Med ett allt bredare ekosystem fortsätter Chrome OS att plocka marknadsandelar från bärbara datorer med Windows eller Mac OS. Men kan en liten, enkel och förhållandevis billig chromebook verkligen ersätta en traditionell laptop? Ja, åtminstone för väldigt många.

AV PATRIK WAHLQVIST

Tillbaka
Nästa

HP Chromebook X360 14 G1

HP Chromebook X360 14 G1
HP:s modell är en mellanklassare som varken imponerar eller gör oss besvikna.

Nästa modell kommer från HP och heter Chomebook X360 14 G1. Även detta är en chromebook som finns i flera olika hårdvarukonfigurationer, så det kan vara värt att kika närmare på de olika alternativen om du finner att detta är rätt lösning för dig. 

HP:s chromebook finns som enterprisemodell, men i vårt fall testar vi enheten med vanliga Chrome OS. 

HP har valt att satsa på en robust 14-tumsmodell som mäter 325,5 x 227 x 16 millimeter och väger 1,6 kilo. Enheten har en silvergrå finish med mjuka hörn och är lätt att greppa. Den står stabilt på alla underlag tack vare längsgående gummerade fötter. Modellen känns även klart stryktålig, det återspeglas i att den uppfyller kraven för MIL-STD-810G. 

Som produktnamnet antyder går skärmen att rotera 360 grader och tack vare detta kan vi använda datorn som både laptop, platta eller vinklad för olika former av visning. 

Matt bild

Vi lyfter på locket och börjar titta på skärmen. HP har gjort ett godkänt arbete med att använda tunna ramar för att maximera bildytan. I den övre ramens mitt finns en enklare webbkamera med 720p-upplösning som trots en lite kornig bild fungerar bättre än väntat i svagt ljus, vilket är ett plus när vi jobbar på kvällen. Skärmen är en WLED-bakgrundsbelyst IPS-baserad 14-tummare med en högsta upplösning på 1 920 x 1 080 pixel med en ljusstyrka på 220 cd/m². 

ANNONS: Köp din HP-chromebook på Netonnet

Skärmen har en integrerad pekfunktion som är riktigt bra med snabb respons och hög precision. Vi upplever även att den har en bra hantering av kontrast och en bra optimering av ljusstyrkan när vi växlar mellan olika miljöer. Däremot lämnar enhetens färghantering en hel del i övrigt att önska. Bilderna blir dova och matta, nästan som att vi ställt ner alla inställningar i ett lågenergi-läge. Detta gör att det blir jobbigt att sitta för länge vid datorn och ska vi vara riktigt kritiska känns skärmen snudd på deprimerande i vissa lägen.  

X360 14 G1 har bra B&O-högtalare

Vi tar ett litet kliv ner och precis i enhetens vinkel finner vi en långsmal högtalare som, precis som vanligt när det gäller HP, är utvecklad av B&O. Vi har tidigare tittat på HP:s G5-modell där vi kände att ljudet var en begräsning för modellen, men så är det inte här utan ljudbilden är ren och tydlig och ger en riktigt bra rymdkänsla. Basen är lite klen om än tydlig. 

Vi tycker att lösningen, tillsammans med kameran är klockren för alla former av digitala möten eller samtal där de dubbla mikrofonerna och brus- och ekoreduktion ger oss exceptionellt tydliga konversationer, men lösningen fungerar även bra till spel och film. 

Felbalanserad hårdvara

Modellen drivs av en Intel Core i3-8130U-processor. Detta är en tvåkärnig HT-processor som jobbar över ett frekvensspann på 2,2 till 3,4 gigahertz vid en TDP på 15 Watt.  Processorn kommer med Intels HD620-
grafik som delar minne med det övriga systemet. Därför är det tacksamt att vi får åtta gigabyte RAM från start, även om vi gärna sett den maximala konfigurationen med 16 gigabyte. Som lagring finns 64 gigabyte eMMC-minne vilket känns klart snålt med tanke på enhetens prisbild och val av processor. 

Vi får visserligen en mSD-kortplats, men den har inte samma prestanda som övriga modeller i testet vilket delvis begränsar dess funktionalitet som extra lagringsplats. Modellen har dubbla USB-C-portar och en USB-A-anslutning men då samtliga är av Gen 1-typ blir inte heller denna lösning optimal som extra lagring. 

Kan inte anslutas till en extern skärm

Vi saknar även möjlighet att ansluta externa skärmar via HDMI eller använda en fast nätverksanslutning. HP har istället valt att förlita sig på Intels AC7265-nätverk med Bluetooth 4.2 vilket är ett av de bättre integrerade trådlösa chippen med en snabb anslutning och stabil överföring. Vi hade dock gärna sett någon form av SIM-lösning. 

Tyvärr är prislappen för hög för att vi ska känna att HP:s dator är ett konkret alternativ

Vi avslutar med två av de bästa delarna med HP:s modell – tangentbordet och HP Classroom Manager. Det förstnämnda är spilltåligt men framför allt har det en behaglig bakgrundsbelysning som underlättar vid arbete under sena kvällar. Tangentbordet är dessutom riktigt behagligt att arbeta på med snabb och perfekt respons. Den andra delen är alltså HP Classroom Manager, en lösning som gör att vi både kan övervaka och delvis fjärrstyra enheten. Det kan vara av intresse både i ett klassrum och hemma eller varför inte på kontoret. Tyvärr är prislappen för hög för att vi ska känna att HP:s dator är ett konkret alternativ.

HP Chromebook X360 14 G1
3 / 6 Betyg
8 799 krPris
För
Bra tangentbord, tålig konstruktion, smart mjukvara, bra kamera och mikrofon, bra ljud.
Emot
Lite märklig konfiguration, skärmen är allt för dov.
Rekommenderas till
Detta är en smart lösning för klassrum eller miljöer där vi vill ha kontroll över användningen. Men priset är högt.

Specifikationer HP Chromebook X360 14 G1

 • Tillverkare: HP, www.hp.com
 • Cirkapris: 8 799 kr inkl. moms
 • ANNONS: Köp din HP-chromebook på Netonnet
 • Skärm: 14 tum, 1 920 x 1 080 pixel
 • CPU: Intel i3-8130U
 • RAM: 8 GB
 • Lagring: 64 GB eMMC
 • Batteritid: 9 timmar
 • Mått: 325,5 x 227 x 16 mm
 • Vikt: 1,61 kg
 • Wi-Fi: AC
 • Anslutningar: 2 st USB-C + 1 st USB-A + mSD + 3,5 mm
Tillbaka
Nästa
Föregående artikelProgramtips: Bullzip PDF Printer
Nästa artikelTest: PNY XLR8 Epic-X RGB RTX3070
Hårdvaruexpert med djupt IT-kunnande inom en mängd områden som tidningen täcker. Arbetar sedan årsskiftet som huvudredaktör och affärsutvecklare.

Skriv ett svar

Skriv din kommentar
Ange ditt namn här