Asus ROG Strix Z690-I Gaming WIFI
6 / 6 Betyg
4 490 krPris
För
Magiskt bra mITX-moderkort med så gott som allt vi kan önska på ett fullstort ATX-kort. Smart design på höjden, mycket bra ljud, grymt med dubbla TB 4, bra kylning, lättarbetat, imponerade stabilitet med tanke på en aning begränsad strömfaslösning (jämfört med ATX/EATX-kort). Stabilt Wi-Fi, underbara program.
Emot
Det hade varit trevligt med en tiogigport, antalet minnesbanker kan vara en begränsning som arbetsstation.
Rekommenderas till
Vill du bygga en kompakt gamingrigg med full kraft är detta ett av de absolut bästa moderkort som finns tillgängligt i skrivande stund.

Här är ett fullproppat mITX-moderkort laddat med fler funktioner än många ATX-kort. Asus ROG Strix Z690-I Gaming WIFI är en riktig fullträff.

toppklass

Att Asus kan göra imponerade moderkort råder nog knappats någon tvekan om, och när det gäller det mindre formatet mITX skulle vi till och med vilja sträcka oss så långt som att säga att de står i ensamt majestät på toppen. Framför allt när det kommer till toppmodellerna som verkligen är något utöver det vanliga. Vi har denna gång tittat närmare på Asus gamingfokuserade moderkort i form av ROG Strix Z690-I Gaming WiFi, ett kort som är uppföljare till det vi använt i gamingriggen, fram tills nu.

Byggt på höjden

Som med alla m-ITX kort begränsas ytan av det minimala formatet på 17 x 17 centimeter. För att ändå kunna packa kortet med så mycket funktioner som möjligt har Asus efterliknat tekniken som används till dagens minnesceller, genom att fortsätta bygga på höjden och  kombinera olika funktioner på vad som kan ses som olika våningar.

Den första av dessa lösningar känner vi igen från tidigare modeller, och det är lösningen för M.2-lagringen. Det lilla moderkortet har plats för dubbla PICe Gen 4 x4-enheter vilka placeras på i ett flerlagers extrakort med en effektiv passiv kylning mellan respektive lager. Installationen är enkel men lite pillig när kortet ska fästas tillbaka på moderkortet, så här kan det vara värt att vara lite extra försiktig. Däremot så kommer kortet med Asus Q-Latch-lösning som låter oss installera och ta bort M.2-enheterna utan behov av extra verktyg, lagringskortet snäpps enkelt fast med en slags knapp.

ROG Strix Z690-I Gaming WiFi – M.2-platser
Asus har valt att integrera M.2-platserna på höjden vilka dessutom kompletterats med effektiva kylflänsar.

För att vinna ytterligare utrymme har mellanlagret försetts med delar av ljudkretsarna som på detta kort har en stomme i Realtek ALC4080 som sedan kompletteras med Asus ROG SupremeFX-lösning som kombinerar hårdvara med smarta program för att bringa fram bästa tänkbara spel- och underhållningsljud som detta format kan frambringa.

Nästa lösning, en nyhet till detta moderkort, är ett specialframtaget frontpanels SATA-kort. Detta är ett litet kompakt extrakort som fästs i moderkortets inre kant, i linje med M.2-platsernas lösning. På detta finns fyra SATA-platser, en ARGB-anslutning och anslutningar för frontpanelen.

ROG Strix Z690-I Gaming WiFi – speciallösning för SATA-anslutningarna
På insidan av moderkortet finner vi nästa speciallösning i form av SATA-anslutningar placerade på höjden.

Bredvid hittar vi även anslutningar för en USB 3.2 Gen 2 x2 Typ-C, en USB 3.2 Gen 1 och en USB 2-anslutning. Dessutom finns här en Aura RGB- och en ARGB Gen 2-anslutning och både CPU-, AIO vattenpumps- och fläktanslutningar på moderkortet.

Tittar vi på moderkortets matning så drivs detta av en 24-pinnars ATX samt en P8 – 12 volts anslutning. Dessa driver en 10+1 strömfas-design samt specialutvecklade ”chokes” och kondensatorer som är konstruerade för att motstå extrem värme med full, stabil, funktionalitet. Som vanligt hanteras matningen av Asus Digi+ VRM som ser till att mata processorn med en ren och jämn strömnivå. Allt får sedan hjälp av en tiolagers PCB-konstruktion som effektivt fördelar och transporterar bort värmen för att maximera möjligheterna till överklockning. Att moderkortet har en effektiv kylning märktes när vi mätte upp värmen kring kortets VRM vilken, med en ej överklockad, 12900K-processor aldrig översteg 46 grader.

Moderkortets ovansida
ROG Strix Z690-I Gaming WiFi använder en effektivt 10+1 strömfaslöning vilken kompletteras med en effektiv kylning.

Stöd för 12:e generationens Intel-processorer och DDR5-minnen

Då kortet baseras på Z690-chippet så kommer det med en LGA1700-sockel för tolfte generationens Intel Core-processorer. Vi får även stöd för dubbla DDR5-platser med minneshastigheter på över 6400 megahertz. Vi får inte samma utrymme för överklockning som med ett fullstort ATX/EATX-kort, men vi kan vid våra tester köra en Intel i9-12900K-processor i fem gigahertz över samtliga prestandakärnor. Med en effektivare kylare, vi använde en 240 millimeters radiator, hade vi troligen kommit ytterligare minst 100 hertz per kärna.

När det gäller minnet stöder kortet sammanlagt 64 gigabyte. Trots att vi inte nådde några 6400 megahertz så fick vi upp Corsairs Dominator platinum-minnen till 5600 megahertz. Som övriga Z690-kort finns här stöd för senaste XMP för automatisk minnesoptimering och i kombination med Asus OptimemII-teknik detekteras samtliga av våra minnen korrekt direkt från start.

Vi fortsätter med kortets IO-panel som inte är lika fullpackad som vi delvis är vana vid från Asus, men där vi får ett perfekt utbud av den senaste tekniken och där vi även får ett utrymme för utgående varmluft.

Kortet har dubbla Thunderbolt 4-portar, dubbla USB 3.2 Gen 2, tre stycken USB 3.2 Gen 1, dubbla USB 2, en HDMI, tre analoga och en optisk S/PDIF-ljudport tillsammans med en Intelbaserad 2,5 gigs LAN-port. Här finns dessutom anslutningar för externa antenner till kortets Wi-Fi 6E- och Bluetooth 5.2-anslutning. Dessutom hittar vi två små knappar för Clear CMOS och Asus Bios flashback-funktion. Ska vi vara lite petiga hade det varit trevligt med ytterligare en LAN-port och då gärna en tio-gigabits dito.

Asus ROG Strix Z690-I Gaming WIFI – baksidans IO-panel
IO-panelen är visserligen inte fullt utnyttjad men här finns bland annat dubbla TB 4-portar, 2,5 gigs LAN och senaste Wi-Fi 6E.

ROG Strix Z690-I Gaming WIFI är toppklass

I övrigt kommer moderkortet med en stålförstärkt PCIe Gen 5 x16-plats vilken erbjuder stöd för kommande grafikkort. Vi får dessutom en uppsjö av såväl ROG som Asus specifika program vilka underlättar både överklockning och övervakning som ger oss en kraftfullare gamingupplevelse.

Kort och gott är detta vårt nya favoritkort för framför allt gaming, men även som grunden i en kraftfullare blandplattform. Det enda som gör att vi inte kan gå ”all in” på kortet och även inkludera workstation-funktionalitet är att vid mer krävande grafiskt arbete kan antalet minnesbanker bli en begränsning. Ett litet avslutade tips är att placera kortet i ett mATX-chassi för att på detta sätt få mer plats för ett bredare grafikkort. Detta då många mITX-chassin bara tillåter dubbla expansionsplatser för grafiken.

SPECIFIKATIONER Asus ROG Strix Z690-I Gaming WIFI:

 • Tillverkare: Asus, www.asus.com
 • Cirkapris:  4 490 kr inkl. moms, 3 592 kr exkl. moms
 • Format: mITX
 • Sockel: Intel LGA1700
 • Chipset: Z690
 • Minne: 2 banker, max 64 GB DDR5@6400 MHz
 • Grafikutgångar: HDMI + 2 st Thunderbolt 4
 • Expansionsplats: PCIe Gen 5 x16
 • Lagring: 2 st PCIe M.2 Gen 4 x4 + 4 st SATA 3
 • Nätverk: Intel 2,5 Gbps + Wi-Fi 6E
 • USB: 2 st USB 3.2 Gen 2 Typ-A, 1 st USB 3.2 Gen 2 Typ-C, 5 st USB 3.2 Gen 1, 4 st USB 2
 • Audio: ROG SupremeFX 7.1 Surround Sound High Definition Audio CODEC ALC4080

Asus ROG Strix Z690-I Gaming WIFI
6 / 6 Betyg
4 490 krPris
För
Magiskt bra mITX-moderkort med så gott som allt vi kan önska på ett fullstort ATX-kort. Smart design på höjden, mycket bra ljud, grymt med dubbla TB 4, bra kylning, lättarbetat, imponerade stabilitet med tanke på en aning begränsad strömfaslösning (jämfört med ATX/EATX-kort). Stabilt Wi-Fi, underbara program.
Emot
Det hade varit trevligt med en tiogigport, antalet minnesbanker kan vara en begränsning som arbetsstation.
Rekommenderas till
Vill du bygga en kompakt gamingrigg med full kraft är detta ett av de absolut bästa moderkort som finns tillgängligt i skrivande stund.
Hårdvaruexpert med djupt IT-kunnande inom en mängd områden som tidningen täcker. Arbetar sedan årsskiftet som huvudredaktör och affärsutvecklare.

Skriv ett svar

Skriv din kommentar
Ange ditt namn här