Fråga

På en Acer bärbar kör jag dubbelstart mellan Linux Mint 18.3 och Windows 10. Datorn har UEFI.

Ibland när jag varit inne i Windows kan jag inte starta Linux. Det bara låser sig. Lösningen verkar vara att starta om i Windows igen och jag behöver då inte logga in, utan stannar vid inloggningsskärmen och startar om därifrån. Sedan fungerar Linux.

Det verkar vara så när någon uppdatering har installerats men ibland sker det utan meddelande om att uppdatering är på gång. Måste det vara så och vad beror det på?

Dessutom kommer ett konstigt felmeddelande vid omstarten från Windows, ungefär:

”Någon annan är inloggad, vill du starta om ändå”. Då startar jag om och det har fungerat hittills. Varför? Jag är inte inloggad ännu.

Prenumerant Stig

Svar

Det här blir en gissning, men jag tror inte att det har med Windows uppdateringar att göra, utan misstänker att det beror på att snabb start är aktiverat i Windows. Detta innebär att Windows inte stängs av på riktigt, utan går in i en sorts viloläge med en del minnesinnehåll sparat på hårddisken för att ge en snabbare start.

Prova att stänga av snabbstarten för att se om problemet med din dubbelstart upphör. Högerklicka på startknappen och välj Energialternativ. Klicka på ”Fler energiinställningar” till höger och sedan på ”Ange hur strömbrytarna ska fungera”.

Klicka på ”Ändra inställningar som för tillfället inte är tillgängliga”. Ta bort bocken vid ”Aktivera snabb start (rekommenderas)” och spara ändringarna.

 

 

Anders har skrivit för Datormagazin sedan 1988. När tidningen lades ned blev det i stället High Score och därefter PC Hemma. Så småningom tillkom tidningen PC+, som efter några år slogs ihop med PC Extra och blev Datormagazin igen - cirkeln sluten. Anders är på flera sätt tidningens äldsta medarbetare och har försörjt sig på heltid som frilansare i över 20 år. Från och med 2019 arbetar han dock bara halvtid - andra halvan tillbringar han som pensionär och trivs med det.

Skriv ett svar

Skriv din kommentar
Ange ditt namn här