RIPE:s koordineringskontor för hantering av publika IPv4-adresser meddelar nu att mängden tillgängliga IP-adresser är noll.

Under många år har det tjatats, påmints och varnats om att mängden publika IPv4-adresser runt om i världen har börjat ta slut. Övergången till IPv6 har inte heller gått i den takt som världen kanske hade behövt, och när Réseaux IP Européens, eller RIPE, som hanterar tilldelningen av IPv4- och IPv6-adresser i Europa, England, mellanöstern och centralasien har varnat så har inte världen direkt lyssnat.

Nu är det dock dags att spetsa öronen ordentligt och börja sätta press på just din internetleverantör att börja erbjuda IPv6 då RIPE meddelar att deras sista pool av adresser kommer ta slut i november i år. RIPE började varna för detta redan för sju år sedan och när organisationen nu i slutet på oktober varnar för att de endast har en miljon adresser kvar, av totalt fyra miljarder i den sista reservpoolen som nu töms, är det dags att börja agera på allvar.

För de som ändå försöker få tag i en IPv4-adress, eller ett spann av sådana, återstår att ställa sig på en väntelista och hoppas att någon annan lämnar tillbaka adresser som, om eller när det sker, kommer delas ut i tur och ordning till de som begärt fler adresser. Samtidigt kan också noteras att handel med adressrymder som inte är knutna till en viss internetleverantör, så-kallade provider independant-nät, har börjat ta fart på allvar både här i Sverige och utomlands


Uppskattar du vårt arbete?
Donera gärna en slant till redaktionen.

Donera till Datormagazin


Skriver nyheter, guider och tester i Datormagazin och är redaktör för Datormagazin Retro. Jobbade på Datormagazin 2001-2005 som testredaktör, numera i IT-branschen. Drev bloggen Macpro i 14 år. Gillar Linux och Mac OS X, är 1/3 av podden Björeman // Melin och blandar Sveriges bästa Gin&Tonic.

Skriv ett svar

Skriv din kommentar
Ange ditt namn här