Med ett allt bredare ekosystem fortsätter Chrome OS att plocka marknadsandelar från bärbara datorer med Windows eller Mac OS. Men kan en liten, enkel och förhållandevis billig chromebook verkligen ersätta en traditionell laptop? Ja, åtminstone för väldigt många.

AV PATRIK WAHLQVIST

Tillbaka
Nästa

Asus Chromebook Flip C436FA

Chromebook Flip C436
Asus visar återigen sin bredd med en komplett chromebook med prestanda och design som kommer att hålla under många år.

Vi går från en toppmatad modell till nästa. Med Asus Flip C436 får vi många likheter med föregående testdator, men denna gång kliver vi upp ytterligare ett pinnhål när det gäller såväl prestanda som pris. 

Asus dator kostar närmare 11 000 kronor, något som bara Googles egna toppmodeller gjort tidigare. För pengarna får du en extremt gedigen enhet som andas premiumkänsla rakt igenom och som med ett mått på 319,5 x 205,3 x 13,7 millimeter och en vikt på låga 1,14 kilo verkligen visar att Asus vet hur man ska kombinera det bästa av det bästa i ett och samma paket. 

360-graders toppskärm

Locket kan roteras360 grader via två stabila gångjärn. Detta ger oss möjlighet att använda modellen både som en laptop, som en platta eller i olika former av presentationslägen. 

Hela enheten är omsluten av ett magnesiumlegerat chassi som har snyggt slipade kanter som ger en lyxig känsla. Ytterligare en fördel med gångjärnen som Asus kallar Ergolift är att de, när enheten används som en laptop, höjer upp den bakre kanten för att skapa en mer ergonomisk skrivvinkel.

Flip C436FA har testets bästa tangentbord

Det senare blir än bättre tack vare testets i särklass bästa tangentbord som dels har en perfekt, jämn, bakgrundsbelysning men som framför allt, tack vare en slaglängd på 1,2 millimeter, ger ett exakt nedslag och fysisk återkoppling när vi skriver. Det är till och med så att detta är det enda tangentbord vi kan hålla maximal skrivhastighet på vilket är imponerande för en laptop. 

ANNONS: Köp din Asusdator på Webhallen

För att göra detta ännu bättre har Asus även valt att integrera en fingeravtrycksläsare i enhetens strömknapp vilket gör det snabbare och enklare att logga in samt att använda sparade lösenord i appar. 

Under tangentbordet finns en likaledes perfekt pekplatta som är som byggd för multigestarbete och som tack vare smart teknik inte reagerar när vi går emot den med handflatan när vi skriver. 

Skärmen uppfyller 100 procent sRGB-färgrymd och har en bra ljusstyrka och en grymt bra kontrasthantering

Vi går så tillbaka till skärmen som är en 14-tummare omgiven av mycket tunna ramar för att ge ett skärm till chassit-förhållande på 85 procent. Skärmen uppfyller 100 procent sRGB-färgrymd och har en bra ljusstyrka och en grymt bra kontrasthantering, samtidigt som den presenterar levande färger som framför allt gör sig bra vid arbete med bilder och/eller film.

Tillbaka
Nästa
Föregående artikelProgramtips: Bullzip PDF Printer
Nästa artikelTest: PNY XLR8 Epic-X RGB RTX3070
Hårdvaruexpert med djupt IT-kunnande inom en mängd områden som tidningen täcker. Arbetar sedan årsskiftet som huvudredaktör och affärsutvecklare.

Skriv ett svar

Skriv din kommentar
Ange ditt namn här