Med ett allt bredare ekosystem fortsätter Chrome OS att plocka marknadsandelar från bärbara datorer med Windows eller Mac OS. Men kan en liten, enkel och förhållandevis billig chromebook verkligen ersätta en traditionell laptop? Ja, åtminstone för väldigt många.

AV PATRIK WAHLQVIST

Tillbaka
Nästa

Dell Latitude 5400 Chromebook Enterprise

Dell Latitude 5400 Chromebook Enterprise
Dells enhet ger en bra inblick i hur en mer enterprise-klassad modell kan se ut, med gott om anslutningar och hög säkerhet.

Dell var tidigt inne på chromebook-marknaden. Modellen för dagen heter Latitude 5400 Chromebook och är testets enda enterprise-enhet. 

Vad är en enterprise-enhet? Egentligen behöver det inte innebära mer än att datorn kommer förkonfigurerad med en av Googles företagslicenser som underlättar fjärradministrering med mera. Men ofta får vi även ”bieffekter” i form av enklare hantering för byte av komponenter och möjlighet till fast anslutning till företagets nätverk med mera. Vissa modeller har även stöd för ECC-minnen, något som dock inte gäller Dell-datorn för dagen. 

Modellen i sig är annars en klassisk Dell-laptop i lite mörkare silvergrå färg som är tillverkad i ett stabilt metallhölje för bästa hållbarhet. Enheten mäter 323 x 216 x 19,6 millimeter och väger nästan 1,5 kilo. Värt att notera är att denna modell i det närmaste går att konfigurera helt efter egna behov både sett till processor, minne, lagring, skärm och batteri med mera. 

Åttonde generationens Intel-propp

Lite som vanligt med företagsmodeller, oavsett om vi pratar om traditionella datorer eller chromebooks, kommer de ofta med en eller ett par generationers äldre hårdvara. Anledningen till detta är främst att enheterna förväntas ha högsta möjliga stabilitet och genom detta förfarande slipper tillverkarna eventuella barnsjukdomar från ny teknik. 

Latitude 5400 har sin bas i Intels åttonde generations Core i5 8265U-processor, en fyrkärnig HT-variant som körs mellan 1,6 och 3,9 gigahertz vid en TDP på 15 watt. Processorn stöder både Secure Key, Intel SGX och OS Guard för ökad säkerhet. 

Vi får åtta gigabyte DDR4-RAM i ett tvåkanalsutförande. Modellen kan utrustas med upp till 32 gigabyte men tyvärr är den maximala frekvensen 2 400 megahertz vilket delvis påverkar grafikdelen som är långsammare jämfört med den i senaste generationens Intel-processorer. 

Saknar tyvärr Wi-Fi 6

På lagringsfronten får vi en 128 gigabytes NVMe-baserad SSD vilket för en relativt låg extrakostnad kan uppgraderas till 512 gigabyte. Som trådlös anslutning hittar vi Intels AC 9560-krets med Bluetooth 5. Detta är en av de bättre lösningarna för Wi-Fi 5, men den når så klart inte fram till samma prestanda som senaste Wi-Fi 6. 

Enheten har stöd för mobilt WWAN-kort men vår modell kommer inte utrustad med detta. Även på batterisidan finns en del varianter att välja mellan. Vår datorn har ett trecells 43 wattimmars batteri vilket ger oss strax under 7,5 timmars användning. 

Modellen stöder snabbladdning som ger oss 80 procents laddning på en timme, så vi har inga problem att klara en full dag med kortare laddtillfällen. Ett klart plus måste vi ge till Dell för hanteringen av enhetens värmeutveckling, för vi kan utan problem maxbelasta datorn samtidigt som vi kör en snabbladdning utan att den vare sig känns för varm för att jobba med i knät eller att processorn får strypt prestanda.

Anslutningar till det mesta

Vi fortsätter med utsidan och kommer till datorns fysiska anslutningar. På höger sida finner vi en mSD-plats som håller godkänd prestanda utan att glänsa något extra. Här finns även ett uttag för ett mSIM-kort men denna del är alltså inte aktiv i vår modell. 

Vidare finns dubbla USB-A-portar följt av en HDMI-port och en fullstor RJ45-anslutning som delvis viks ner när den ska användas. På vänster sida hittar vi strömanslutningen, en USB-C Gen 2-port med stöd för strömförsörjning och användande av Displayport. Denna port är perfekt att använda när en extern docka ska anslutas. Sidan avslutas med ytterligare en USB-A-port vilket ger oss en bred uppsättning av anslutningar. 

Bra skärm utan pekstöd

Vi går så över till skärmen som är en modell på 14 tum med tunna sidokanter och en lite kraftigare övre ram. Skärmen har en högsta upplösning på 1 920 x 1 080 pixel och har en effektiv antireflexbehandling vilket gör att den kan användas i direkt solljus utan att detta stör.

Tyvärr har vår modell inte pekstöd, men även detta kan läggas till från start till en låg kostnad. Skärmen har en god kontrast och färghanteringen är bra även om färgerna tenderar att bli lite dova med en hög grön ton. Detta är dock inget som stör direkt utan märks främst när våra testenheter står intill varandra. 

I skärmens övre mitt finner vi en integrerad kamera som är en av testets bättre med tydlig och klar bild även vid sämre ljusförhållanden. Till denna får vi en bra mikrofonlösning och fullt godkända högtalare. Tillsammans skapar detta en perfekt grund för digitala möten eller samtal med vänner och bekanta. Högtalarna räcker även långt för olika former av underhållning, i varje fall när vi har relativt tyst omkring oss då ljudbilden är tämligen komplett men lite för svag. 

Vi avslutar med tangentbordet som är bakgrundsupplyst och ger ett tåligt intryck. Däremot ger det inte samma skrivkänsla som vi är vana vid från Dells övriga bärbara sortiment. 

Pekplattan är i normal klass och har en hög precision.

Dell Latitude 5400 Chromebook Enterprise
4 / 6 Betyg
8 770 krPris
För
Går att skräddarsy i mängder av konfigurationer, stabil drift, bra värmehantering, gott om portar, snabbladdning.
Emot
Inte senaste Wi-Fi-standarden, ingen touch, inte bästa batteritiden, lite dov skärm.
Rekommenderas till
Dell presenterar en stabil enhet som passar i de flesta sammanhang men som framför allt lämpar sig för företag med krav på högsta stabilitet.

Specifikationer Dell Latitude 5400 Chromebook Enterprise

 • Tillverkare: Dell, www.dell.com
 • Cirkapris: 8 769 kr inkl. moms
 • Skärm: 14 tum, 1 920 x 1 080 pixel
 • CPU: Intel i5-8265U
 • RAM: 8 GB
 • Lagring: 128 GB SSD
 • Batteritid: 7,5 timmar
 • Mått: 323 x 216 x 19,6 mm
 • Vikt: 1,47 kg
 • Wi-Fi: AC
 • Anslutningar: mSD + 3,5 mm + 3 st USB-A + HDMI + RJ45 + USB-C
Tillbaka
Nästa
Föregående artikelProgramtips: Bullzip PDF Printer
Nästa artikelTest: PNY XLR8 Epic-X RGB RTX3070
Hårdvaruexpert med djupt IT-kunnande inom en mängd områden som tidningen täcker. Arbetar sedan årsskiftet som huvudredaktör och affärsutvecklare.

Skriv ett svar

Skriv din kommentar
Ange ditt namn här