Utmarkelse rek webb 1
DMZ Rekommenderar

Creative ger prov på både kunnande och erfarenhet genom att skapa den nära nog ultimata ”ljudlimpan”.

Det finns högtalarsystem av olika slag, storlek och prisbild och så finns Katana – Creatives senaste tillskott bland multikanalsenheterna. Och här pratat vi nytänkande. Creatives Katana lyser inte bara av ett LED-system, utan det som lyser mest är snarare fulländad perfektionism i flera led.

Optimerade element

Katana består av två delar. Dels en soundbar som mäter 60 x 600 x 79 millimeter och väger 1,5 kilogram. Dels en subwoofer som mäter 333 x 130 x 299 millimeter och väger fyra kilogram. Den senare består av en svart MDF-baserad låda som rymmer ett sidoriktat baselement på 5,25 tum. Du får en tydlig bas som vid högre volymer verkligen känns i kroppen och som utan tvekan fyller ett större rum. Tyvärr är enheten ansluten till systemets soundbar med en kabel, vilket delvis begränsar placeringsmöjligheterna.

För dig som så önskar går det även att montera enheten på väggen med medföljande fästen.

Huvudenheten är även denna svart i kombination med putsat aluminium, ett finmaskigt stålnät täcker högtalarelementen och hela fronten. På undersidan finner vi vinklade bordsställ som gör att musiken får optimal spridning men som även underlättar visning av LED-belysningen (49 stycken programmeringsbara LED). För dig som så önskar går det även att montera enheten på väggen med medföljande fästen.

På de övre kanterna av respektive sida sitter uppåtriktade mellanbaselement som mäter 63,5 millimeter. Dessa ger optimal spridning av mellanregistret. Som komplement till dessa finns högfrekvenselement på 34 millimeter vilka samspelar med mellanregistret på ett enastående sätt.

Höljet döljer tre separata förstärkare, vilka styrs av Creatives egenutvecklade DSP – SB-Axx1. Den arbetar effektivt och fördelar ljudet över fem steg: två högfrekventa, två mellan och ett för de djupare tonerna.

Goda möjligheter

På baksidan sitter samtliga anslutningar. Börjar vi med den som inte syns finns stöd för Bluetooth version 4.2 med A2DP. Dessvärre finns inte stöd för att hantera samtal via högtalaren. Förutom detta finns en optisk ingång (med stöd för Dolby Digital), en 3,5 Aux-ingång, mikrofoningång och uttag för hörlurar (där hade vi däremot gärna sett en annan placering). Det finns även en USB som kan användas både till att uppdatera mjukvara och direktuppspelning av musik. Slutligen finns en Micro-USB vilken används för att ansluta till en dator. Denna port gör att vi kan dra nytta av Katanas virtuella 7.1-ljud.

För att styra Sound Blaster X Katana kan du använda de fem knapparna som finns på enhetens ovansida. Detta för att hantera parning via Bluetooth, volym, val av källa och växling mellan olika ljudprofiler.

Blir det för obekvämt att nå knapparna kan du istället använda den medföljande fjärrkontrollen. Från denna kan du även styra LED-belysningen samt växla mellan musik på USB-minnet och justera basnivån.

Bäst ljud i prisklassen

Vi avslutar med vår upplevelse av ljudet. För att vara helt ärliga, och det är vi alltid, var vi från början aningen skeptiska. Detta då de båda enheterna är relativt små och lätta.

Det blev dock annat ljud i skällan när systemet anslöts till en dator och vi började spela musik. Plötsligt blev det i övrigt tyst på kontoret. Ljudet är välbalanserat och tack vare spridningen av bas och mellanregister känns musiken även i närliggande rum. Lite viktigare är dock att enheten behåller en stabil ljudbild med bra balans även när vi skruvar upp volymen till en nivå där kaffekopparna faktiskt står och guppar på skrivborden.

Ljudet ansågs ändå motsvara system som kostar avsevärt mer.

Det ska även tilläggas att vi under en av våra testdagar hade besök av en av de personer som kan ståta med Sveriges främsta musiköron. Nu fanns det vissa mindre synpunkter på mellanregistrets nivåer under framför allt snabbare poplåtar, men ljudet ansågs ändå motsvara system som kostar avsevärt mer. Vi var även helt överens om att Katana fungerar lika bra oavsett musikstil, spel eller annan underhållning. Basen gör också verkligen underverk när vi ser på filmer, vilket gör att enheten även fungerar perfekt som ljudsystem till en TV.

Sound Blaster X Katana är vår personliga favorit

När Katana körs via en dator och använder Micro-USB-porten kan du även installera programmet Sound Blaster Connect. Du får då mängder av inställningsmöjligheter – från den mjukvaran kan du hantera allt från ljudprofiler till LED-systemet.

Sammantaget presterade detta system på ett sådant sätt att det blev vår personliga favorit vad gäller datorhögtalare. Det är något av en djungel med mängder av alternativ, men detta sticker ut på ett för tjänstfullt sätt.

Av Patrik Wahlqvist

Test: Creative Sound Blaster X Katana
5 / 6 Betyg
För
Smidigt format, suveränt ljud, gott om anslutningar och bra mjukvara. Levererar ljud av toppkvalitet även vid högre ljudnivåer.
Emot
Ej stöd för mobilsamtal. Vi hade föredragit annan placering av hörlursuttaget, och det hade varit trevligt med en Micro-SD-läsare.
Rekommenderas till
Ett riktigt bra ljudsystem till dator, TV och någon form av konsol.

Tillverkare: Creative, www.creative.com

Cirkapris: 2 990 kr inkl. moms, 2 392 kr exkl. moms

System: 2.1

Bluetooth: V4.2 med A2DP

Anslutningar: Mick, headset, USB, MUSB, Digital, Aux

Mått: Soundbar 60 x 600 x 79 mm, sub 333 x 130 x 299 mm

Codec: AAC, SBC

Hårdvaruexpert med djupt IT-kunnande inom en mängd områden som tidningen täcker. Arbetar sedan årsskiftet som huvudredaktör och affärsutvecklare.

Skriv ett svar

Skriv din kommentar
Ange ditt namn här