Fråga

 

Efter en utlösning av jordfelsbrytare startar inte min dator. Lysdioden tänds och fläktarna snurrar igång i tre sekunder. Sedan stängs den av. Nätaggregat eller moderkort?

Jag tänker att något måste ha rykt på moderkortet, men skulle uppskatta några felsökningstips.

Jag hade en liknande incident på föräldrarnas dator några år sedan. Nytt nätaggregat hjälpte inte och tidsbrist gjorde att det fick bli en ny dator, vilket jag skulle vilja slippa nu.

Ragnar Möller

 

Svar

 

Det är inte utlösningen av jordfelsbrytaren som har ställt till med något, den bryter ju bara strömmen. Däremot har något fått brytaren att lösa ut och det skulle ju kunna vara datorn. I så fall är nätaggregatet den misstänkta skurken – det finns ingenting annat i datorn som kan orsaka ett jordfel.

Om orsaken till jordfelet var något annat, till exempel en strömspik i nätet, kan detta också ha skadat ditt nätaggregat. I det fallet finns också risken att det är moderkortet som fått stryk.

Men börja felsökningen med nätaggregatet. Att prova med ett annat är ganska enkelt. Du kanske till och med har någon annan dator där du kan låna ett?

Föregående artikelToshiba lanserar Cortana-knapp
Nästa artikelFramtiden för XP-läget
Anders har skrivit för Datormagazin sedan 1988. När tidningen lades ned blev det i stället High Score och därefter PC Hemma. Så småningom tillkom tidningen PC+, som efter några år slogs ihop med PC Extra och blev Datormagazin igen - cirkeln sluten. Anders är på flera sätt tidningens äldsta medarbetare och har försörjt sig på heltid som frilansare i över 20 år. Från och med 2019 arbetar han dock bara halvtid - andra halvan tillbringar han som pensionär och trivs med det.

Skriv ett svar

Skriv din kommentar
Ange ditt namn här