Asus har under senaste året lanserat ett flertal olika modeller under namnet ZenBook, vilket ska vara lite av en synonym för enheter med vad Asus kallar sofistikerad elegans. Vi har under sensommaren haft möjlighet att titta närmare på ZenBook Flip UX360CA. En tunn (13,9 millimeter) och lätt (1,3 kilo) modell med en roterbar skärm (360 grader), vilket gör att den fungerar både som en traditionell bärbar dator och en platta.

Chassit är gjutet från ett enda aluminiumstycke med en ytbehandling i spunnen metall som innehar det för serien karakteristiska Zen-inspirerade koncentriskt cirkelformat mönstret. Trots sin ringa vikt är enheten stabil och vi kan vinkla och vrida skärmen i exakt det läge vi önskar, hela tiden med samma precision.

 

Flera modeller

ZenBook Flip kommer i flera olika konfigurationer sett till både skärm, processor, minne och lagring. Vår enhet är utrustad med en extremt skarp IPS-pekskärm på 13,3 tum, med upp till QHD+-upplösning på 3200 x 1800 pixel. Det ger en punkttäthet om 276 punkter per tum. Ljusstyrkan ligger på 350 cd/m2.

Skärmen är en fröjd att jobba med under långa arbetspass. Den har dessutom försetts med en extra känslig tio-fingrars pekfunktion som med en pekyta på sex millimeter, vilket ska jämföras med en standard på nio millimeter. Det gör det enklare att arbeta med såväl fingrar som penna med hög pression.

Som processor finner vi den enklaste av varianterna i form av Intels dubbelkärniga Core M3 6Y30 vilken körs i 0,9 gigahertz. Till detta så finner vi åtta gigabyte DDR3-minne på 1866 megahertz, Intels HD 515-grafik och en 256 gigabyte stor SSD. Tack var den lite lägre processorfrekvensen och ett anpassat värmerör i en krom/koppar-legering med en diameter på 0,5 mm så klarar sig UX360CA med passiv kylning, något som även gör modellen helt tyst.

UX360CA_Öppen2

En anslutning för allt

För att en mobil enhet ska vara riktigt komplett bör vi kunna ansluta den till allt och alla. ZenBook Flip har en för klassen bred repertoar av anslutningsmöjligheter. Längs med höger sida finner vi en MicroHDMI-anslutning, en Type-C port, en USB3-port samt ett kombinerat mikrofon/hörlursuttag. Längs vänster sida hittar vi ytterligare en USB3-port och en SD-korts plats vilken erbjuder en överföringshastighet på upp mot 80 megabit per sekund.

Som komplement till detta så kommer ZenBook Flip med senaste 802.11ac Wi-Fi med en hastighet på upp till 867 megabit per sekund. Enheten stödjer även Wi-Di vilket gör att vi kan strömma media trådlöst eller använda vår tv som en interaktiv extraskärm. Funktionen är lättanvänd men tynger av någon anledning ner vår testenhetens generella prestanda och vi kan inte göra så mycket annat under tiden som dessa tjänster används. Kanske är detta beroende på den lite enklare processorn, men det ska vi låta vara osagt.

Skrivvänligt tangentbord

Efter att under flera år testat ett stort antal bärbara enheter av olika slag så vet vi att en av de största bristerna på dessa många gånger ligger i tangentbordet, som allt för ofta inte följer med teknikutvecklingen i övrigt. Med ZenBook Flip så är detta dock inte något problem och tack vare ett förhållandevis högt tangentdjup på 1,5 millimeter och fullstora tangenter, så får vi en riktigt behaglig skrivkänsla. Både tangentbord och pekplatta blir låsta automatiskt när vi vänder på enheten till datorplatteläge. En funktion vi saknar och som vi sällan ser är en snabbknapp för att stäng av pekplattan i normalläge. Detta går i och för sig enkelt att göra via Windows inställningar, men ett litet reglage hade underlättat än mer.

 

Sammantaget så kan vi konstatera att Asus lyckats och att ZenBook Flip är en allsidig och smidig reskamrat.

 

Asus dator kommer utrustad med ett batteri på 54 wattimmar, som vid våra tester klarar att driva testdatorn i dryga tio timmar. Än en gång måste vi dock påpeka att vi har lånat in den enklare modellen, vilket gör att den totala batteritiden med exempelvis en M7-6Y75-processor borde bli kortare. Vi avslutat med att konstatera att ZenBook Flip även har en integrerad webbkamera som duger fullgott för videosamtal, men som i övrigt inte tillhör de bättre delarna på modellen.

Sammantaget så kan vi konstatera att Asus lyckats och att ZenBook Flip är en allsidig och smidig reskamrat. Däremot skulle vi rekommendera någon av de två mer kraftfulla processormodellerna, såvida du inte bara söker en lösning för kontorsarbete och underhållning. Då är även vårt test exemplar fungerar utmärkt.

Föregående artikelBlåskärm i Windows 10
Nästa artikelProgramtips: Windows ISO Downloader 3.04a
Hårdvaruexpert med djupt IT-kunnande inom en mängd områden som tidningen täcker. Arbetar sedan årsskiftet som huvudredaktör och affärsutvecklare.

Skriv ett svar

Skriv din kommentar
Ange ditt namn här