Med ett allt bredare ekosystem fortsätter Chrome OS att plocka marknadsandelar från bärbara datorer med Windows eller Mac OS. Men kan en liten, enkel och förhållandevis billig chromebook verkligen ersätta en traditionell laptop? Ja, åtminstone för väldigt många.

AV PATRIK WAHLQVIST

Tillbaka
Nästa

Lenovo Ideapad Flex 5 Chromebook

Lenovo Ideapad Flex 5 Chromebook
Ideapad Flex 5 är en flexibel, prisvärd modell som med mindre justeringar kunnat vara en fullträff.

Lenovo fortsätter trenden med roterbara skärmar med nya Ipeapad Flex 5. Modellen går alltså att använda både som en traditionell bärbar dator, en platta eller i olika former av presentationslägen. 

Flex 5 tillhör testets lättaste och mest kompakta enheter med ett mått på 288 x 202 x 16,7 millimeter och en låg vikt på 1,35 kilo. Vi ska direkt säga att datorn är så pass ny att den saknade svenskt pris vid test-tillfället, därför är omdömet baserat på den amerikanska prissättningen. 

Uppgraderad eMMC

Vi börjar med att titta på enhetens hårdvarukonfiguration. Basen ligger i tionde generationens Core i3-10110U-processor. Detta är en tvåkärnig HT-modell som körs i mellan 2,1 och 4,1 gigahertz vid en TDP på 15 watt. Processorn har även Intels UHD-grafik som jobbar med en högsta dynamisk frekvens på en gigahertz och som delar grafikminne med övriga systemet. 

Detta gör att vi tycker det är lite synd att Lenovo valt att dels stanna vid fyra gigabyte RAM dels att bara använda DDR4@2 666 då processorn klarar LPDDR4@2 933. Minnet är dessutom fäst på moderkortet så det går inte att uppgradera. Till detta får vi även 64 gigabyte eMMC av den uppgraderade standarden 5.1 vilket jämfört med version 5 har en ökad skrivprestanda på upp till 125 megabyte per sekund. Det är ett lyft men ligger fortfarande klart under en traditionell SSD eller PCIe-baserad M.2-modell. Och trots att vi förstår tanken med att hålla kostnaden nere kan vi tycka att det är en lite dumsnål besparing (som vi även ser hos många andra tillverkare). Skulle lagringen inte räcka till, vilket 64 gigabyte sällan gör, har enheten en snabb mSD-kortläsare och vi får även tillgång till dubbla USB-C-portar och en USB-A-port. Tyvärr är dessa bara av Gen 1-standarden som inte når samma prestanda som nyare varianter. 

Bäst trådlös prestanda tillsammans med Asus

Ideapad Flex 5 har däremot stöd för senaste Wi-Fi 6 AX201 i kombination med Bluetooth version 5. Lösningen är riktigt bra och vi får en omedelbar anslutning och perfekt växling mellan accesspunkter och band. Tillsammans med Asus modell erbjuder Lenovo den bästa trådlösa prestandan, tyvärr saknar enheten någon form av mobil anslutning vilket varit önskvärt.

Vi fortsätter med ljudet som kommer från dubbla högtalare på två watt och som är klart godkänt med en ren och tydlig ljudbild som håller samma nivå oavsett volym. Vi saknar dock lite tryck i basen.

Tillsammans med enhetens HD-kamera (som även den ligger något över medel i bildkvalitet) och de integrerade dubbla mikrofonerna är det här ett riktigt bra val för alla former av digitala möten eller samtal. Framför allt vill vi lyfta fram den rena ljudupptagningen som skiljer på störande omgivningsljud och fångar rösten på bästa sätt. Det senare är ett även ett klart plus när vi använder Googles assistent på lite avstånd.

Ideapad Flex 5 har en smidig pekskärm

Vi är så framme vid skärmen som är en FHD IPS-modell på 13,3 tum, som har en mycket bra tryckkänslig yta som utan tvekan är en av de bättre i detta test. Vi kan med enkelhet jobba med både fingrar och penna med hög precision och omedelbar respons vilket framför allt var användbart när vi skrev anteckningar på skärmen i plattläge och när vi redigerade bilder. 

Skärmen har en bra kontrasthantering och färgerna är levande och fylliga med en naturlig färgåtergivning som bitvis kan upplevas ha lite väl klara gröna toner. Men trots att vi inte har några Adobe RGB-värden är upplevelsen att skärmen presterar riktigt bra vid alla former av bild- och filmarbete. Detta hade troligen blivit än trevligare med en mer komplett hårdvarugrund. 

Tangentdelen är behagligt bakgrundsupplyst för arbete under sämre ljusförhållanden

Vi tar ett kliv ner till enhetens tangentbord som har ett integrerat skydd mot spill och väta vilket är klart tacksamt på modeller som ska kunna användas i alla sammanhang. Tangentdelen är behagligt bakgrundsupplyst för arbete under sämre ljusförhållanden och dessutom perfekt nedsänkt för att ge en bra slaglängd och skrivkänsla. 

Pekplattan har stöd för alla former av gester och har en bra precision vid bland annat zoomning.

För att avrunda tittar vi på datorns konstruktion som har en ovandel i aluminium och en underdel i PC/ABS-material vilket gör enheten både lätt och stryktåligt samtidigt som vi får en bra värmeavledning. Den senare kunde dock varit lite effektivare då modellen trots en låg frekvens blir aningen varm när vi har den i knät.

Lenovo Ideapad Flex 5 Chromebook
4 / 6 Betyg
4 995 krPris
För
Mycket bra tangentbord, bra trådlös lösning, snabb mSD-läsare, bra ljud och kamerakombination, bra skärm.
Emot
Modellen borde utrustats med en äkta SSD, mer minne hade varit ett plus för multitasking, ingen SIM-lösning.
Rekommenderas till
Lenovo presenterar en, som det verkar, prisvärd chromebook som med mindre justeringar kunde varit en fullträff.

Specifikationer Lenovo Ideapad Flex 5 Chromebook

 • Tillverkare: Lenovo, www.lenovo.com
 • Cirkapris: 4 995 kr inkl. moms
 • Skärm: 13,3 tum, 1 920 x 1 080 pixel
 • CPU: Intel i3-10110U
 • RAM: 4 GB
 • Lagring: 64 GB eMMC
 • Batteritid: 9 timmar
 • Mått: 310 x 212,5 x 17,9 mm
 • Vikt: 1,35 kg
 • Wi-Fi: AX
 • Anslutningar: 2 st USB-C + 1 st USB-A + mSD + 3,5 mm
Tillbaka
Nästa
Föregående artikelProgramtips: Bullzip PDF Printer
Nästa artikelTest: PNY XLR8 Epic-X RGB RTX3070
Hårdvaruexpert med djupt IT-kunnande inom en mängd områden som tidningen täcker. Arbetar sedan årsskiftet som huvudredaktör och affärsutvecklare.

Skriv ett svar

Skriv din kommentar
Ange ditt namn här