Med Click Switch tar Netgear övervakningsbara PoE-kapabala switchar till en ny nivå. Vi testar GSS108EPP.

AV PATRIK WAHLQVIST

Historiskt sett har switchar och tidigare även hubbar varit utformade på ett par förbestämda sätt. Antingen har det rört sig om mindre bordsmodeller som mer eller mindre saknat integrerad intelligens och möjligheter till övervakning. Sedan har vi haft olika rackmonteringsbara alternativ med lösningar för att övervaka och konfigurera såväl portar som enheten i sig. De sistnämnda har alltså varit låsta till den standardiserade rackstorleken, vilket inneburit att många modeller som inte utnyttjar hela utrymmet, sett till antalet portar, tagit upp onödigt stor plats. Det har i sin tur många gånger lett till att företag fått kompromissa då de sökt mindre lösningar med högre intelligens. Detta fram till nu, för med Click Switch förändras spelplanen för intelligenta lösningar.

Power over Ethernet – en drivande kraft

GSS108EPP mäter 305 x 65 x 35 millimeter men väger trots detta cirka ett kilo, vilket ger en indikation om att innandömet är av hög kvalitet. På baksidan hittar vi längst ner en liten urfasning på både ena kort- och ena långsidan. På motsvarande ovansida finner vi sedan en avlång urfasning. Dessa är till för att snabbt fästa switchen i den medföljande plattan som går att montera på valfritt underlag med hjälp av medföljande skruvar, eller runt exempelvis en stolpe eller bordsben med hjälp av de kraftfulla kardborreband som medföljer. När väl plattan är på plats så snäpper vi fast eller tar bort switchen på bråkdelen av en sekund.

Det gör att vi får en stabilare anslutning som är mindre benägen att lossna och som är tåligare emot stötar.

En annan designlösning som vi uppskattar med GSS108EPP är den vinklade strömanslutningen i enhetens undre kortsida. Här ansluter vi en likaledes vinklad kontakt som tillsammans med switchen skapar en rak linje. Det gör att vi får en stabilare anslutning som är mindre benägen att lossna och som är tåligare emot stötar.

På framsidan hittar vi fyra PoE-portar av 802.3at-standard. De kan tillhandahålla en ansluten enhet med maximala 30 watt över valfri port med ett totalt maximum av 47 watt fördelat över samtliga portar. Skulle vi nå över gränsen kommer enheter anslutna till porten med högst nummer kopplas bort, så om du ligger nära gränsen kan det vara värt att ägna en tanke på i vilken ordning dina enheter ansluts.

Under portarna finner vi även fyra 1000 BASE-T-anslutningar. Den maximala strömförbrukningen för enheten, utan PoE-enheter anslutna, är dryga 5,3 watt, och med PoE-enheter anslutna cirka 57,3 watt. Kombinationen av ett litet format, enkel och flexibel montering samt högeffektiva PoE-portar och gigabitportar gör GSS108EPP till en perfekt lösning att placera som nav för videoövervakning med direktansluten lagring, eller för att driva en eller flera accesspunkter som även de ska ha optimal tillgång till central lagring.

GSS108EPP har ett lättanvänt gränssnitt

Då samtliga Prosafeswitchar är plug and play-baserade behövs egentligen ingen konfiguration, utan det är bara att ansluta tilltänkta enheter och början använda dem. Men för att dra full nytta av GSS108EPP så rekommenderar vi verkligen att du går igenom vissa delar. För att göra detta så ansluter du till switchen antingen genom att gå direkt till enhetens IP-nummer, eller så tar du den enkla och smarta vägen och använder Prosafe Plus Configuration. Verktyget kan visa switchens IP-nummer men även anslutande ports IP-nummer och låter dig att ändra grundläggande IP-inställningar.

 

01 gränssnitt
Netgear GSS108EPP administreras från ett flikbaserat webbgränssnitt.

Väl inne i det administrativa gränssnittet så möter vi tre huvudgrupper i form av System, Vlan och QoS (Quality of Service). I den sistnämnda gruppen kan vi välja mellan port- eller 802.1p/DSCP-baserad QoS, vilket tillsammans med portbaserad bandbreddsbegränsning och broadcastfiltrering ger oss god kontroll över trafiken som passerar switchen.

Fortsätter vi till VLAN så kan vi här segmentera vårt nätverk i multipla – helt åtskilda – nätverk och detta både för fysiska och IP-röstbaserade nätverk. Slutligen så har vi Systemfliken varifrån vi hanterar grundläggande information som namn, IP-nummerhantering, namngivning och status på portnivå. Det omfattar även flödeskontroll och porthastighet. Under denna meny hanterar vi även grundläggande portstatistik och portspegling.

03 PoE
Under PoE kan vi bland annat ställa in portprioritering och effektbegränsningar per port.

En av de intressantare undermenyerna hittar vi slutligen i PoE. Här kan vi hantera inställningar gällande portarnas strömtillförsel och maximala strömutnyttjande. Här kan vi även styra prioritetsordningen för den trafik som passerar PoE-portarna. Vi ska även tillägga att modellen stödjer IGMP-snooping (Internet Group Management Protocol v1, v2 och v3) och möjlighet att sätta upp en eller flera LAG, Link-aggregation.

Avslutar vi med att titta på prestandan för GSS108EPP så ligger datagenomströmningen under våra tester på ett snitt av 893 megabyte per sekund vid användande av singel-port-switching.

Det enda vi gärna hade sett på denna enhet hade varit en 10 gigabitsanslutning för antingen koppling till backbone eller anslutning till en högprestanda-NAS. Men med tanke på att priset ligger på överkomliga 1 640 kronor så är detta något vi kan ha överseende med. Däremot hade vi önskat en mobilapplikation administrationen.

Netgear GSS108EPP
5 / 6 Betyg
För
Smidigt format, genial montering, högeffekts-PoE, enkel men kraftfull konfiguration, rätt prisnivå.
Emot
Saknar mobilapplikatino för administration, hade varit trevligt med en 10GbE-anslutning.
Rekommenderas till
GSS108EPP är ett perfekt val för att ansluta flera PoE-enheter på platser där det normalt inte finns utrymme för fullstora lösningar.

SPECIFIKATIONER

Tillverkare: Netgear, www.netgear.com Cirkapris: 1 640 kr inkl. moms, 1 312 kr exkl. moms Antal gigabitportar: 4 Antal PoE-portar: 4 Maximal PoE-effekt per port: 30 watt Maximal total effekt: 47 watt Övrigt: VLAN, IGMP-Snooping, QoS, PoE-prioritering

Hårdvaruexpert med djupt IT-kunnande inom en mängd områden som tidningen täcker. Arbetar sedan årsskiftet som huvudredaktör och affärsutvecklare.

Skriv ett svar

Skriv din kommentar
Ange ditt namn här