Förboka Datormagazin Retro #5
Utmarkelse rek webb 1
DMZ Rekommenderar

BenQ är kanske mest kända för sina bildskärmar med spelfokus, men de tillverkar även bildskärmar för dem som arbetar professionellt med bilder och grafik. Vi har granskat en av de senaste modellerna – PD3200U.

Lite som modellbeteckningen avslöjar handlar det om en bildskärm på 32 tum. Däremot avslöjar den inte att det är en Ultra HD-skärm med en högsta upplösning på 3 840 x 2 160 vid 60 hertz. Panelen är en AHVA (Advanced Hyper Viewing Angle) IPS med den senaste generationens WLED-bakgrundsbelysning.

Enligt specifikationerna är bildskärmen Technicolor Color-certifierad med 10 bits färg, 100 procent SRGB och Rec.709. Den har en DCRT på 20 miljoner till 1, vilket innebär att bildskärmen kvalar in för professionell användning.

Prislappen är också något som indikerar vilka som är de tilltänkta användarna. Detta då få hemanvändare lär vara bered da att betala cirka 10 000 kronor inklusive moms.

 

Smarta lösningar

Skärmen är mattsvart och har en förhållandevis tunn ram runt bildytan. Skärmdelen fästs i en tunn men gedigen stålplatta med ett tunt L-format stativ. Trots ett ganska bräckligt utseende på bild är konstruktionen riktigt stabil. För att få en bra arbetsställning kan du rotera skärmen 90 grader, tilta den 20 grader samt justera den i höjdled inom ett intervall av 15 centimeter.

På baksidan finns dubbla ingående USB 3-anslutningar. Dessa är för att två datorer ska kunna vara anslutna samtidigt till samma bildskärm. Då skärmen dessutom har en inbyggd KVM-switch kan du även ansluta både mus och tangentbord. Inställningarna för dessa inmatningsenheter följer med när du växlar mellan de båda datorerna.

Längst till vänster finns även en anslutningsplats för den medföljande Hotkey-pucken. Det är en liten och rund enhet som är placerad på stativets nederdel. Genom att trycka på den kan du enkelt växla mellan flera olika bildlägen. Du kan alltså växla från CAD/CAM eller rörliga bilder till läsläge eller egendefinierade lägen.

Går vi vidare till den högra sidan finns här en SD-kortläsare, ytterligare två USB 3-portar samt grafikanslutningar. De senare utgörs av två stycken HDMI 2.0, en Displayport 1.2 och en Mini Displayport 1.2.

På baksidan finns även in- och utgångar för ljud. Du kan alltså enkelt ansluta antingen högtalare eller headset direkt till skärmen. Däremot är de dubbla högtalarna på fem watt vardera inte så mycket att hurra för, utan vi rekommenderar något annat för ljudåtergivningen.

 

Två lägen underlättar

En annan mycket smart funktion, som vi gärna skulle se på flera skärmar, är Dual view-lösningen. Den gör det möjligt att dela skärmytan i två delar. På den ena kan du till exempel använda CAD/CAM-optimerat bildläge, medan du på den andra kanske använder ett SRGB-optimerat bildläge. Detta är något som verkligen underlättar arbetet.

 

Godis för ögonen

Nästa sak som vi snabbt märker med denna skärm är dess olika inställningsmöjligheter för olika omgivande ljusförhållanden. Dels finns en ljussensor som optimerar ljusstyrkan på ett bra sätt, dels finns det goda möjligheter att själv påverka.

Bildskärmen anpassar även mängden blått ljus beroende på användningsområde. Ett exempel är läsläget, som reducerar denna nivå med 70 procent.

Nästa läge är det så kallade mörkrumsläget. När vi använder detta förstärks skärpan i detaljerna, vilket skapar bättre förutsättningar för våra ögon när vi arbetar i en mörkare miljö. På samma sätt lyfter det Solidworks-anpassade CAD/CAM-läget fram detaljer i linjer och skuggor.

 

Den har väldigt hög detaljrikedom med tydliga linjer. Dessutom finns det ingen eftersläpning vid visning av renderingar.

 

Det ska också tilläggas att skärmen är helt flimmerfri i alla olika användarlägen. Du kan tillbringa timmar framför den utan att bli trött i ögonen.

Efter att ha använt skärmen måste vi säga att den glänser vid arbete med program från Adobe. Den återger bilder med extremt bra färgsättning och levande, äkta färger. Nyansövergångarna är närmast i världsklass. Detta bekräftades även när vi testade med Ugra Certify Display.

Bildskärmen glänser även vid arbete med CAD-program. Den har väldigt hög detaljrikedom med tydliga linjer. Dessutom finns det ingen eftersläpning vid visning av renderingar.

Kort och gott är detta en av de bästa bildskärmarna som vi har testat med detta fokus. Det ska dock tilläggas att användningsområdet är smalt, detta är på intet sätt en skärm för gemene man. Knappt ens för hobbyfotografen.

Av Patrik Wahlqvist

Test: BenQ PD3200U
5 / 6 Betyg
För
Riktigt bra bild med underbar färgåtergivning. Bra möjligheter till sund arbetsställning. KVM och multianslutning. Dual view.
Emot
De interna högtalarna kunde vi nästan ha varit utan.
Rekommenderas till
En bildskärm för dig som arbetar med bilder, film eller CAD/CAM.

Tillverkare: BenQ, www.benq.com

Cirkapris: 10 005 kr inkl. moms, 8 004 kr exkl. moms

Storlek: 32 tum

Upplösning: 4k

Ljusstyrka: 350 cd/m2

Paneltyp: IPS

Betraktningsvinkel: 178/178 grader

Gamut: 100 procent SRGB, Rec.709

Föregående artikelUndertexter ny attackvektor
Nästa artikelTre nya Asus-lurar
Hårdvaruexpert med djupt IT-kunnande inom en mängd områden som tidningen täcker. Arbetar sedan årsskiftet som huvudredaktör och affärsutvecklare.

Skriv ett svar

Skriv din kommentar
Ange ditt namn här