Lifx Clean
4 / 6 Betyg
849 krPris
För
Dubbelfunktion med RGB-lösning dagtid och HEV-renande ljus på natten, använder E27- eller B22-sockel, energisnål med max 11,5 watt, fungerar med alla större smarta assistenter, bra egen app.
Emot
Kräver rätt avstånd och tid för att vara riktigt effektiv, hög prisnivå, HEV kan vara negativt om vi utsätts för det över tid.
Rekommenderas till
Clean är ett smart komplement för att minimera bakteriespridning i våra hem och framför allt på våra utsatta enheter som mobiler, datorer, borstar med mera.

Lifx Clean är en smart lampa som extraknäcker som bakteriedödare. Vi testar vad den går för på närmaste universitet.

Trots att i det närmaste allt som har med nuvarande pandemi att göra oftast kan utryckas i termer som katastrof finns det små ljusglimtar som troligen inte kommit fram om det inte vore för just pandemin. Lifx Clean är ett utmärkt exempel på detta. Det är, enligt tillverkaren, den första kommersiella RGB-lampan som utrustats med så kallat High Energy Visible-ljus, HEV, vilket används för att eliminera bakterier.

En lampa som jobbar natt

I grunden är Clean som vilken annan smart Lifx-lampa som helst, med Sockel E27 (eller B22). Den mäter 64 x 63 x 116 millimeter och själva lampdelen utgör bara den översta cirka centimetertjocka toppen.

Lampan har en maximal ljusstyrka på 1200 lumens och förbrukar i detta läge 11,5 watt vilket ungefär motsvarar en traditionell lampa på 80 watt. Lifx Clean kan dimmas från 1 till 100 procents styrka och jobbar i en färgtemperatur som sträcker sig från 1 500 till 9 000 Kelvin. Som den RGB-modell den är kan lampan även prestera 550 miljarder färger. (vi har dock inte räknat)

Lifx Clean – funktioner
Lifx Clean är en energieffektiv RGB-lampa som kan anslutas direkt till vårt trådlösa nätverk.

Förutom det traditionella RGB-ljuset har lampan alltså även utrustats med HEV-ljus vilket är en lösning för att, beroende på avstånd och tid, till stora delar eliminera bakterier på det som placeras under lampan. Mer om detta nedan. HEV-ljuset är tänkt att aktiveras och användas under den tid då vi inte använder lampan på normalt sätt, det vill säga att lampan ska rengöra när vi sover.

Precis som tillverkarens övriga lampor har Lifx Clean integrerat Wi-Fi och kan ansluta till ditt trådlösa nätverk. Lampan har stöd för såväl Apple Homekit som Google Home och Amazon Alexa för en smart integration i våra digitala hem.

Lifx Clean – app
Lifx Clean kan användas med olika smarta hemsystem och med företagets egen app där vi enkelt kan styra lampans vanliga ljus och det renande HEV-ljuset.

Vi kan enkelt styra hur lampan ska fungera via mobilen. Det omfattar allt från automatiskt uppvakningsljus på morgonen till en nedtrappning av ljuset på kvällen eller olika typer av partyfärger till helgens festligheter. Ja, den fungerar som en helt vanlig lampa också så klart.

Avstånd och tid är A och O

Lifx hänvisar till Q Laboratory och ett så kallat ISO 17025-test som visar att Clean med ”rätt” bakterie (E. Coli) över en period på 12 timmar och med ett maximalt avstånd på 40 centimeter kan ta död på 99,54 procent av dessa bakterier, vilket för en alternativ bakterie (S. aureus) med längre avstånd, 120 centimeter, och en kortare tid, två timmar, tog död på knappa 32 procent av dessa bakterier.

Då vi inte har egna möjligheter att testa och bekräfta eller dementera dessa uppgifter fick vi gå en lite annorlunda väg för att se vad lampan går för. Via vårt lokala universitetet har vi tittat på bakteriebekämpning på en mer generell nivå. Vi fick här möjlighet att först mäta upp bakteriemängden på ett antal produkter vilket omfattade allt från mobiler och datorer till hår-, tand- och diskborstar samt olika kläder, skärbrädor, fjärrkontroller med mera. Vi gjorde alltså ingen skillnad på olika former av bakterier.

Våra testresultat av Lifx Clean

Resultatet var ganska slående likt vad tidigare studier visat där en kombination av tid och ett relativt nära avstånd var direkt avgörande för reningen. För att sammanfatta resultaten kan vi säga att vi hittade lite av en brytpunkt på runt 45–50 centimeter som maximalt avstånd. Från större avstånd än så krävdes snabbt betydligt längre tid för att nå samma resultat. Såg vi på kortare avstånd hade detta marginell betydelse.

Ser vi till tiden märkte vi samma ungefärliga ”sweet spot” på runt sju till åtta timmar vilket gör att lampan bör vara igång under en hel natt för att göra nytta. Vi såg även en klar skillnad på vad som ”renades” där släta, hårda ytor var enklare att få rena medan delar som hårborstar kunde ta upp till tre gånger så lång tid att nå samma resultat.

LÄS MER OM LIFX PÅ DATORMAGAZIN

Slutsatsen av detta är att Clean knappast är en lösning som kan rena vårt hem när den sitter i taket, eller ens är placerad över en köksö eller liknande, såvida vi inte har möjlighet att sänka ner lampan. Däremot kan den göra en riktigt effektiv insats om vi använder den i någon form av bordslampa som vi placerar prylar under.

Lifx smarta lampor brukar kosta en hel del och den här extrautrustade modellen är givetvis inget undantag. Lifx Clean kostar cirka 850 kronor styck, det är i mesta laget.

Lifx Clean - bordslampa
Med rätt avstånd och tid (läs kort och lång) kan vi enkelt rena olika enheter som mobiler, datorer, klockor med mera. Både flugor och mygg älskar för övrigt ljuset vilket kan vara lite irriterade.

Vi håller oss borta från HEV-ljuset

Det är värt att poängtera att Cleans HEV-ljus inte ska vara skadlig för vare sig människor eller husdjur. Vi vill poängtera att detta är uppgifter som kommer från Lifx och att det finns olika studier som visar att HEV-ljus kan ha en negativ effekt på bland annat vår sömn och vår hud, så för att vara på den säkra sidan rekommenderar vi ändå att undvika att vistas i samma rum som lampan när det renande ljuset är aktivt.

Lifx Clean
4 / 6 Betyg
849 krPris
För
Dubbelfunktion med RGB-lösning dagtid och HEV-renande ljus på natten, använder E27- eller B22-sockel, energisnål med max 11,5 watt, fungerar med alla större smarta assistenter, bra egen app.
Emot
Kräver rätt avstånd och tid för att vara riktigt effektiv, hög prisnivå, HEV kan vara negativt om vi utsätts för det över tid.
Rekommenderas till
Clean är ett smart komplement för att minimera bakteriespridning i våra hem och framför allt på våra utsatta enheter som mobiler, datorer, borstar med mera.

SPECIFIKATIONER Lifx Clean:

 • Tillverkare: LIFX, www.lifx.com
 • Cirkapris:  849 kr inkl. moms, 679 exkl. moms
 • Mått: 64 x 63 x 116 mm
 • Sockel: E27 eller B22
 • Vikt: 200 gram
 • Ljusstyrka: 1 200 lumen
 • Strömförbrukning: mellan 0,5-11,5 watt
 • Dimmbar: ja från 1–100%
 • Säkerhet: WPA/WPA2
 • Renande ljus: HEV
 • Smart integration: Homekit, Alexa, Google Home

 

Hårdvaruexpert med djupt IT-kunnande inom en mängd områden som tidningen täcker. Arbetar sedan årsskiftet som huvudredaktör och affärsutvecklare.

1 KOMMENTAR

 1. Den desinficerande funktionen (låt oss anta att den faktiskt fungerar som utlovat) torde vara helt oanvändbar för 99.9 % av befolkningen – minst.

  Till en början, vilket nämns i artikeln, är ju avståndskravet mycket begränsande, så att desinficera ett helt rum eller ens en hel bänk är knappast möjligt.

  Men det är också så att även fullständig desinficering torde vara av mycket tveksam önskvärdhet för gemene man. Den normala bakterieflora som finns i hemmet är inget som man normalt sett blir sjuk av. Tvärtom kan man undra vad konsekvenserna blir för barn som växer upp i alltför sterila miljöer (den s.k. hygienhypotesen). Dessutom: om man tar död på en stor del av den normala bakteriefloran i hemmet, ökar då inte risken för att värre patogener (i den mån dessa klarar av miljön) tar över, när deras konkurrens minskar?

  Visst, bakterier kan orsaka sjukdom, men då gäller det speciella typer på speciella platser (d.v.s. där sjuka människor är eller har varit). Det spelar också roll hur mycket man t.ex. tar med händerna i ansiktet och hur ofta man tvättar eller spritar händerna. En icke-specifik desinficering av ett bord här eller där i hemmet rår knappast på denna smittspridning.

  Vidare kan det ju noteras att majoriteten av de patogener som drabbar vuxna svenskar inte är bakterier över huvud taget, utan virus.

  Slutligen är det långt ifrån säkerställt att ljuset är helt ofarligt för människor och djur, i synnerhet vid omfattande exponering under många år.

  Om man av någon anledning tror att en specifik yta bör desinficeras, är det bättre att använda trasa och desinfektionsmedel. Billigare, mycket snabbare, enklare.

  Jag vet inte om det märks, men jag är skeptiskt inställd till den här produkten.

Skriv ett svar

Skriv din kommentar
Ange ditt namn här