Med minskade behov av multigrafiksuppsättningar räcker dagens mini-moderkort mycket långt. Vi testar sju av de bästa och mest intressanta just nu.

AV PATRIK WAHLQVIST

Tillbaka
Nästa

Aorus X570 I AORUS PRO WIFI

Aorus X570 I AORUS PRO WIFI
Aorus har skapat ett stabilt kort med gott om funktioner och kraft.

Vi börjar detta test med ett kort från Aorus, Gigabytes high-end-märke som sedan en tid står på egna ben.

Bäst i test 2020

Vi har inte tänkte på det förut men namnet är klart smart då företaget nu i princip alltid kommer först när tillverkare sorteras efter alfabetet. Kortet som heter X570 I Aorus pro WiFi baseras på senaste AMD-chippet X570. Gigabyte har gjort allt för att lyfta fram dess styrkor och sedan spetsa dessa med egna finesser.

Fast IO-panel

Vi börjar med IO-panelen där vi har en del synpunkter. Bland de positiva är att panelen är fast monterad med en effektiv internt placerad kylfläns som även skyddar anslutningarna. Kortet har dubbla HDMI-anslutningar och en DP vilket vi dock inte förstår. När vi väljer att satsa på ett X570-baserat kort vill vi med mycket stor sannolikhet bygga en kraftfull dator och med detta även satsa på en kraftig processor. I AMD:s fall blir det troligen en tredje generationens Ryzen 7 eller 9 och i dessa fall finns inte någon integrerad grafik vilket gör dessa portar överflödiga och platsen kunde ha använts på ett mer effektivt sätt.

ANNONS: Se aktuellt pris på Webhallen

Kortet har även fyra USB 3.2 Gen1-portar och dubbla USB 3.2 Gen2-portar varav en är en Typ-C-variant. Den ena av Typ-A-portarna stödjer Aorus Q-Flash plus vilket är en grymt smart lösning som låter oss uppdatera moderkortets BIOS utan vare sig processor, minne eller grafikkort vilket underlättar både felsökning och uppdatering av ny hårdvara som kanske inte stöds av tidigare BIOS.

Vi hade gärna sett en optisk utgång och helst även en lösning med totalt fem analoga ljudanslutninga

På panelen finns även en gigabit LAN-port som kompletteras med Intels Wi-Fi 6 802.11ax + Bluetooth 5-modul som via en magnetbaserad extern antenn ger mycket bra täckning och hög överföring. Slutligen finns här tre 3,5 millimeters audio-anslutningar kopplade till ALC1220-VB-kretsar. Dessa ger ett rent och mycket bra ljud med en flexibel hantering av anslutet headsets impedansbehov. Vi hade gärna sett en optisk utgång och helst även en lösning med totalt fem analoga ljudanslutningar samt även ytterligare ett par USB-portar då utrymme för detta finns.

Stabil konstruktion

Vi fortsätter med resterande delar av kortet och börjar här med undersidan. Kortet har en stor metallplatta som ger kortet en hög stabilitet och som hjälper till att hålla upp även tyngre grafikkort. I mitten av denna finner vi en utfasning för att fästa processorkylaren och under denna finns även en M.2-plats. Fördelen med denna lösning är att kortets yta utnyttjas på bästa sätt, men nackdelen är att det inte finns så mycket utrymme för passiva kylflänsar vilket helt klart är att rekommendera, framför allt när det kommer till högpresterande Gen4-diskar.

kortet har en mycket god överklockningspotential där vi kan köra samtliga av våra testminnen i 4 400 megahertz

Kortet har ytterligare en M.2 Gen4-plats. Denna är placerad på kortets ovansida och har en rejäl kylfläns som täcker enheten. I kanten av den finns en fläkt som kyler både lagringsenhet och X570-chippet. Under denna finner vi en PCIe X16 Gen4-plats vilken är förstärkt med en omslutande stålsköld som ger en bra stabilitet. Går vi vidare uppåt använder kortet åtta strömfaser vilket tillsammans med hela 70 ampere så kallad power stage gör detta till ett av de mest kraftfulla mITX-korten och som dessutom ser till att ge en stabil matning även under kraftigare överklockning.

Bredvid CPU-sockeln hittar vi dubbla DDR4-minnesbanker för upp till 64 gigabyte minne, och kortet har en mycket god överklockningspotential där vi kan köra samtliga av våra testminnen i 4 400 megahertz. Däremot tappar vi en del i latenser när vi kliver över 3 200 megahertz.

Riktigt bra mjukvara

Nästa del som vi blir positivt överraskade över är när vi kommer till kylhanteringen som många gånger blir lite satt åt sidan när det kommer till mindre kort. Aoruskortet har fyra integrerade temperatursensorer och dubbla fyrapinnars hybrid-fläktanslutningar med kraft att driva fläktar eller pumpar med upp till 24 watt. Dessa styrs sedan via det kompletta programmet Smart Fan 5 som med automatik hanterar och modifierar vårt system för optimal balans. Just programmen är annars en del som verkligen lyfter alla Aorus moderkort och så även detta. Med en samling i vad som kallas för App Center får vi lösningar för allt från övervakning till optimering och Windows-baserad BIOS-uppgradering.

Ser vi till kortet i övrigt får vi fyra SATA 3-portar, en intern RGB LED-anslutning, en adresserbar LED-anslutning, en USB 3.2 Gen1- och en USB 2-anslutning. Tyvärr finns inte någon anslutning för en frontmonterad Typ-C-port. Vi hade även gärna sett ytterligare någon intern USB-anslutning för de lägen vi planerar att ansluta olika interna USB-enheter som exempelvis fläktstyrning.

  • Tillverkare: Aorus, www.aorus.com
  • Cirkapris: 2 646 kr inkl. moms, 2 117 kr exkl. moms
  • ANNONS: Se aktuellt pris på Webhallen
  • Minne: 2 banker DDR4-4 400 MHz
  • LAN: Intel Gigabit
  • Ljud: ALC 1220
  • Trådlöst: Wi-Fi 6 + Bluetooth 5
  • USB 3.x Gen1/Gen2: 6/2 st
  • USB 2: 2 st
  • PCIe: Gen4 1 st X16

Aorus X570 I AORUS PRO WIFI
5 / 6 Betyg
2 646 krPris
För
Hög stabilitet, bra minneshantering, mycket bra program, dubbla M.2-platser, god överklocknings-potential, Wi-Fi 6.
Emot
Delvis onödiga grafikutgångar, vi hade gärna sett fler USB-portar, den undre M.2-platsen kan bli väldigt varm.
Rekommenderas till
Ett mycket bra kort för både gamers och mer prosumers.

Tillbaka
Nästa
Hårdvaruexpert med djupt IT-kunnande inom en mängd områden som tidningen täcker. Arbetar sedan årsskiftet som huvudredaktör och affärsutvecklare.

Skriv ett svar

Skriv din kommentar
Ange ditt namn här