Vad som påstås vara en läckt lanseringsplan avslöjar bland annat när Intel tänker lansera Intel Core 13000 Raptor Lake.

Det händer mycket på processormarknaden för tillfället. AMD har precis presenterat sina nya processorer i Ryzen 7000-serien, men nu presenterar en läcka vad som påstås vara lanseringsplanerna för Intels kommande processorgeneration – Core 13000-serien med kodnamnet ”Raptor Lake”.

Enligt informationen kommer Intel att presentera de nya processorerna vid ett evenemang den 28 september, och i samband med det evenemanget har man även för avsikt att öppna upp för förhandsbokningar av flaggskeppsmodellen Core i9-13900K. Förhandsbokningarna för Core i7-13700K och Core i5-13600K påstås inledas 10 oktober, medan den skarpa lanseringen sägs bli 20 oktober.

Övriga processorer i serien nämns inte, men om Intel gör som man brukar göra – och som man gjorde med 12000-serien – lär dessa presenteras någon gång tidigt 2023.

Eftersom processorerna ännu inte har presenterats handlar mycket om informationen om rykten och läckor, men Raptor Lake påstås bygga på en uppdaterad variant av prestandakärnan ”Golden Cove” som bland annat ska ha fått större L2-cache och högre klockfrekvenser. Flaggskeppet Core i9-13900K påstås komma med 24 stycken kärnor, och åtta en dessa ska vara an en högpresterande variant medan övriga 16 kärnor ska bestå av mer energieffektiva ”Gracemont”-kärnor.

Skriv ett svar

Skriv din kommentar
Ange ditt namn här