Fråga

Jag har en extern hårddisk (Seagate Expansion Desktop Drive), men den fungerar inte längre. Den lyser och arbetar som den brukar men kommer bara upp på mina enheter väldigt sällan.

Jag hittar den alltså inte och när jag väl gör det finns inte mina filer kvar. Vad gör jag?

Agnes Carlsson

 

Svar

När hårddiskar börjar bete sig så där finns det oftast inte så mycket att göra. Hårddiskar är förbrukningsvara och förr eller senare lägger de av.

Det viktiga är antagligen att försöka rädda dina filer innan du kastar den, om du inte råkar ha kopior någon annan stans? När hårddisken kan hittas, vilket tydligen inträffar ibland, kör något filräddningsprogram för att försöka kopiera filerna till en annan disk.

Det kan också vara idé att försöka klona hela disken till en annan disk medan du fortfarande kan komma åt den. Då kan du sedan ägna dig åt filräddning på en fungerande disk i stället.

Här är några bra gratisprogram för att klona en hårddisk:

Clonezilla – www.clonezilla.org

Driveimage XML – www.runtime.org

Macrium Reflect Free – www.macrium.com/reflectfree

Sök sedan igenom disken eller den klonade kopian med ett eller flera filräddningsprogram. Gratisprogram som kan rekommenderas är:

Recuva – www.piriform.com

Puran File Recovery – www.puransoftware.com

Softperfect File Recovery – www.softperfect.com/products/filerecovery

Pc Inspector – www.pcinspector.de

Det sistnämnda programmet är mycket långsammare än de övriga, men kan göra en djupare sökning om dessa misslyckas.

 

 

Föregående artikelHistoriken sparas inte
Nästa artikelEffektiv nätverksförlängning
Anders har skrivit för Datormagazin sedan 1988. När tidningen lades ned blev det i stället High Score och därefter PC Hemma. Så småningom tillkom tidningen PC+, som efter några år slogs ihop med PC Extra och blev Datormagazin igen - cirkeln sluten. Anders är på flera sätt tidningens äldsta medarbetare och har försörjt sig på heltid som frilansare i över 20 år. Från och med 2019 arbetar han dock bara halvtid - andra halvan tillbringar han som pensionär och trivs med det.

1 KOMMENTAR

  1. En annan variant som händer oftare IMO är att själva interfacekortet i den externa driven (USB -> SATA/PATA) gått sönder, enligt min erfarenhet mera vanligt än att själva disken går sönder. Detta kollar man givetvis genom att plocka ut disken ur den externa lådan och testa den via annan extern låda eller interface, eller ber nån ”bekant” som kan detta utföra detta relativt enkla moment Noteras att jag haft 2st Seagate externa diskar med just detta fel, överhettning på interfacekortet alltså, inget fel på själva hårddisken
    Lycka till.

Skriv ett svar

Skriv din kommentar
Ange ditt namn här