Utmarkelse toppklass webbKingstons SO-DIMM är perfekta för att upp gradera en Mac Mini men passar även bra i andra enheter. Dessa internminnen är faktiskt så tilltalande att de får utmärkelsen Toppklass!

Att alla moderkort och minnesmodeller inte alltid fungerar optimalt tillsammans är välkänt, men detta har blivit betydligt bättre med åren. Fortfarande är valet av internminne dock en aning känsligt när det kommer till mindre system, bärbara enheter och NAS-enheter. Framför allt när det gäller vissa märken som till exempel Apple Mac Mini.

Efter att ha testat flera produkter fastnade vi för Kingston KCP426SD8/16. Detta är en 260-pinnars SO-DIMM-modul på 16 gigabyte (DDR 4). Den baseras på åtta chip i dual-rank-utförande fördelat på båda sidorna. Frekvensen är 2 666 (PC4-21300) megahertz och det handlar om 1,2 volt samt ett CAS-värde på 17. Det ska noteras att minnet är av typen ”unbuffered” och att det dessutom är icke-ECC.

Kingston KCP426SD8 är en perfekt uppgradering till din nya Mac Mini

Det här minnet har vi testat i ett flertal bärbara datorer, NAS-enheter och NUC-enheter. Framför allt har vi testat det tillsammans med den senaste upplagan av Mac Mini.

Varför då fokus på just Mac Mini? Jo, av den enkla anledningen att om du ska köpa en ny enhet så är de i grunden konfigurerade med åtta gigabyte internminne. Vill du utöka det till 32 gigabyte kostar det hela 6 600 kronor. Om du uppgraderar själv, med dubbla KCP426SD8/16, kommer du undan med cirka 2 900 kronor – en markant skillnad.

Kingstons minne är svalt, trots avsaknad av extra kylfläns

Kingstons SO-DIMM var i samtliga testfall helt stabila. Det som gör produkten extra intressant är att vi kunde kombinera två olika kapaciteter (4, 8 och 16 gigabyte) med varandra utan någon negativ inverkan.

Kingstons minne är svalt, trots avsaknad av extra kylfläns. Vid mätningar under full belastning hade modulerna en temperatur som var i paritet med, eller någon grad lägre än, originalminnena. Detta beror troligen till viss del på att chippen är fördelade över båda sidor. Dessutom omfattas modulerna av Kingstons livstidsgaranti.

Av Patrik Wahlqvist

Kingston KCP426SD8/16
6 / 6 Betyg
För
Extremt stabila minnen, jobbar med låg värmeutveckling, prisvärd lösning, hanterar olika kapaciteter på bästa sätt.
Emot
Inget.
Rekommenderas till
Rekommenderas till: Ett perfekt val för uppgradering av en Mac Mini men passar även för andra enheter.
  • Tillverkare: Kingston, www.kingston.com
  • Cirkapris: 1 445 kr inkl. moms, 1 156 kr exkl. moms
  • Kapacitet: 16 GB
  • Minnestyp: SO DIMM
  • Hastighet: 2 666 MHz
  • Latens: Cl17
  • Spänning: 1,2 V
Nyfiken på fler tester av produkter och även jämförande stortester? Du hittar tidningen i butiker men den kan även köpas som lösnummer eller tecknas som prenumeration på https://shop.datormagazin.se.

Uppskattar du vårt arbete?
Donera gärna en slant till redaktionen.

Donera till Datormagazin


Hårdvaruexpert med djupt IT-kunnande inom en mängd områden som tidningen täcker. Arbetar sedan årsskiftet som huvudredaktör och affärsutvecklare.

Skriv ett svar

Skriv din kommentar
Ange ditt namn här