lördag, september 24, 2022

DMZ-RIGGEN
– GAMING

Ska du bygga en ny speldator? Kolla in vår gamingrigg, den är fylld med vassa komponenter som vi vet funkar bra tillsammans. Hur vi kan vara säkra på det? Vi har byggt systemet och testat det, så klart! Lycka till med ditt bygge!

UPPDATERAD: 2022-09-01

Om DMZ-riggen GAMING

Kännetecknande för vår gaming-rigg är en bas i en mer kompetent grafiklösning. Men vi letar även efter lagringsenheter med låga latenser och blixtsnabb överföring för kortast möjliga laddtider. Till detta vill vi ha en processor med flera kärnor, men framför allt snabba aktiva kärnor.

När det kommer till minnet ser vi även här ett fokus på både låga latenser och en hög minnesbandbredd. Då en gamingrigg gärna ska glänsa lite extra är RGB-integration ett plus och likaså ser vi gärna ett mer kompakt format som vi kan ta med oss till stugan eller kompisarna för lite LAN-party i organiserade former (med gott om fyssisk distans mellan skärmarna så klart).

Chassi

Corsair Crystal 280X RGB

1 878 kr
Planen med denna rigg är att bygga ett kompakt men ändå rymligt system som klarar fullstora grafikkort och har kylning som hanterar kraftigare överklockning. Ett av de mest intressanta valen för detta ändamål hittar vi i Corsairs Crystal 280X RGB.

Detta är ett av de snyggaste och smartaste chassin vi testat i denna storlek. Modellen mäter 280 x 351 x 398 millimeter och rymmer moderkort på upp till mATX format. Vi får plats för upp till tre radiatorer eller sex 120 millimeters fläktar för bästa tänkbar kylning av såväl processor som grafik och minnen.

Chassit har tre härdade glassidor som tillsammans med dubbla förmonterade RGB-fläktar ger oss en grymt häftig stomme för vårt system. Crystal 280X har fyra expansionsplatser, rymmer instickskort på upp till 300 millimeter och totalt fem diskplatser. Tack vare den smarta dubbelkammarstrukturen så fördelas värmen på bästa sätt och vi får en helt, visuellt, kabelfri installation. Chassit är dessutom extremt lättbyggt och kommer med Corsairs iCUE system för smidig utbyggnad av ytterligare RGB lösningar.
I DMZ-riggen gaming sedan: Augusti 2021

DMZ-RIGGEN

Här hittar du utvalda komponenter för ett strålande allround-dator till ett vettigt pris.

DMZ-RIGGEN
– WORKSTATION

Dags att skaffa en ny arbetsstation? Kolla in Workstation-riggen! Här väljer vi de bästa komponenterna för dig som vill vara lite extra produktiv.

Processor

Intel Core i5-12600K

3 199 kr
Intels tolfte generations Core i5-processorer är ett klart prestandalyft jämfört med föregående modell och kommer med hög till mycket hög spelrelaterad prestanda.

12600K kommer med sex prestanda- och fyra effektiva kärnor för totalt 16 trådar. Presandakärnorna körs mellan 3,7 och 4,9 gigahertz medan de effektiva kärnorna ligger mellan 2,8 och 3,6 gigahertz. Modellen har, som övriga enheter i 12000 serien mycket bra OC potential och är perfekt för gaming.

Tack vare modellens integrerade Intels UHD770 grafik kommer vårt system hela tiden växla mellan iGPU och diskret lösning för bästa växling mellan prestanda och energieffektivitet och vi får en modell som både kan prioritera singelkärns- och multikärnsoptimerade spel för bästa slutresultat
I DMZ-riggen gaming sedan: Februari 2022

Internminne

Kingston Fury Beast DDR5 5200MHz 16GB

1 026kr
När vi nu växlar upp till DDR5 så söker vi minnen med bästa tänkbara stabilitet, överklockningspotential och kylprestanda utan att för den sakens skull kosta för mycket. Valt faller här på Kingstons utmärkta Fury Beast. Vi får dubbla moduler på vardera åtta gigabyte som jobbar med en frekvens på 5200 megahertz och latenser på 40-40-40 vid 1,25 volt

Minnet har dessutom god marginal för antingen en tightare latens eller högre frekvens och tack vare XMP3 så optimeras prestandan automatiskt om du inte själv vill in och laborera med bios eller OC program.


I DMZ-riggen gaming sedan: Februari 2022

Grafikkort

MSI GeForce RTX 3060 Ti GAMING X TRIO

6 899 kr
Under rådande grafikkortbrist är det svårt att hitta rätt kort till rätt pris, om det nu ens går att få tag på något.

Här är dock ett kort som finns tillgängligt och som i skrivande stund erbjuder bäst FPS per investerad krona.

MSI:s kort baseras på Nvidias RTX3060 Ti-GPU och kommer med föroptimerad frekvens på 1 830 megahertz och åtta gigabyte GDDR6 som använder 256 bitars minnesgränssnitt.

Totalt får vi tre Displayportar och en HDMI-utgång viket ger stöd för upp till fyra skärmar.

Kortet drivs av dubbla P8-anslutningar och kräver ett nätaggregat på 550 watt. Som kylning får vi en kombination av en mycket effektiv passiv flänslösning och tre tystgående högeffektiva fläktar som gör att kortet både håller sig svalt och snudd på ljudlöst.

En trevlig funktion med kortet är att det kombinerar RGB-integration över mittfläkten med en "stripe" i kortets överkant vilket gör sig perfekt i vårt chassi.

För att kort jämföra prestandan via vårt testbatteri så erbjuder kortet en snittprestanda på 108,2 bilder per sekund vilket kan jämföras med ganska exakt 154 för RTX3090 som är betydligt dyrare eller knappa 59 bilder per sekund för billigare GTX1660, vilket ger oss ett kort som är klockrent för 1 440- eller 2 560-gaming, men som även klarar 4K med sänkta detaljer.
I DMZ-riggen gaming sedan: Augusti 2021

Moderkort

ASUS ROG STRIX Z590-I GAMING WIFI

4 290 kr
Detta är ett mITX-kort baserat på Intels Z590-chip för fullt PCIe Gen 4-stöd. Kortet kommer med en 8+2 strömfaslösning som tillsammans med kortets effektiva passiva kylning och AI-baserade överklockningsmotor ger oss en sjukt bra grund för högsta tänkbara prestanda för både minne och processor.

På anslutningssidan får vi både dubbla M.2-platser varav en är Gen 4-baserad och förses med en effektiv passiv RGB-integrerad fläns, senaste ALC4080-ljud som förstärkts med Savitech SV3H712-förstärkare för ett kristallklart surroundljud, multipla USB-portar varav både intern och extern USB 3.2 Gen 2-port och en Thunderbolt 4 samt Intels multigigs I225-krets.

Den senare kompletteras med senaste Wi-Fi 6E för blixtsnabb trådlös eller trådbunden anslutning. Kortet har dessutom multipla fläktanslutningar vilket bland annat omfattar en fyra-pinnars vattenpumpkontakt. Dessutom får vi både RGB- och aRGB-anslutningar och den kanske bästa uppsättningen av program över övervakning och överklockning. Kort och gott ett perfekt kort för högpresterande gaming.
I DMZ-riggen gaming sedan: Augusti 2021

Lagring

WD Black SN850 1 TB

1 290kr
Grunden till perfekt gaming ligger i blixtsnabba laddningstider och minimal latens kombinerat med en jämnhet vid både läsning och skrivning. SN850 från Wester Digital tillhör den andra generationens Gen 4 M.2-enheter och erbjuder en läshastighet på runt 7 000 megabyte per sekund och en skrivning på knappa 5 300 megabyte per sekund. Framför allt kommer disken med en smart cachelösning som ger oss en extremt jämn prestanda utan märkbara dippar även vid långvarig maxbelastning.

Värt att notera är att disken finns både med och utan kylfläns och då vi kommer att använda moderkortets egen kylare väljer vi att satsa på en disk utan fläns. Vi tycker dessutom att disken håller en fullt godkänd prisnivå.
I DMZ-riggen gaming sedan: Augusti 2021

Nätaggregat

Cooler Master V850 SFX Gold 850W PSU

1 189 kr
Cooler Master V850 SFX är som namnet antyder ett SFX-klassat nätaggregat (PSU) vilket bara mäter 100 x 125 x 63,5 millimeter. Men trots det minimala formatet ryms här en 92 millimeters tystgående FDB-fläkt som effektivt ser till att transportera bort varm luft från aggregatets insida. Fläktens nio, lätt vinklade blad, skapar även ett bra flöde med minimal resonans vilket gör att vi kan ha vårt system stående bredvid oss på skrivbordet utan att störas av fläktljudet.

Hela aggregatet har en mycket stabil konstruktion vilket även gäller enhetens medföljande SFX- till ATX-bracket eller konsol, som vi kan fästa på enhetens baksida för att använda nätagget även i ett normalstort chassi. V850 är certifierat enligt 80 plus guld vilket ger en garanterad typisk effektivitet på 90 procent. Aggregatet använder bara japantillverkade kondensatorer för högsta tänkbara driftsäker och enheten har dessutom ett fullmatat skydd mot dålig ström i form av OVP, OPP, SCP, OCP, UVP, OTP samt överspänning och så kallat inrush-ström.
I DMZ-riggen gaming sedan: Augusti 2021

CPU-kylare

Corsair iCUE H100i ELITE CAPELLIX

1 399 kr
Som nämnts ovan vill vi bygga ett system som kan maximera varje komponents prestanda och för att kunna få ut full kraft av vår processor behövs en effektiv kylare. Corsair iCUE H100i ELITE CAPELLIX är utan tvekan en av de absolut mest effektiva 240 millimeters kylare vi testat. Inte för att modellen sticker ut något extra vid basfrekvenser, men så fort vi börjar överklocka processorn kommer besten i kylaren fram och desto mer vi kräver desto mer presterar Corsairs kylare.

Till detta får vi får vi en imponerade snygg RGB-integration i både fläktar och över pumpen. Vi får en lättinstallerad lösning som vi kan placera på flera platser i vårt chassi och tack vare den smarta iCUE-systemet kontrollerar vi både chassi och CPU-fläktar och belysning från samma gränssnitt. Lika imponerade som enhetens kylegenskaper är dess ljudnivå som vid en normal rumsljudnivå knappt är hörbar ens vid full belastning och som vid lägre belastning bara kan beskrivas som helt ljudlös.
I DMZ-riggen gaming sedan: Augusti 2021

Tänk på att …

Vi har både byggt och testat samtliga versioner av DMZ-Riggen gaming som vi tipsar om, men kan tyvärr inte ta ansvar för just ditt bygge. Om något strular får du mer än gärna ställa en fråga till Experten.

ANNONS: Kolla in aktuella priser från Pricerunner

i samarbete med PriceRunner

DMZ rekommenderar

Qnap ger dig möjlighet att skapa säkra, privata digitala möten med brett plattformstöd och lokal lagring För den breda massan så är Qnap som bolag direkt förknippat med ett mycket brett utbud av Nasmodeller för alla ändamål, från billiga centrala...
Vi testar världens kanske snyggaste, äkta trådlösa i-örat-lurar för träning. Bang & Olufsen eller kort och got B&O är ett danskt företag som grundades redan 1925 och som i modern tid framför allt är kända för olika former av exklusiv...
Ett magiskt bra chassi för alla typer av mer krävande riggar Allt sedan Cooler Master lanserade sitt första HAF chassi 2008 har namnet varit synonym för maximal prestanda, optimal kylning och design som sticker ut. Under första halvan av 2022...
Sennheiser lockar med ny design, grym batteritid och som en som alltid magisk ljudkvalité Den första tanke som dyker upp när vi testar Sennheisers nya Momentum 4 är faktiskt Henke Lundqvist senaste reklam för schampot från Head and Shoulders där...
Välkylda ARGB DDR5 minnen för de senaste AMD- och Intelplattformarna Som med all ny teknik så tar det en tid innan produkterna börjar hitta rätt. Detta är något som vi verkligen fått uppleva med DDR5 minnen där vi både fått...

GUIDE
– BYGG EN EGEN DATOR

Vi visar hur du bygger en dator från grunden.