Vi uppgraderar tv:n med Sonos bästa enhet någonsin och konstaterar att Arc är den bästa ljudlimpan vi testat i prisklassen. Synd bara att den inte fungerar med företagets äldre produkter.

Utmarkelse rek webb 1
DMZ Rekommenderar

Sonos har allt sedan starten strävat efter ett leverera bäst tänkbara trådlösa ljud med enklast möjliga hantering och flexibilitet. Ett koncept som gjort att företaget idag är ett av de mest välkända och välrenommerade märkena på den trådlösa, uppkopplade högtalarmarknaden. Ett av företagets senaste tillskott är ljudlimpan Arc, en stilren avrundad skapelse i antingen mattsvart eller matt vitt som mäter 87 x 1 141,7 x 115,7 millimeter och väger 6,25 kilo.

Bäst med en större TV

Med tanke på längden passar den bäst under en tv på 55 tum eller större. Kombinerar du den med företagets trådlösa baslåda och ett par One-enheter får du en grym surroundlösning. Trots att enheten kan användas både liggande på ett bord eller hängandes på en vägg så är det sistnämnda helt klart att föredra så till vida du inte kan placera den längst fram på bordet eller tv-bänken. Anledningen till detta är att ljudbilden tappar lite av sitt omfång om det blir för mycket utrymme, framför och under den.

vi rekommenderar verkligen att ljudlimpan alltid kompletteras med Sonos nya subwoofer

På insidan finns hela elva högtalarelement vilka drivs av elva digitala klass D-förstärkare. Elementen är uppdelade på åtta elliptiska woofers och tre vinklade diskanter med sidenkupoler som tack vare den smarta vinklingen ger ett mycket väl fungerande surroundljud med klara höga toner, ett perfekt mellanregister och en godkänd bas. Den senare är däremot inte något som inte direkt gör att man faller av stolen, så vi rekommenderar verkligen att ljudlimpan alltid kompletteras med Sonos nya subwoofer vilket ger ett komplett ljud.

ANNONS: Så mycket kostar Sonos Arc på HiFi klubben

Detta är dock inte allt, när vi ansluter ljudlimpan till en källa som stödjer Dolby Atmos kommer enheten att sprida ljudet på ett snudd på magiskt bra sätt vilket resulterar i att vi kommer att uppleva våra filmer i en helt ny dager med ett ljud som träder fram där det var tänkt. Dessutom är Arc utrustad med så kallad Trueplayteknik som optimerar och kalibrerar ljudet baserat på det rum som enheten är placerad i.

Sonos höjer ribban

Vi har alltid gillat Sonos ljud och breda presentation. Men till Arc har tillverkaren verkligen lyckats höja ribban minst ytterligare en nivå där vi framför allt får en helt ny bredd. För att ta två exempel kan vi, när vi lyssnat på konserter, tydligt höra varje del av såväl instrument som sång på ett sätt som inte varit möjligt tidigare. Ett ännu större lyft får vi i filmer där vi kan fånga upp alla delar av ljudet på samma sätt som i en biograf med flera högtalare.

Placering av Sonos Arc
Du kan placera Arc framför tv:n på en bänk eller hänga den på väggen. Fäste ingår dock inte.

Vi har under åren testat ett stort antal ljudlimpor och kan lätt konstatera att Sonos Arc, med rätt inmatning, presterar ett ljud som ligger mycket nära system som kostar upp mot tre till fyra gånger, mer vilket är extremt imponerande.

Delvis begränsad bakåtkompatibilitet

Vi fortsätter med enhetens anslutningar och övriga utrustning. Arc drivs av en fyrkärnig A-53-processor som körs i 1,4 gigahertz och använder en gigabyte RAM och fyra gigabyte NV-lagring. Som anslutning kan vi antingen använda den integrerade nätverksporten eller ansluta trådlöst via, vad som tyvärr fortfarande är, Wi-Fi 4 med stöd för 2,4 gigahertz. Det är synd att  Sonos valt en nyare standard. Hastigheten är visserligen mer än tillräcklig,  men täckningen hade blivit bättre.

Vi kan även ansluta enheten via HDMI ARC-porten till vår TV eller använda en optisk ljudanslutning.

Fungerar med typ allt

Arc har stöd för Apples Airplay 2 och vi kan använda Goggles assistent vilket är en nyhet för lite äldre Sonos-användare. När vi så pratar tidigare Sonos-användare finns här en mycket viktig del att kontrollera om du planerar att använda limpan tillsammans med tidigare enheter för att skapa någon form av surroundljud. Sonos Arc är nämligen inte fullt kompatibel med alla äldre enheter. Vi upplevde dessutom en viss eftersläpning när vi synkade mellan Arc och modeller från olika versioner, trots att samtliga var uppdaterade till senaste firmware så är vår rekommendation är att fokusera på enheter som inte är mer än en modell gammal.

Som alltid med Sonos har enheten även stöd för ett stort antal strömningstjänster som Spotify, YouTube Music, Storytel, TuneIn, Apple Music, Deezer, Google Play Music med flera. Dessutom finns här stöd för direktspelning från över 60 000 lokala och globala radiostationer.

SPECIFIKATIONER:

  • Tillverkare: Sonos, www.sonos.com
  • Cirkapris: 8 999 kr inkl. moms, 7 199 kr exkl. moms
  • Mått: 87 x 1 141,7 x 115,7 mm
  • Vikt: 6,25 kg
  • Kontroller: Kapacitiva touchkontroller
  • Högtalare-element: 11 st
  • Anslutning: Wi-Fi 4, Ethernet, Optisk, HDMI ARC
  • Strömmande tjänster: Spotify, YouTube Music, Storytel, TuneIn, Apple Music, Deezer, Google Play Music + lokala och globala radiostationer

Sonos Arc
5 / 6 Betyg
För
Exceptionellt bra ljud, enkel att använda, flexibel utökning, bra app, integrerat stöd för Google assistent, stilren design.
Emot
För att uppnås bästa ljud krävs att vår källa har rätt förutsättningar, äldre Wi-Fi-standard, inte fullt bakåtkompatibel med tidigare Sonos-enheter.
Rekommenderas till
Detta är en perfekt lösning för dig som söker en lättanvänd soundbar som kan byggas ut allt efter hand och som ger ett imponerade ljud.
Föregående artikelKampanjen för Datormagazin Retro #4 lyckades!
Nästa artikelWestern Digital utökar sin WD Black-portfolio med tre nya SSD:er
Hårdvaruexpert med djupt IT-kunnande inom en mängd områden som tidningen täcker. Arbetar sedan årsskiftet som huvudredaktör och affärsutvecklare.

Skriv ett svar

Skriv din kommentar
Ange ditt namn här