Facebook byter namn till Meta som ett led i att expandera utanför att bara vara ett socialt nätverk.

Det har spekulerats i att moderbolaget till det sociala nätverket Facebook skulle vara på gång att byta namn, och nu är namnbytet officiellt. Från att ha hetat Facebook, det vill säga samma sak som det sociala nätverket, byter nu moderbolaget namn till Meta. Plattformen Facebook behåller dock sitt namn om blir en del av Meta på samma sätt som Instagram, Whatsapp och Messenger.

Anledningen till namnbytet är enligt bolagets VD Mark Zuckerberg att det ska ge en mer mångfasetterad bild av bolaget, samt att det gamla namnet inte längre rymmer ”allt som företaget gör”.

I ett uttalande säger Zuckerberg att de idag ses som ett socialt medieföretag, ”men i vårt dna är vi ett företag som bygger teknik för att koppla ihop människor, och ’metaversum’ är nästa frontlinje precis som sociala nätverk var när vi började.”

Tanken med metaversum är att det ska bli en form av 3D-miljö i en virtuell verklighet som ska efterlikna det vi gör i det vanliga livet, exempelvis att kunna handla, spela, och umgås med andra människor.

Zuckerberg säger att bolagets förhoppning är att metaversum ska nå en miljard människor och vara värd hundratals miljarder dollar i digital handel inom tio år.

– Vi tror att metaversum kommer att bli efterföljaren till det mobila internet, säger Zuckerberg.

Tidigare har Facebook gått ut med att man planerar att anställa 10 000 personer inom EU som ska arbeta med den nya virtuella verkligheten.

2 KOMMENTARER

  1. ”Vi tror att metaversum kommer att bli efterföljaren till det mobila internet, säger Zuckerberg.”

    Fruktansvärt. Stalin och Hitler skulle blivit enormt avundsjuka. Att folk frivilligt ger ifrån sig all makt över sina liv till denna person är för mig obegripligt.

  2. Det kanske bara är jag som inte hänger med i tiden, men för mig förefaller det osannolikt att det här ”metaversumet” kommer att bli något stort och revolutionerande.

    Å andra sidan har jag själv aldrig ens ägt en smartphone eller haft något sociala medier-konto.

Skriv ett svar

Skriv din kommentar
Ange ditt namn här