Fråga

Jag har byggt en liten dator med inspiration från DMZ-riggen. Ryzen 1400, Asrock AB350 ITX, Corsair DDR4-16GB-3000 MHz, SSD Samsung 960M.2 250 GB, EVGA GTX 1060 3GB, PSU Corsair TX550M Gold, Fractal Design 304.

Jag har uppdaterat BIOS till 3.10 för att kunna köra minnen med 2 933 megahertz och kör datorn i ”performance mode”. Datorn fungerar bra, Unigine Valley benchmark ger ungefär 4 050 med cirka 170 watt och cirka 78 graders processortemperatur.

Vid vanlig surf drar datorn ungefär 54 watt. Mitt problem är att när jag stänger av datorn drar den 36 watt, vilket jag tycker är alldeles för mycket. Mina ”Inteldatorer” ligger på cirka 4-9 watt.

Fråga: Ska nybygget dra 36 watt i avstängt läge (då menar jag riktigt avstängt läge – inte strömsparläge). Om det inte ska vara så, krävs det att Asrock uppdaterar BIOS ytterligare? Eller ska jag gå in i nuvarande BIOS och ändra inställningarna – i så fall vilka?

Tack för en mycket bra tidning! Ser fram mot ert svar!

Tord Johansson

 

Svar

Det här är en svår fråga att besvara. Jag börjar med lite teori. Datorn har sex olika lägen enligt ACPI-specifikationen (Advanced Configuration and Power Interface), från full användning till avstängd.

 • S0 – Allting är igång.
 • S1 – Alla processorcachar är tömda och processorn utför inga instruktioner. Processor och minnen är fortfarande strömförsörjda. Enheter som inte indikerar att de behövs kan vara avstängda.
 • S2 – Som ovan, men processorn är avstängd.
 • S3 – Vänteläge (standby). Minnena är fortfarande strömförsörjda. Om datorn blir strömlös i något av lägena S1 till S3 förloras data och systemet måste startas om.
 • S4 – Viloläge (hibernation). Allt innehåll i minnet sparas till hårddisken och datorn stängs av (S5).
 • S5 – Avstängd. Det mesta är strömlöst utom ett fåtal komponenter som möjliggör för datorn att starta med hjälp av tryckknappen, tangentbordet, klockan, nätverket eller USB.

Ett sjunde läge kallas G3, mekanisk avstängning. Datorn är helt strömlös genom att kontakten dragits ur eller brytaren på nätaggregatet stängts av. Mycket har hänt sedan ACPI infördes och numera finns också något som kallas Modern Standby eller S0 low-power idle.

Vissa SoC-system stöder detta tomgångsläge med låg effekt. I det läget kan systemet snabbt byta från ett lågt strömtillstånd till hög effekt, så att det kan reagera på hårdvaru- och nätverkshändelser. System som stöder Modern Standby använder inte S1-S3.

En utmärkt, detaljerad beskrivning kan hittas här: https://msdn.microsoft.com/en-us/library/windows/desktop/aa373229(v=vs.85).aspx.

För att återgå till din fråga låter en förbrukning på 36 watt för en dator i S5-läge väldigt mycket. Det jag kan tänka mig är att du har en massa väckningsfunktioner igång. Gå in i BIOS och stäng av Wake-On-Lan (som officiellt inte ska fungera i S5, men ändå stöds av många BIOS), samt väckning via USB och klocka.

Kanske någon av USB-portarna stöder laddning av mobila enheter med datorn avstängd? Det drar i så fall också ström. Stäng av allt du kan hitta och mät igen. Om det inte blir någon skillnad vet jag faktiskt inte riktigt vad det kan bero på och tips från läsarna mottages tacksamt!

 

 


Uppskattar du vårt arbete?
Donera gärna en slant till redaktionen.

Donera till Datormagazin

Anders har skrivit för Datormagazin sedan 1988. När tidningen lades ned blev det i stället High Score och därefter PC Hemma. Så småningom tillkom tidningen PC+, som efter några år slogs ihop med PC Extra och blev Datormagazin igen - cirkeln sluten. Anders är på flera sätt tidningens äldsta medarbetare och har försörjt sig på heltid som frilansare i över 20 år. Från och med 2019 arbetar han dock bara halvtid - andra halvan tillbringar han som pensionär och trivs med det.

3 KOMMENTARER

 1. Eftersom det inte blivit ett mer specifikt svar på orsaken, så har jag börjat experimentera. Har försökt följa strömmens väg från vägguttaget. Dvs ta ut PSU:n först. Test: PSU utan inkopplad belastning. Vad drar den i avstängt läge och vad drar den i påslaget läge. Resultat: 25W i off och 36W påslagen!! Dvs datorns övriga komponenter verkar vara OK- men Guldratingen på PSU:n verkar inte vara värd ”namnet”! Hur kan en PSU vara guldklassad och dra 25w avstängd!???

  • Klassningen handlar bara om energieffektivitet och guld anger att den är mer än 80 procent vid belastning, det vill säga att energiförlusterna är mindre än 20 procent. Den säger ingenting om förbrukningen i viloläge.

   Däremot är det ju naturligtvis något konstigt med dina mätvärden – du kan nog inte utesluta att det är fel på aggregatet. Enligt denna mätning ska det i princip inte dra någonting i viloläge:
   http://www.tomshardware.com/reviews/corsair-tx750m-psu,5062-5.html

Skriv ett svar

Skriv din kommentar
Ange ditt namn här