Huawei Wifi Q2
Huawei Wifi Q2 är en trevlig mesh-lösning, men varför följer inte elnätverksadaptrarna med på köpet?

Huawei Wifi Q2 är en mesh-lösning med stöd för vidarelänkning via elnätet. Förutom stabil anslutning är den stora fördelen användarvänligheten, du kommer snabbt igång med produkten.

Wifi Q2 kan kallas för ett hybridbaserat mesh-system. Paketet består av en huvudenhet och två satelliter som kan använda en kompletterade anslutning via elnätet. På så sätt ska du garanteras optimal prestanda och stabilast möjliga anslutning.

Varje enhet mäter 183,5 x 112 x 75 millimeter och har tre gigabit-anslutningar. För att få till gång till kompletterande anslutning via elnätet krävs en liten adapter som placeras i eluttaget, men denna verkar inte medfölja de första paketen som lanseras i Sverige.

Satsar extra på säkerhet

På insidan hittar vi en WLAN-lösning som baserar sig på 802.11ac 2 x 2 samt 802.11n 2 x 2 MU-MIMO Wi-Fi. Den maximala överföringshastigheten är 1 167 megabit per sekund. Till detta används en backhaul via femgigahertzbandet vilken har en hastighet på 867 megabit per sekund. De har också valt att satsa lite extra på säkerheten. Du får stöd för mer traditionella WPA/ WPA2-PSK, men också andra skydd som bland annat ska motverka brute force-försök att gissa sig till ditt lösenord.

Du får även en användarvänlig app som ger överblick över nätverket

Huawei Wifi Q2 är mycket enkel att installera även om du är ovan. Dessutom har systemet en integrerad algoritm för fortlöpande optimering av nätverket baserat på bland annat anslutna enheter. Du får även en användarvänlig app som ger överblick över nätverket och låter dig ställa upp diverse begränsningar, hantera gästnätverk med mera.

Kan också fungera över elnätet

Den stora fördelen med systemet är möjligheten att använda elnätet. En annan stor fördel finns dock i stabiliteten, vi kunde ansluta ett stort antal enheter och flytta oss fritt mellan noderna helt utan störning. Däremot motsvarar den maximala genomströmningen långtifrån våra förväntningar. En del kanske anser att detta spelar mindre roll, då internetanslutningen många gånger har lägre prestanda än så, men vi är av en annan åsikt, då det även påverkar inom nätverket, särskilt om mycket media ska strömmas till flera olika klienter i kombination med tunga säkerhetskopieringar.

Av Patrik Wahlqvist

Huawei Wifi Q2
4 / 6 Betyg
För
Enkel installation, stabil anslutning, bra integrerat skydd, bra utbyggnadsalternativ.
Emot
Den verkliga topphastigheten saknas. Vi hade gärna sett fler portar och USB.
Rekommenderas till
För dig som letar efter en lättinstallerad mesh-lösning.
  • Tillverkare: Huawei, www.huawei.com
  • Cirkapris: 2 290 kr inkl. moms, 1 832 kr exkl. moms
  • Antal noder: 3 st
  • Max antal noder: 16 st
  • Ethernetportar: 3 st
  • Wi-Fi: 2×2 AC, backhaul 5 GHz

Nyfiken på fler tester av produkter och även jämförande stortester? Du hittar tidningen i butiker men den kan även köpas som lösnummer eller tecknas som prenumeration på https://shop.datormagazin.se.

 

Skriv ett svar

Skriv din kommentar
Ange ditt namn här