Fråga

En programfråga. Vad skulle ni vilja rekommendera idag för program freeware eller kommersiellt för backup och synkning av Windows 10 stationär dator och bärbar med Windows 7 mot en NAS?

Det finns så ju många så man blir alldeles förvirrad. Jag har i dag en Synology DS213J som NAS.

Peter Lörne

Svar

Det kan vara svårt att rekommendera mjukvara, eftersom valet baserar sig på dina behov. Du nämner både säkerhetskopiering och synkronisering, vilket egentligen är två olika saker.

Men du kommer långt med Windows inbyggda funktioner. Om du har gott om plats på din NAS kan jag till exempel rekommendera Windows Filhistorik, en metod som jag själv använder för att kopiera till en NAS från en stationär dator.

Detta kompletterar jag med det förträffliga gratisprogrammet Freefilesync för att hålla filer synkroniserade mellan min stationära dator och min bärbara: www.datormagazin.se/2017/programtips-freefilesync-7-9. Det kan användas även för en form av säkerhetskopiering, men problemet är att vid filsynkronisering kan skadade filer skriva över friska, vilket ju inte är önskvärt.

Vid säkerhetskopiering bör alltid några versioner behållas för att motverka detta, vilket filhistoriken gör. Problemet är att den sparar okomprimerat, så det kan gå åt en del utrymme. I gengäld är det lätt att återställa enskilda filer. Och det viktigaste att säkerhetskopiera är alltid filer, sådant som inte går att återställa om det skulle förstöras.

Program och operativsystem kan alltid installeras om vid en olycka, men det skadar ändå inte att någon gång ibland skapa en systemavbildning, vilket också kan göras med Windows inbyggda funktioner.

Vill du hellre använda ett externt program för din säkerhetskopiering hittar du en bra lista med beskrivningar över en mängd gratisprogram här: www.lifewire.com/free-backup-software-tools-2617964.

 

 


Uppskattar du vårt arbete?
Donera gärna en slant till redaktionen.

Donera till Datormagazin


Anders har skrivit för Datormagazin sedan 1988. När tidningen lades ned blev det i stället High Score och därefter PC Hemma. Så småningom tillkom tidningen PC+, som efter några år slogs ihop med PC Extra och blev Datormagazin igen - cirkeln sluten. Anders är på flera sätt tidningens äldsta medarbetare och har försörjt sig på heltid som frilansare i över 20 år. Från och med 2019 arbetar han dock bara halvtid - andra halvan tillbringar han som pensionär och trivs med det.

3 KOMMENTARER

  1. Använder robocopy till detta. Funkar superbra.
    Exempel: robocopy ”från mapp” ”Till mapp” /E /MIR /NDL /NP /R:1 /FFT /XF thumbs.db

  2. Själv har jag många säkerhetskopior av alla mina dokument, min källkod, mina bilder och mina videor: en nästan fullständig i plånboken (USB-minne på 128 GB) i vänster ficka, en nästan fullständig i nyckelringen (USB-minne) i vänster ficka, en fullständig på min bärbara dator, en fullständig på en extern hårddisk i ett säkerhetsskåp och en nästan fullständig på en webbserver på annan ort (via FTP).

    Och dessa uppdaterar jag manuellt med Utforskaren en gång i veckan. Jag skulle aldrig lita på ett program som sköter detta automatiskt eller någon molntjänst.

Skriv ett svar

Skriv din kommentar
Ange ditt namn här