Fråga

Inloggningsproblem – jag har problem att logga in på nätverket via LAN. Jag ändrade mitt nätverk från Offentligt till Privat och återställde även mitt nätverkskort. Nu vill datorn inte längre logga in, utan det tar en lång tid innan den lyckas logga in på mitt privata nätverk.

Jag kan se att den försöker logga in på det tidigare offentliga nätverket. Jag får ett felmeddelande om att jag har felaktig IP-konfiguration. Hur kan jag åtgärda detta?

Ingvar Malmsjö

 

Svar

Jag är tyvärr inte riktigt säker på att jag förstår frågan. Privat eller offentligt nätverk är Microsofts egna beteckningar och handlar enbart om hur mycket som delas i nätverket. I ett offentligt nätverk döljs datorn för andra enheter i nätverket och fil- och skrivardelning är inte möjlig. Ett privat nätverk är ett som du litar på, datorn kan upptäckas och filer och skrivare kan delas.

Det framgår inte om du är ansluten med kabel till nätverket eller om du kör trådlöst. Det är ju endast i det senare fallet det finns någon inloggning, när datorn upprättar förbindelse med routern, så jag gissar att det är vad ditt inloggningsproblem handlar om. Det har i så fall ingenting med privat eller offentligt nätverk att göra.

Eftersom du har återställt nätverkskortet måste du antagligen ange korrekt lösenord för det trådlösa nätverket, det som du en gång har ställt in i routern. Om du klickar på nätverksikonen i meddelandefältet ser du tillgängliga trådlösa nätverk och kan välja vilket du vill ansluta till.

 

 

Skriv ett svar

Skriv din kommentar
Ange ditt namn här