Aorus RGB Memory
5 / 6 Betyg
1 500 krPris
För
HÖG XMP-frekvens, bra överklockningspotential, bra kylning, snygg RGB-integration och minneslayout, låg profil med tanke på RGB.
Emot
Aningen sämre maxfrekvens på alternativt testade moderkort.
Rekommenderas till
Detta är snygga minnen för dig som vill maximera minnesbandbredden.

Aorus RGB Memory 4 400 MHz är blixtsnabba minnen optimerade för Z490-plattformen och Gigabytes moderkort.

Utmarkelse rek webb 1
DMZ Rekommenderar

Aorus, Gigabytes gamingvarumärke, har sedan en tid tillbaka kunnat erbjuda ett tiotal olika minnesuppsättningar. Lagom till lanseringen av Intels tionde generations processorer och det nya Z490-chippet passar Aorus på att lansera ett minne som är direkt optimerat för det nya chippet. Aorus RGB Memory 4 400 MHz är företagets i särklass snabbaste minne hittills.

Snabbare med rätt moderkort

Lösningen vi har fått möjlighet att testa består av två DDR4-moduler om vardera åtta gigabyte. Som lite kuriosa är de, som bilden nedan visar, nummer 11 och 12 i tillverkningsordningen i denna serie. Precis som övriga minnen i Aorus RGB-serie handlar det om moduler med snygga och mycket effektiva kylflänsar på båda sidor. I överkanten av dessa finner vi en längsgående RGB-list vilken är tillräckligt låg för att inte inverka på lägre placerade CPU-kylare samtidigt som de ger en kraftfull, och effektiv ljusshow som vi kan konfigurera och synkronisera via RGB Fusion2-gränssnittet.

LÄS OCKSÅ – Test: Kingston DC1000B

Det mest intressanta med denna modell är att Aorus tar ett stort steg på megahertzstegen då vi med detta kit får en lösning som körs i 4 400 megahertz direkt via automatisk XMP-konfiguration. I denna konfiguration använder minnet en CAS-inställning på CL19-26-26-46 vid 1,5 volt. Dessa värden gäller för Z490-plattformen, vi har inte haft tid att testa dem på en AMD-baserad motsvarighet men vi vet från tidigare erfarenhet att framför allt CL-värdet (den första siffran) brukar vara något högre, eller då även långsammare, så det finns en viss risk att så är fallet även här.

LÄS OCKSÅ – Test: Patriot Viper Elite II 16 GB – 4 000 MHz

Optimerat för Aorus senaste

Vi har testat Aorus RGB Memory 4 400 MHz med tre olika moderkort, och en intressant lösning med minnet är att när vi använder Aorus eget kort, Z490 I Aorus Ultra, kan vi aktivera en del i Bios som heter Memory Enhancement Settings och här ställa in denna på DDR-4500+ vilket i detta fall automatiskt optimerar minnet till en frekvens på 4 600 megahertz.

Ännu snabbare efter en uppdatering?

Vi når även upp i samma frekvens med andra moderkort men detta kräver lite mer manuell finjustering. Går vi tillbaka till Aorus egna moderkort kan vi så klart även här justera det mesta manuellt vilket gör det möjligt att både optimera CAS-värden eller frekvensen med högre noggrannhet jämfört med den automatiserade processen. I detta läge så når vi, efter en uppdatering till senaste Bios, 5 000 megahertz med bibehållna CAS-värden och vid 1,5 volt. Tyvärr har vi i skrivande stund ingen information om bakomliggande chip som har använts. Vi skulle gissa på att det kommer att lanseras flera uppdateringar på Bios-sidan där minneskontrollern från Intels senaste serie processorer troligen kommer att göra det möjligt att pressa både denna och andra minnesmoduler till nya nivåer.

SPECIFIKATIONER Aorus RGB Memory 4 400 MHz

  • Tillverkare: Gigabyte / Aorus, www.gigabyte.com
  • Cirkapris:  cirka 1 500 kr (var okänt under testet)
  • Kapacitet: 2×8 GB
  • Frekvens: 4 400 MHz
  • CAS: CL19-26-26-46@1,5 Volt
  • RGB: Ja
  • Kylning: Passiv dubbelsidig
Aorus RGB Memory
5 / 6 Betyg
1 500 krPris
För
HÖG XMP-frekvens, bra överklockningspotential, bra kylning, snygg RGB-integration och minneslayout, låg profil med tanke på RGB.
Emot
Aningen sämre maxfrekvens på alternativt testade moderkort.
Rekommenderas till
Detta är snygga minnen för dig som vill maximera minnesbandbredden.

i samarbete med PriceRunner

 

 

Hårdvaruexpert med djupt IT-kunnande inom en mängd områden som tidningen täcker. Arbetar sedan årsskiftet som huvudredaktör och affärsutvecklare.

Skriv ett svar

Skriv din kommentar
Ange ditt namn här