Med effektivitet och prestanda i toppklass piskar Seasonic Prime det mesta i testlabbet, men avtrycket i plånboken svider.

Seasonic är en välrenommerad nätaggregatstillverkare, men de har inte fått så stort genomslag under eget varumärke på den svenska marknaden. Deras design ligger dock till grund för flera modeller från andra aktörer, bland annat Corsair.

På senare tid har Seasonic emellertid lagt allt större vikt vid sina egna modeller. Ett exempel är Prime Titanium, som ingår i deras senaste entusiastserie. Det handlar om ett nätaggregat med fokus på stabilitet och prestanda, snarare än på extremt hög effekt. Basvarianten på 650 watt har testats.

Nätaggregatet har ett svart ytterhölje i aluminium, med ett till hälften silverfärgat fläktgaller på ovansidan. Baktill finns endast 3-pols strömkontakt, en strömbrytare och en knapp för att aktivera eller stänga av det semipassiva fläktläget.

Som namnet antyder är det certifierat enligt 80 Plus Titanium, vilket ska garantera en särskilt hög energieffektivitet.

Prime Titanium är helt modulärt, samtliga kablar (inklusive moderkorts- och processorströmkablarna) går att koppla bort om de inte används. Det medföljer dubbla 8-pins CPU-strömkablar, lika många PCI Express-strömkablar (med två  6+8-pinskontakter på vardera kabel), två SATA-strömkablar, två molexkablar samt en adapter från molex till floppy.

 

Klassledande effektivitet

För att se vad Seasonics aggregat går för ansluter vi det till en lasttestare som kan fördela ut specifika strömvärden över aggregatets olika spänningslinor. På så sätt kan vi simulera olika stora belastningar från en dator. För denna produkt fokuserar vi på två belastningsnivåer: 50 procent och 100 procent.

En belastning om 50 procent gav en effektivitet på 94,8 procent. Det är högst av alla nätaggregat som vi har testat hittills. Motsvarande effektivitet för Corsair RM650i är 91,4 procent, och för Evga 650GS noterar vi en effektivitet på 92,1 procent.

När det belastas fullt faller effektiviteten till 93,5 procent, vilket fortfarande är ett oerhört bra resultat, inte minst för ett 650-wattsaggregat. Corsair RM650i halkar efter desto mer och levererar 89,1 procents effektivitet, medan Evga 650GS kvalar in på 88,4 procent.

För att få en bild av stabiliteten ansluter vi ett digitalt oscilloskop som analyserar rippelvärdet på respektive spänningslina vid varje belastning. Ser vi till 12-voltslinan vid 50 procents belastning är rippelvärdet 10,6 millivolt, ett mycket bra värde, även om Corsair RM650i ligger lägre med sina fyra millivolt. Evga 650GS avviker i sin tur med 26 millivolt.

Ökar vi sedan till full belastning ökar rippelvärdet endast marginellt till 12,2 millivolt, vilket är ett mycket bra resultat. Fast Corsair är fortfarande snäppet vassare med sin RM650i (nio millivolt). De båda är i en helt annan liga än Evga 650GS, som springer i väg till oroväckande 50,0 millivolt.

Nätaggregatet har två fläktlägen, ett aktivt och ett semipassivt, som regleras med en knapp bredvid strömbrytaren. I det aktiva läget noterar vi en fläkthastighet på cirka 450 varv per minut (rpm) vid 50 procents belastning, och det värdet ökar endast marginellt vid full belastning. I det semipassiva läget är fläkten helt stillastående upp till cirka 50 procents belastning. Oavsett läge är aggregatet praktiskt taget ljudlöst om du inte lägger örat mot luftutflödet.

 

Smakar och kostar

Seasonics entusiastaggregat imponerar genomgående, lite extra med sin höga effektivitet beaktat aggregatets relativt låga totaleffekt. Något annat som imponerar är lågt rippel. På så sätt är Prime Titanium ett av de överlag bäst presterande nätaggregaten som vi har testat hittills, och hela konstruktionen andas kvalitet. Då det är närmast ljudlöst även vid full belastning blir det semipassiva läget en ren bonus som i första hand vittnar om att aggregatet kan klara sig även med begränsat luftflöde.

Den stora elefanten i porslinsbutiken är prislappen. Cirka 2 200 kronor får du ge för 650-wattsmodellen i svenska butiker. Det är omkring en tusenlapp dyrare än Corsairs välrenommerade RM650i, som är snarlikt presterande på alla punkter förutom effektiviteten. Det gör det svårt att rekommendera ett köp av Seasonic Prime Titanium.

Av Carl Holmberg

 

Review 0
5 / 6 Betyg
För
Mycket effektivt och tyst. Låg rippel. Bra spänningsreglering på samtliga linor.
Emot
Mycket dyrt.
Rekommenderas till
Ett nätaggregat i toppklass om prislappen är oväsentlig.

 

Tillverkare: Seasonic, www.seasonic.com

Cirkapris: 2 200 kr inkl. moms, 1 750 kr exkl. moms

Kapacitet: 650 W

Mått: 150 x 170 x 86 mm

Modulärt: Ja

80 Plus-certifiering: Titan

Föregående artikelTest: Be Quiet Dark Base Pro 900
Nästa artikelFlytta Windows?
Datormagazin riktar sig till avancerade och intresserade datoranvändare och är även det enda magasinet i Sverige som har en fast sektion för bevakning av Linuxområdet men vi skriver om alla operativsystem.

Skriv ett svar

Skriv din kommentar
Ange ditt namn här