Med ett allt bredare ekosystem fortsätter Chrome OS att plocka marknadsandelar från bärbara datorer med Windows eller Mac OS. Men kan en liten, enkel och förhållandevis billig chromebook verkligen ersätta en traditionell laptop? Ja, åtminstone för väldigt många.

AV PATRIK WAHLQVIST

Tillbaka
Nästa

Vad är Chrome OS/chromebook?

Testade enheter

Acer Chromebook CB314

Acer Chromebook Spin 713

Asus Chromebook Flip C436FA

Dell Latitude 5400 Chromebook Enterprise

HP Chromebook x360 14 G1

Lenovo IdeaPad Flex 5 Chromebook

Samsung Chromebook 4

Från att i det närmaste bara varit enkla bärbara datorer med lång batteritid där prestandan ofta hamnade lite på efterkälken har chromebook-marknaden verkligen utvecklats. Dagens enheter har blivit mer kraftfulla och kompletta, både sett till hårdvaran som ekosystemet i sig, med appar och tillbehör. Till detta har även företagsfunktionerna av Googles operativsystem blivit bättre. 

Chrome OS är enkelt utryckt datormotsvarigheten till Android i mobilvärlden. Ett operativsystem som baseras på öppen källkod och kan fungera som en enklare ersättare till en fullfjädrad Linuxdistribution, Windows eller Mac OS.

Funkar bäst för dig som är uppkopplad

Chrome OS  är snabbt, enkelt och säkert och fungerar bäst för dig som primärt jobbar över internet. Lösningen kan passa både skolor och företag, men fungerar lika bra som en fristående dator för privatpersoner.

Det är primärt operativsystemet som skiljer en Chromebook mot en PC eller Mac när det kommer till kraven på datorn i sig. Med lägre hårdvarukrav kan tillverkare skapa billigare datorer som ändå i flera avseenden kan konkurrera med en Windows-/Mac OS-dator. Detta gäller även programmen där vi, tack vare Chromes applikationsbutik, enkelt kan ladda ned applikationer. Precis som i mobilvärlden finns det gott om appar som är billiga eller helt gratis. 

Och med rätt chromebook kan du dessutom ladda ned och använda Android-applikationer. Samtliga chromebook-modeller har dock inte stöd för detta, så det gäller att läsa på vad som gäller innan köp.

Googles operativsystem har utvecklats rejält sedan introduktionen. I dag kan Chrome OS dra nytta av den kraftfullare hårdvara som finns i vissa enheter.

Googles operativsystem har utvecklats rejält sedan introduktionen. I dag kan Chrome OS dra nytta av den kraftfullare hårdvara som finns i vissa enheter. Till detta har även enterpriseversionen öppnat upp dörrarna till företagssidan med en högre säkerhet och stabilitet. 

Nästa del som är värd att tänka på är att en chromebook är konstruerad för ett uppkopplat liv och en synkronisering/lagring av våra filer i molnet. Av denna anledning är lagringsutrymmet i datorerna generellt klent tilltaget. Detta gör att det kan vara extra viktigt att kontrollera om modellen du funderar på att köpa har en kortläsare eller snabba USB-anslutningar så att du enkelt kan lägga till lagring. 

Viktiga egenskaper

Trots att chromebook-datorer oftast är mer spartanska jämfört med PC/Mac finns det några delar som vi definitivt vill ha från start. Framför allt med tanke på att i princip samtliga chrombooks har fast monterade komponenter som inte går att uppgradera. Hårdvarukraven beror så klart på vad du vill använda datorn till, men med utgångspunkten att datorn ska vara en mobil, tålig enhet med bra batteritid som vi ska kunna använda till alla former av skol- eller kontorsarbete och enklare typer av spel, har vi en grund som vi vill att samtliga uppfyller.

Internminne:
för att vår enhet ska kunna hantera multitasking och lite mer krävande appar är fyra gigabyte ett minimum, men vi ser gärna dubbla mängden.

Lagring:
Grunden för alla enheter är en eMMC-lösning, och för att kunna installera appar och lagra filmer och musik lokalt finns två scenarion. Om datorn har en kortläsare kan vi nöja oss med 32 gigabyte intern lagring. Utan kortläsare är 64 gigabyte ett absolut minimum. Man kan givetvis utöka lagringen med en USB-sticka, men det är oftast mycket smidigare att ha ett mSD-kort sittande i datorn.

Anslutningar:
Datorn bör ha minst två USB-portar varav en bör vara Typ-C, då detta ger oss möjlighet att ansluta en extern docka om detta stöds. Vi ser även gärna en 3,5 millimeters ljudanslutning, samt en anslutning för extern skärm. 

Kamera:
Då en av de primära funktionerna med en Chromebook är videokonversationer vill även se en kamera samt flera högtalare för att garantera en tydlig kommunikation. 

Batteri:
Som mobil arbetare förväntar vi oss ett bra batteri och här mer eller mindre kräver vi att datorn ska klara en full arbetsdag utan att vi laddar datorn.

Övrigt:
Två delar som vi ser som högst önskvärda, men inte som direkta krav, är dels en pekskärm (vilket Android-plattformen givetvis är konstruerad för) och ett bakgrundsupplyst tangentbord. 

Baserat på detta har vi tittar närmare på sju modeller som passar lika bra för studenter som mobila yrkes- eller hemanvändare.

Tillbaka
Nästa
Hårdvaruexpert med djupt IT-kunnande inom en mängd områden som tidningen täcker. Arbetar sedan årsskiftet som huvudredaktör och affärsutvecklare.

Skriv ett svar

Skriv din kommentar
Ange ditt namn här