Utmarkelse toppklass webbVad sägs om upp till 3,2 terabyte SSD-lagring på ett lågprofilskort? Vi testar Kingston DCP1000!

Kingston har tagit fasta på behovet av snabb lagring med DCP1000, ett PCI Express-baserat kort med Enterprise-fokus. Lågprofilskortet finns i kapaciteter från 800 gigabyte och upp till 3,2 terabyte, där vi tittat närmare på ingångsmodellen. Denna är förvisso den långsammaste i serien men når ändå upp till nästan sju gigabyte per sekund vid läsning.

Varje fysisk enhet på kortet kontrolleras av en åtta-kanalers Phison PS5007-11 fyrkärnig kontroller samt en lokalt placerad DRAM-cache

Under kylflänsen på PCIE Gen3 x8-kortet finns fyra stycken NVME M.2-enheter på 200 gigabyte vardera. Dessa sammanlänkas med en PLX PEX8725-switch. Precis ovanför dessa finner vi nio strömkondensatorer vilka ser till att data skrivs till disk vid strömavbrott. Varje fysisk enhet på kortet kontrolleras av en åtta-kanalers Phison PS5007-11 fyrkärnig kontroller samt en lokalt placerad DRAM-cache. Detta gör att vi kan konfigurera varje enhet för sig, istället för att använda en stor RAID (vilket dock innebär att huvudsyftet försvinner). Vi testade kortet tillsammans med en HP Z4-arbetsstation, baserad på Intels Xeon E5-2690 v3 och med Kingstons Value RAM DDR4 2 400 MHz ECC 64 GB. Testerna har bestått av läsning och skrivning baserade på olika mönster, från 100 procent skrivning till 100 procent läsning i åtta olika blockstorlekar från 512 byte till en megabyte. De olika momenten kördes fyra gånger vardera och vi anger genomsnitten.

Det första, och mest imponerande, som vi uppmärksammade var enhetens latens. Med ett genomsnitt på tre mikrosekunder för läsning är detta den klart snabbaste lösningen vi testat. Självklart sjunker värdet vid skrivning, men det är helt normalt.

Enheten imponerade även vid slumpmässig skrivning av 4k-data vid en ködjup på 256, vilket gav 208 000 iops i genomsnitt. Sekventiell läsning och skrivning gav 6 791 respektive 5 068 megabyte per sekund. Slumpmässig läsning och skrivning av 4k-data gav 906 000 respektive 143 000 iops.

Sammantaget kan vi inte annat än utdela utmärkelsen Toppklass till Kingston DCP1000.

Av Patrik Wahlqvist

 

Nyfiken på fler tester av produkter och även jämförande stortester? Du hittar tidningen i de flesta butiker men den kan även köpas som lösnummer eller tecknas som prenumeration på https://shop.datormagazin.se.

Test: Kingston DCP1000
6 / 6 Betyg
För
Extrem läsprestanda, kompakt format, bra kylning, skydd mot strömavbrott, underbar vid höga ködjup, otroligt låg latens.
Emot
Aningen sämre skrivprestanda.
Rekommenderas till
Kingston DCP1000 är det givna valet för läsintensiva servrar eller arbetsstationer.

Tillverkare: Kingston, www.kingston.com
Cirkapris: 9 311 kr inkl. moms, 7 449 kr exkl. moms
Kapacitet: 800 GB
Garanti: 5 år
Uthållighet: 884 TBW
Gränssnitt: PCIE Gen3 x8

 

Hårdvaruexpert med djupt IT-kunnande inom en mängd områden som tidningen täcker. Arbetar sedan årsskiftet som huvudredaktör och affärsutvecklare.

Skriv ett svar

Skriv din kommentar
Ange ditt namn här