Datormagazin-riggen – bästa datorbygget just nu

0

Lite dyrare – mycket bättre. Så kan vi sammanfatta senaste uppdateringen av Datormagazin-riggen där vi handplockar komponenter för dig som vill bygga en ny dator på egen hand.

Datormagazin-riggen har länge fungerat som en bra stomme för alla som vill bygga en egen dator. Komponentlistan uppdateras löpande och vi har alltid som mål att slutsumman ska ligga kring 10 000 kronor. I vår senaste rigg lägger vi dock på en dryg tusenlapp, men för pengarna får du en vassare processor och ett bättre moderkort.

Som alltid varierar priserna över tid, så det kan vara värt att kolla prisjämförelsesajter för att minimera kostnaden. Här är de nya komponenterna:

Intel Core i5-11400F

Intel Core i5-11400F Rocket Lake

Från Intels 11:e generations Core-processorer hittar vi denna F-märkta i5:a som ger oss sex kärnor och 12 trådar vilka körs mellan 2,6 gigahertz och en maximal turbofrekvens på 4,4 gigahertz.

Processorn har 12 megabyte smartcache och en TDP på 65 watt vilket gör den lättkyld. (Dubbelkolla alltid om kylare ingår.) Värt att notera är att processorn inte har något integrerat grafikkort utan förlitar sig på en diskret lösning.

ANNONS: Se aktuellt pris på Webhallen

ASUS TUF GAMING Z590-PLUS WI-FI

ASUS TUF GAMING Z590-PLUS WI-FI

Asus uppdaterade TUF Gaming-moderkort erbjuder stöd för äkta Gen4 både gällande M.2-lagring och grafik. Vi får även ett magiskt bra minnesstöd och en bakre placerad USB 3.2 Gen2 x2 samt multigig-LAN-port och senaste Wi-Fi 6.

Tack vare gedigen konstruktion och mycket bra mjukvara får vi ett riktigt stabilt och prisvärt moderkort för många års användning.

ANNONS: Se aktuellt pris på Webhallen

Samsung 980 PRO 500 GB

Samsung 980 PRO 500 GB

För att kunna behålla prisnivån (något så när) men ändå kliva upp och dra full nytta av PCIe Gen4-kraften går vi över till Samsungs senaste 980 Pro M.2-enhet med en kapacitet på 500 gigabyte. Denna disk har en hög prestanda med läshastighet på 6 900 MB/s och skrivprestanda på cirka 5 000 MB/s.

Disken toppar dessutom med upp mot en miljon IOPS vid skrivning. Till detta får vi det avancerade optimeringsverktyget Samsung Magician som ger oss full koll på disken.

ANNONS: Se aktuellt pris på Webhallen

Du hittar alltid den uppdaterade versionen av Datormagazin-riggen på adressen https://www.datormagazin.se/dmz-riggen/.

OBS! Vi har både byggt och testat samtliga versioner av DMZ-Riggen som vi tipsar om, men kan tyvärr inte ta ansvar för just ditt bygge. Om något strular får du mer än gärna ställa en fråga till Experten.


Uppskattar du vårt arbete?
Donera gärna en slant till redaktionen.

Donera till Datormagazin

Datormagazin riktar sig till avancerade och intresserade datoranvändare och är även det enda magasinet i Sverige som har en fast sektion för bevakning av Linuxområdet men vi skriver om alla operativsystem.

Skriv ett svar

Skriv din kommentar
Ange ditt namn här