Fråga

Nedladdning av musik är tydligen förbjudet, men får man spela in musiken på bandspelare som man gjorde på 60 talet? Vad är skillnaden mellan dessa två alternativ, musik på internet och inspelad musik?

Johan B

Svar

Upphovsrättslagen säger att du får göra kopior av andras verk för eget bruk. Detta brukar inkludera även den närmaste kretsen. Detta är vad man gjorde förr med bandspelare och det är fortfarande tillåtet. Du får till exempel kopiera en CD-skiva med musik till datorn och även dela med dig till dina närmaste eller några kompisar.

Du betalar till och med för detta i form av en extra kopieringsavgift som läggs på hårddiskar och mobiler. Detta är i princip samma avgift som den gamla ”kassettskatten” som en gång i tiden lades på ljudkassetter och videoband.

Vad som däremot inte är tillåtet är att distribuera musiken till en större krets, vilket är vad som sker om den läggs upp för allmän nedladdning. Det är också olagligt att ladda ned material som är utlagt på nätet utan upphovsmannens tillstånd.

Däremot får du självklart hämta sådant som upphovsmannen själv sprider eller sådant som säljs för nedladdning och du betalar för det.

 

 

Anders har skrivit för Datormagazin sedan 1988. När tidningen lades ned blev det i stället High Score och därefter PC Hemma. Så småningom tillkom tidningen PC+, som efter några år slogs ihop med PC Extra och blev Datormagazin igen - cirkeln sluten. Anders är på flera sätt tidningens äldsta medarbetare och har försörjt sig på heltid som frilansare i över 20 år. Från och med 2019 arbetar han dock bara halvtid - andra halvan tillbringar han som pensionär och trivs med det.

2 KOMMENTARER

  1. En intressant variant av nedladdning av musik är ju om man redan köpt vinylskivan (LPn) eller CD-skivan och även vill ha musiken i bilen och självklart inte kan spela vinylen i bilen och inte vill riskera CD-skivan i bilen utan vill bränna en kopia av den redan inköpta CD-skivan. Istället för att med bristande kunskap försöka ”rippa” den inköpta CD-skivan och bränna en kopia av denna… helt lagligt så klart… så tankar man istället ner den via nätet och bränner ut den på en CD-R.

    Vad säger lagen? Jag har ju bevisligen redan köpt skivan… vinyl och/eller CD!

    Mvh
    Peter Johansson

    • Definitivt gråzon. Det är naturligtvis inte tillåtet juridiskt, men moraliskt skulle jag säga att det är det.

Skriv ett svar

Skriv din kommentar
Ange ditt namn här