSB-minnenas Porsche
Anders Reuterswärd
Anders har skrivit för Datormagazin sedan 1988. När tidningen lades ned blev det i stället High Score och därefter PC Hemma. Så småningom tillkom tidningen PC+, som efter några år slogs ihop med PC Extra och blev Datormagazin igen - cirkeln sluten. Anders är på flera sätt tidningens äldsta medarbetare och har försörjt sig på heltid som frilansare i över 20 år. Från och med 2019 arbetar han dock bara halvtid - andra halvan tillbringar han som pensionär och trivs med det.

8 KOMMENTARER

 1. ”Det vore helt orimligt att helt utesluta alla som inte har en smart telefon eller platta.” Både Swedbank och Nordea är då orimliga banker med usla systemutvecklare.

  • Swedbank har 3 inloggningsmetoder till sin Internetbank. Källa: https://www.swedbank.se/privat/digitala-tjanster/internetbanken.html

   Mobilt BankID
   Säkerhetsdosa
   Bankid på kort

   Det behövs med andra ord ingen smartphone eller surfplatta för att nyttja deras tjänster. Vet ej hur det är med Nordea, men tycker inte att ditt påstående om usla systemutvecklare avseende Swedbank överensstämmer med verkligheten.

   Var har du fått information om att det är endast med Mobilt BankID som det går att logga in på Internetbanken i Swedbank och Nordea?

 2. Verkar vara samma problem som jag hjälpte en tjej med för några veckor sedan. Det fungerade inte längre med BankID i Windows så hon fick börja använda sin mobil och Mobilt BankID för att logga in på banken.

  Om du har ett trådlöst nätverk hemma så kan du mycket väl använda en ”billig” surfplatta för att legitimera dig med Mobilt BankID. Du behöver då inte ha något mobilabonnemang. Efter inloggning kan du fortsätta att arbeta i datorn.

  Exempel på surfplattor:
  https://www.clasohlson.com/se/Alcatel-1-T-7,-Surfplatta/p/38-9495
  https://www.dustinhome.se/product/5011108355/tab-e10-za47

  • Det går ju också bra med en gammal telefon utan SIM-kort så länge mjukvaran är tillräckligt uppdaterad för att stödas av BankID.

 3. BankID gör livet inte enklare.
  Det här är vad de kräver: https://support.bankid.com/sv/felavhjalpning/systemkrav

  Jag minns tiden att jag kunde använda det under linux, men det var ett tag sedan de la ner linux sidan.
  Nu efter Microsoft ”dödade” vår Windows 7 dator, finns bara linux kvar igen. Provade nu under android studio med en android emulator och verkar att det inte fungerar (provade med android 10), den kommer inte upp i google play. Får prova vidare med kanske android 9 eller under wine, men tycker helt otroligt att de låser ut folk sådär. Swedbanks appen installerade utan problem där, men den kan man även använda via en browser så ingen problem för linux användare där.

  • Uppdatering:
   BankID fanns i playstore på android 9, men krashade hela tiden, provade fler olika emulator, men samma sak överallt.
   Min lösning till slut var inte så kul, men funkade, jag installerade Windows 10 på virtualbox och där installerade BankID, så för alla mina BankID saker får jag starta en virtuell dator med Windows 10, så usel är BankID. Aja, jag har det i alla fall fungerade nu.

 4. Mycket intressant frågeställning och ännu intressantare vore om tråden uppdaterades med fakta vad som gäller idag för alla banker som är godkända av Finansinspektionen.

  Tillhör även dom som har hållit på med datorer ända sedan svenska Facit släppte sin ABC80 i början av 1980-talet och har haft gamla 2G GSM mobiler sedan slutet av 1990-talet… men smartphones? Som enl mig kallar dessa spektakel för ”dumbphones” – no no no…

  Mvh
  Öland4ever
  http://www.oland4ever.com

 5. Hej! Nordea har inte resurser att tala med mig (fullt av desperata kunder, ger ingen plats i kön ens), och de har ingen hänvisning på sin hemsida, om det går att betala min utlandsräkning på samma sätt som förut. Tvärtom, de är tysta om vad de sysslar med, utmobbningen av smartphone- icke- användare. Jag lyckas ej betala en mindre EU räkning utan smartphone och är less. Beredd byta bank. Jag vet inte om jag SKULLE KUNNA betala min räkning med säkerhetsdosan som jag brukar, eller om det inte alls går längre. Och inget svar får jag. Det kom upp en ruta att betalning skulle ske med MobiltBankID – en pil snurrade tills det dog ut. Andra alternativ gavs ej. Jag bor på landsbygden, vill ej ha trådlöst. Kan besöka en bank i framtiden och diskutera på plats, men det får bli en annan dag. Kanske nån här kan utveckla temat? Jag har windows 10 f ö. Tack för att detta ämne överhuvudtaget vädras nånstans och hoppas ni kan hjälpa mig ni som vet.

Skriv ett svar

Skriv din kommentar
Ange ditt namn här