Musik – varför är nedladdning inte tillåtet?

Fråga

Nedladdning av musik är tydligen förbjudet, men får man spela in musiken på bandspelare som man gjorde på 60 talet? Vad är skillnaden mellan dessa två alternativ, musik på internet och inspelad musik?

Johan B

Svar

Upphovsrättslagen säger att du får göra kopior av andras verk för eget bruk. Detta brukar inkludera även den närmaste kretsen. Detta är vad man gjorde förr med bandspelare och det är fortfarande tillåtet. Du får till exempel kopiera en CD-skiva med musik till datorn och även dela med dig till dina närmaste eller några kompisar.

Du betalar till och med för detta i form av en extra kopieringsavgift som läggs på hårddiskar och mobiler. Detta är i princip samma avgift som den gamla ”kassettskatten” som en gång i tiden lades på ljudkassetter och videoband.

Vad som däremot inte är tillåtet är att distribuera musiken till en större krets, vilket är vad som sker om den läggs upp för allmän nedladdning. Det är också olagligt att ladda ned material som är utlagt på nätet utan upphovsmannens tillstånd.

Däremot får du självklart hämta sådant som upphovsmannen själv sprider eller sådant som säljs för nedladdning och du betalar för det.

 

 

Anders Reuterswärd

Om Anders Reuterswärd

Anders har skrivit för Datormagazin sedan 1988. När tidningen lades ned blev det i stället High Score och därefter PC Hemma. Så småningom tillkom tidningen PC+, som efter några år slogs ihop med PC Extra och blev Datormagazin igen - cirkeln sluten. Anders är på flera sätt tidningens äldsta medarbetare och har försörjt sig på heltid som frilansare i över 20 år.

Kommentera

*

Liknande artiklar