Med ett allt bredare ekosystem fortsätter Chrome OS att plocka marknadsandelar från bärbara datorer med Windows eller Mac OS. Men kan en liten, enkel och förhållandevis billig chromebook verkligen ersätta en traditionell laptop? Ja, åtminstone för väldigt många.

AV PATRIK WAHLQVIST

Tillbaka
Nästa

Trevliga högtalare

Asusdatorn levererar dessutom testets bästa ljud som både ger oss en tydlig bas och klara höga toner som bibehåller sin klang även vid högre volym. Ljudet är till och med så bra att vi utan att känna att vi blir lidande kan nöja oss med att använda högtalarna som ensam lösning vid filmtittande eller spelande, vilket sällan händer på denna typ av enhet. Vi får även en fullt godkänd kamera och tydlig mikrofonupptagning vilket gör enheten till en perfekt stomme för alla former av livekonferenser eller andra digitala möten.  

Balanserad, hög, rå kraft

Vi fortsätter med enhetens insida där vi stöter på tionde generationens Intel Core i5 10210U-processor som är lite av en ”sweet spot” för chromebooks. Modellen har fyra kärnor och åtta trådar vilka körs mellan 1,6 och höga 4,2 gigahertz vid en TDP på 15 watt. Tack vare mycket effektiv kylning presterar denna processor otroligt bra även under lång, tung belastning. Intels UHD-grafik har en dynamisk maxfrekvens på 1,1 gigahertz som tack vare det snabba (delade) minnet räcker till mer än bara standardiserat kontorsarbete. Totalt har vår testenhet åtta gigabyte RAM, det hade varit intressant att se datorn laddad med än mer som ett alternativ. Den integrerade SSD:n rymmer 256 gigabyte vilket tillsammans gör detta till testets snabbaste och mest effektiva enhet. 

En minst lika viktig del som prestandan i sig är möjligheten att balansera denna mot batteri-utnyttjande, och detta lyckas Asus med till fullo. Under våra tester får vi ut dryga 10,5 timmar på en laddning vilket kan ökas på med ett par timmar vid mer moderat användning. Men batteritiden kan även kapas med timmar när vi maxbelastar datorn.

Stabil och snabb nätverksanslutning

Asus chromebook har stöd för Wi-Fi 6 och Bluetooth 5 vilka båda erbjuder en stabil anslutning med hög prestanda. Datorn är försedd med dubbla USB-C-portar med stöd för laddning och skärm. Tyvärr finns här ingen HDMI eller några Typ-A-portar vilket är synd. Vi får däremot en riktigt snabb mSD-kortläsare och ett 3,5 millimeters kombojack. 

Trots ett högt pris är detta definitivt en enhet värd att investera i då vi med Googles resurssnåla operativsystem verkligen får extremt hög prestanda sett till hårdvaran. Detta är helt klart en modell vi kommer att ha nytta av under många år framöver.

Asus Chromebook Flip C436FA
5 / 6 Betyg
10 990 krPris
För
Mycket hög prestanda, gott om lagring, riktigt bra skärm, snygg design, liten och behändig, riktigt bra ljud, fingeravtrycksläsare.
Emot
Bara Typ-C-portar vilket är ett klart minus, lite dyr, vi hade gärna sett en högre skärmupplösning.
Rekommenderas till
Asus tar riktig laptopprestanda till chromebook-segmentet på bästa sätt med en modell för alla ändamål och användare.

Specifikationer Asus Chromebook Flip C436FA

 • Tillverkare: Asus, www.asus.com
 • Cirkapris: 10 990 kr inkl. moms
 • Skärm: 14 tum, 1 920 x 1 080 pixel
 • CPU: Intel Core i5-10210U
 • RAM: 8 GB
 • Lagring: 256 GB SSD
 • Batteritid: 10,5 timmar
 • Mått: 319,5 x 205,3 x 13,7 mm
 • Vikt: 1, 14 kg
 • Wi-Fi: AX
 • Anslutningar: 2 st Typ-C + mSD-läsare + 3,5 mm
Tillbaka
Nästa
Föregående artikelProgramtips: Bullzip PDF Printer
Nästa artikelTest: PNY XLR8 Epic-X RGB RTX3070
Hårdvaruexpert med djupt IT-kunnande inom en mängd områden som tidningen täcker. Arbetar sedan årsskiftet som huvudredaktör och affärsutvecklare.

Skriv ett svar

Skriv din kommentar
Ange ditt namn här