Med ett allt bredare ekosystem fortsätter Chrome OS att plocka marknadsandelar från bärbara datorer med Windows eller Mac OS. Men kan en liten, enkel och förhållandevis billig chromebook verkligen ersätta en traditionell laptop? Ja, åtminstone för väldigt många.

AV PATRIK WAHLQVIST

Tillbaka
Nästa

Acer Chromebook Spin 713

Acer Chromebook Spin 713
Spin 713 är en mycket trevlig modell med en underbar skärm och bra prestanda för mer än bara enklare skoluppgifter.

Även nästa modell kommer från Acer, men Chromebook Spin 713 är en betydligt modernare dator som verkligen lyfter den totala känslan flera nivåer. 

Den kanske mest påtagliga skillnaden jämfört med CB314 är att skärmen på denna modell, lite som namnet antyder, går att rotera 360 grader. Det gör att den både fungerar som en traditionell bärbar dator, en datorplatta eller som en vikt presentationsenhet vilket öppnar upp helt nya möjligheter. 

Vad som gör det hela ännu bättre är att Acer, trots att Spin 713 har betydligt kraftfullare bestyckning, lyckats kapa vikten till 1,4 kilo, vilket gör den märkbart lättare att bära med sig. 

Imponerande skärm

Trots en lägre vikt har Spin 713 en mycket gedigen konstruktion med ett stilrent metallchassi som förstärkts på utsatta platser utan att den blir klumpig. Datorn mäter 300,6 x 235 x 16,8 millimeter och är hållbar enligt MIL-STD-810G-klassningen, så vi behöver inte vara speciellt oroliga för att enheten ska gå sönder.

Nästa stora del som direkt skiljer denna modell jämfört med testets första enhet är skärmen. När vi öppnar locket möts vi av tunna, mer symmetriska ramar runt en skärmyta på 13,5 tum. 

ANNONS: Se aktuellt pris på Webhallen

Skärmen har dessutom utrustats med senaste Corning Gorilla-glas vilket skyddar den mot repor och sprickor vid de tillfällen vi är lite oförsiktiga. Upplösningen ligger på 2 256 x 1 504 pixel och tillsammans med IPS-panelen ger det en ljusstark upplevelse på 415 cd/m² med klara och tydliga färger och en mycket bra kontrasthantering som passar utmärkt till alla former av arbete och underhållning. 

Skärmen är dock inte helt optimal för mer korrekt bild- eller filmbearbetning, men detta är inte heller dess ändamål. Däremot erbjuder den ett bra pekstöd som fungerar perfekt när du använder fingrar eller penna. 

I ramens övre kant finns en integrerad kamera som ger en tydlig bild. Även i lite sämre ljusförhållanden lyckas med att inte upplevas för pixlig. 

Trista högtalare men bra mickar

Som komplement till kameran finns dubbla mikrofoner som gör ett riktigt bra jobb med att fånga upp korrekt ljud för tydliga konversationer. Enheten har enklare högtalare som ger ett rent om än väldigt klent ljud. Detta räcker dock gott och väl när vi sitter hemma i ett tyst rum, men i andra fall rekommenderas helt klart att ett headset används. Du kan antingen välja att ansluta det via enhetens 3,5 millimeters kombouttag eller använda blåtand av version 5. 

När vi så pratar trådlöst kommer enheten även med senaste Wi-Fi 6-standarden baserat på Intel AX201 via ett M.2-kort. Täckningen är riktigt bra och vi får omedelbar anslutning till och växling mellan olika accesspunkter. Tyvärr sakar modellen stöd för vanligt SIM-kort och E-SIM, vilket hade gjort anslutningssidan komplett. 

Bra hårdvarubas i Spin 713

Vi går över till insidan där vi möter Intels 10:e generationens Core i3 10110U-processor vilket är en tvåkärnig HT-modell som körs mellan 2,1 och 4,1 gigahertz vid en TDP på 15 watt. Processorn kommer även med Intels senaste UHD-grafik som körs i en frekvens på upp till en gigahertz. Till detta får vi åtta gigabyte DDR4-minne som nyttjar dubbla kanaler för bästa prestanda. Dessutom finns här en 128 gigabytes SSD vilket ger enheten en hög prestanda och enkelt klarar även mer krävande multitasking och tyngre appar med en hög hastighet. 

Acer Spin 713 har även ett mycket trevligt, bakgrundsupplyst tangentbord med en bra nedslagskänsla och en hög precision vid snabbt arbete. Under tangentbordet finns en pekplatta som även den är lättanvänd med hög precision. Den är dock lite väl känslig då vi ofta får musflyttningar när vi sitter och skriver, vilket är störande. 

På anslutningssidan har Acers enhet en USB-A-port och dubbla USB-C-portar vilka även stöder Displayport. 

Funkar med tre skärmar

Vi får även en separat HDMI-port vilket gör att vi kan använda tre skärmar samtidigt. Enheten har ett litiumbatteri på 48 wattimmar vilket i standardutförande ger oss cirka 8,5 timmars drift, något som snabbt kan minska om vi maximerar Wi-Fi-användningen. 

Vi hade gärna sett någon form av integrerad säkerhetslösning som exempelvis en fingeravtrycksläsare. Dessutom skulle någon form av de senare snabbladdningsteknikerna suttit fint, för att på minimal tid kunna få ytterligare ett par timmars drift.

Acer Chromebook Spin 713
5 / 6 Betyg
8 990 krPris
För
Mycket bra skärm, gott om internminne, gott om anslutningar, tålig konstruktion, behaglig skrivkänsla förvånansvärt bra ljud, snabbt Wi-Fi.
Emot
Vi saknar en fingeravtrycksläsare och möjlighet till E-SIM.
Rekommenderas till
Detta är en snudd på komplett Chromebook som bör passa alla typer av användare.

Specifikationer Acer Chromebook Spin 713

 • Tillverkare: Acer, www.acer.se
 • Cirkapris: 8 990 kr inkl. moms
 • ANNONS: Se aktuellt pris på Webhallen
 • Skärm: 13,5 tum, 2 256 x 1 504 pixel
 • CPU: Intel i3-10110U
 • RAM: 8 GB
 • Lagring: 128 GB SSD
 • Batteritid: 8,5 timmar
 • Mått: 300,6 x 235 x 16,8 mm
 • Vikt: 1,37 kg
 • Wi-Fi: AX
 • Anslutningar: 1 st USB 3-A + 2 st Typ-C + 3,5 mm + HDMI
Tillbaka
Nästa
Föregående artikelProgramtips: Bullzip PDF Printer
Nästa artikelTest: PNY XLR8 Epic-X RGB RTX3070
Hårdvaruexpert med djupt IT-kunnande inom en mängd områden som tidningen täcker. Arbetar sedan årsskiftet som huvudredaktör och affärsutvecklare.

Skriv ett svar

Skriv din kommentar
Ange ditt namn här