Picture by Yuri Samoilov, https://creativecommons.org/licenses/by/2.0/

Fråga

Min fråga gäller Bitlocker. Jag tänkte aktivera Bitlocker på min dator, men är osäker på om det fungerar på en dator som har flera användarkonton. I det här faller har datorn två användarkonton.

Blir det en ”gemensam” inloggning då datorn startar, då man får ange lösenordet till Bitlocker och sedan logga in på respektive användarkonto, eller hur kommer det att fungera?

Per

Svar

Det finns två olika typer av kryptering tillgängliga i Windows 10, enhetskryptering och Bitlocker, av vilka det senare inte finns i Home-versionen. Enhetskryptering är en förenklad kryptering och är tillgänglig på de flesta Windows 10-datorer.

Enhetssäkerhet

När enhetskryptering är aktiverat kan endast behöriga personer komma åt data på enheten. Om du inte är säker på att du kan använda enhetskryptering skriver du Systeminformation i sökrutan i Windows och öppnar verktyget.

Systemöversikten kommer att markeras i den vänstra panelen. I det högra fönstret hittar du Enhetskrypteringsstöd en bit ned. Om datorn inte stöder kryptering anges orsaken, som exempelvis kan vara att TPM-krets saknas.

På en dator med stöd för enhetskryptering är detta säkert redan aktiverat. Du kan kontrollera genom att gå till Inställningar. Välj ”Uppdatering och säkerhet” och därefter Windows-säkerhet. Klicka på Enhetssäkerhet för att gå vidare.

Bitlocker

Bitlocker är ”fullversionen” av kryptering med större kontrollmöjligheter och är endast tillgänglig i Windows 10 Pro, Enterprise och Education-utgåvorna. Det kan användas även utan TPM-krets, men kräver då användning av ett lösenord eller ett USB-minne som nyckel i stället.

Bitlocker har inget stöd för flera användare. Om du använder det för att kryptera hela systemdisken och operativsystemet kommer inga användare att kunna logga in om de inte vet lösenordet som krävs när datorn startar. Detsamma gäller även för eventuella övriga partitioner.

När du låser upp enheten med Bitlocker-lösenordet och om systemet inte startas om kan andra användare komma åt enheten. De behöver inte skriva in lösenordet. Om du inte vill att andra användare ska komma åt andra partitioner rekommenderas att inte välja alternativet ”Slå på automatisk upplåsning” för dessa. Om du ställer in enheten att automatiskt låsas upp kommer den att dekrypteras när lösenordet anges vid start.

Du kan välja olika lösenord för olika partitioner. Men betänk att när du har loggat in och om du sedan låser upp en enhet kan de andra användarna få åtkomst till volymen om datorn inte startas om.

Endast användare med administratörsrättigheter kan ändra systeminställningarna inklusive Bitlocker-inställningar.

 

 

Skriv ett svar

Skriv din kommentar
Ange ditt namn här