Med ett allt bredare ekosystem fortsätter Chrome OS att plocka marknadsandelar från bärbara datorer med Windows eller Mac OS. Men kan en liten, enkel och förhållandevis billig chromebook verkligen ersätta en traditionell laptop? Ja, åtminstone för väldigt många.

AV PATRIK WAHLQVIST

Tillbaka
Nästa

Acer Chromebook CB314

Acer Chromebook CB314
Chromebook CB314 från Acer är en allt för begränsad enhet som inte kommer att vara lika gångbar framöver.

Först ut i detta jämförande test hittar vi en enhet från Acer kallad Chromebook CB314. Detta är en mer klassik enhet där fokus ligger på stabilitet och lång drift framför slimmande former och hög prestanda. Det ger i sin tur ett lägre ingångspris.

Modellen är stilrent silverfärgad och baseras på en skärm på 14 tum. Enheten mäter 32,5 x 23,1 x 2 centimeter och väger 1,7 kilo vilket innebär att den befinner sig i det tyngre segmentet. Det är inte helt optimalt, speciellt med tanke på att den  interna bestyckningen inte är den mest kraftfulla. Däremot är CB314 extremt stabil i sin konstruktion vilket gör att vi aldrig behöver vara oroliga när vi snabbt behöver kasta ner datorn i väskan när vi är på språng. 

Godkänd skärm

Vi börjar med att titta på skärmen som består av en IPS-panel med en högsta upplösning på 1 920 x 1 080 pixel. Denna är omgiven av tunna ramar längs sidorna, en kraftigare ram i botten och en mittemellan-variant i överkanten. Med lite god vilja hade Acer antagligen kunnat klämma in en 15-tummare i samma format. I mitten på den övre ramen sitter en webbkamera som gör ett fullgott arbete för enklare videokonferenser utan att glänsa något extra. 

ANNONS: Se aktuellt pris på Webhallen

Trots en maximal ljusstyrka på bara 220 nits upplevs skärmen i CB314 förvånansvärt ljusstark. Den har en bra färgåtergivning både när vi ser på film eller jobbar i olika typer av appar. Ska vi vara lite petiga är modellen aningen dov i färgerna vilket delvis är en bidragande anledning till en klart godkänd batteritid på strax över 11,5 timmar. Även batteriet i sig är så klart en stor del i detta och på denna modell har Acer lyckats med att använda ett fyracellsbatteri på 48 wattimmar, vilket brukar vara en bra grund för en lång livslängd. Ett plus här även för enhetens relativt snabba laddning som sker via den ena Typ-C-porten och ger oss en fulladdad enhet på under två timmar. 

Suger åt sig fingeravtryck

Chassit är som nämnts mycket stabilt med ett bra grepp. Tyvärr täcks dess yttre snabbt av fingeravtryck vilket inte är lika snyggt. Vi saknar även möjligheten att vika upp den övre delen baserat på hur vi håller datorn i vårt knä eller annat sätt. Tittar vi till anslutningarna sitter samtliga av dessa på tangentbordsdelen. Här hittar vi, jämnt fördelat över kortsidorna, dubbla USB Typ-C-portar och dubbla USB Typ-A-anslutningar. Här finns även en mSD-plats som håller riktigt bra prestanda och som utan problem kan användas för att utöka lagringskapaciteten eller som en backupenhet.

Vi får även ett 3,5 millimeters kombo-uttag och detta är nog tur då det integrerade ljudet är riktigt klent och helt saknar det omfång vi vill ha i en bärbar dator – även i en billigare modell som denna. Tyvärr får vi vare sig skärm- eller RJ45-anslutning, trots att det finns utrymme för det.

Klenare insida

Vi går vidare till insidan där modellen baseras på en Intel Celeron N4020-processor. Detta är en tvåkärnig processor som körs i mellan 1,1 och 2,8 gigahertz vid en låg TDP, thermal design power, på sex watt och en integrerad grafik i form av Intel HD Graphics 600 som körs i mellan 200 och 650 megahertz. Processorn lanserades i slutet av 2019 och har en litografi på 14 nanometer, men dess positiva egenskaper äts snabbt upp av att den allt för ofta blir för klen för alla former av mer krävande multitasking. 

Till processorn får vi fyra gigabyte RAM och 32 gigabyte eMMC vilket även detta ligger på ett absolut minimum vad vi tycker är lämpligt i en nyare Chromebook. På insidan finns en integrerad Wi-Fi 5-lösning som fungerar helt okej utan att ge något extra. Enheten saknar både möjlighet till SIM-kort och E-SIM vilket varit ett trevligt komplement.

CB314 har ett riktigt bra tangentbord

Till den positiva sidan hör modellens tangentbord som ger ett klart bra gensvar när vi jobbar och som har riktigt bra avlastning vid tryck. Detta ger oss möjlighet till både snabbt och precist skrivande vilket borde tilltala bland annat studenter. Samma sak gäller pekplattan som både är snabb och har ett precist gensvar och som är lätt att arbeta med gester på. Det vi däremot saknar här är någon form av fingeravtrycksläsare för en högre säkerhet. 

Vad räcker då denna typ av modell till? Primärt skulle vi säga att detta är en perfekt dator för den som vill kunna utföra enklare skrivande eller jobba med webbaserade program vilket ofta är fallet i dagens grundskolor. När det kommer till mer krävande uppgifter eller då vi regelbundet behöver växla mellan olika appar och funktioner är den allt för klen.

Acer Chromebook CB314
3 / 6 Betyg
3 290 krPris
För
Bra skärm, stabil modell med bra batteritid, behagligt tangentbord, flera USB-portar.
Emot
Ingen HDMI, klen prestanda, i minsta laget med lagring, dåligt integrerat ljud.
Rekommenderas till
Acers lösning är ett godkänt val för dig som söker en enklare enhet för surfande och ordbehandling eller likande.

Specifikationer Acer Chromebook CB314

 • Tillverkare: Acer, www.acer.se
 • Cirkapris: 3 290 kr inkl. moms
 • ANNONS: Se aktuellt pris på Webhallen
 • Skärm: 14 tum, 1 920 x 1 080 pixel
 • CPU: Intel N4020
 • RAM: 4 GB
 • Lagring: 32 GB eMMC
 • Batteritid: 11,5 timmar
 • Mått: 325,4 x 232 x 19,7 mm
 • Vikt: 1,7 kg
 • Wi-Fi: AC
 • Anslutningar: 2 st USB-C + 2 st USB-A + mSD + 3,5 mm
Tillbaka
Nästa
Föregående artikelProgramtips: Bullzip PDF Printer
Nästa artikelTest: PNY XLR8 Epic-X RGB RTX3070
Hårdvaruexpert med djupt IT-kunnande inom en mängd områden som tidningen täcker. Arbetar sedan årsskiftet som huvudredaktör och affärsutvecklare.

Skriv ett svar

Skriv din kommentar
Ange ditt namn här